Ο κάθε τόπος έχει τις δικές του λαϊκές δοξασίες. Τα παρακάτω ιδιαίτερα γούρια που λατρεύονται σε διάφορες χώρες του κόσμου θα σας εντυπωσιάσουν.

Πώς να πραγματοποιήσουμε τις ευχές μας!

Δέκα παλιές, αγαπημένες συνήθειες που χάνονται

Φενγκ Σούι: Η αρχαία κινεζική τέχνη

Ακόμα και αν δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας προκατειλημμένους, σίγουρα υπάρχει κάποιο αντικείμενο, ένας αριθμός ή ίσως κάποιο σύμβολο που θεωρούμε ότι μας φέρνει τύχη. Για ορισμένους πρόκειται για κάτι απόλυτα προσωπικό, για άλλους είναι τα γνωστά, φημισμένα «πράγματα» γύρω από τα οποία έχει δημιουργηθεί ο μύθος της καλοτυχίας, όπως για παράδειγμα το ρόδι στην Ελλάδα – και το σπάσιμό του για καλή χρονιά.

Ο κάθε λαός λοιπόν έχει τις δικές του προκαταλήψεις και συνήθειες, που δύσκολα αλλάζουν. Κάτι που σε μία χώρα θεωρείται γουρλίδικο σε κάποια άλλη πιθανώς να πιστεύουν ότι φέρνει γρουσουζιά. Ορισμένα από τα παρακάτω γούρια σε μας φαίνονται τελείως απίθανα.

Ιδιαίτερα γούρια σε διάφορες χώρες του κόσμου

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Πασχαλίτσα, Αυστρία

πασχαλίτσα

Η πασχαλίτσα, κυρίως στην Αυστρία, θεωρείται σύμβολο καλής τύχης και ευημερίας. Αν μία πασχαλίτσα σταθεί πάνω σε ένα άτομο το πρωί ή το άτομο αυτό φοράει ένα φυλαχτό-πασχαλίτσα, πιστεύουν πως η μέρα του θα είναι εξαιρετική και ο ίδιος υπομονετικός. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, οι πασχαλίτσες φέρνουν καλό καιρό και θεραπεύουν τους ανθρώπουν από ασθένειες. Αν μία πασχαλίτσα σταθεί στο χέρι πρόσφατα παντρεμένης γυναίκας, ο αριθμός των κηλίδων στην πλάτη της δείχνει τον αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσει.  

Maneki-neko, Ιαπωνία

maneki-neko

Αυτά τα ιδιαίτερα αγαλματίδια γάτας διαφέρουν σε μέγεθος, σχέδιο και χρώμα και είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ιαπωνία. Χαρακτηριστικό τους είναι το κουνιστό πόδι τους. Αν το αριστερό πόδι είναι όρθιο, μία επιχείρηση θα πάει καλά. Αν είναι όρθιο το δεξί πόδι, χρήματα και ευημερία θα έρθουν. Ακόμα και το χρώμα τους συμβολίζει κάτι διαφορετικό. Το λευκό σημαίνει ευτυχία, το μαύρο προστασία, το πράσινο υγεία και το πολύχρωμο εξαιρετικά καλή τύχη.

Ονειροπαγίδα, ΗΠΑ

Ιδιαίτερα γούρια σε διάφορες χώρες του κόσμου

Για τους ιθαγενείς της Αμερικής, η ονειροπαγίδα ήταν πολύ σημαντικό φυλαχτό καλοτυχίας. Σήμερα αυτή η άποψη επικρατεί σε ολόκληρη την ήπειρο. Η ονειροπαγίδα είναι χρήσιμη κυρίως σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο. Ο άνθρωπος που έχει το πρόβλημα πρέπει να την κρεμάσει πάνω από το κρεβάτι του. Έτσι θα παγιδευτούν μέσα όλοι οι εφιάλτες και θα παραχωρήσουν τη θέση τους στην τύχη και τα καλά όνειρα.

Dala horse, Σουηδία

dala horse

Αυτά τα άλογα σκαλίζονται στη Σουηδία ως χόμπι εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Θεωρούσαν άλλωστε το άλογο ιερό από την εποχή των Βίκινγκς. Σήμερα είναι για τους Σουηδούς ένα γούρι που τους φέρνει καλή τύχη. Θεωρούν επίσης ότι, εκτός από τύχη, το Dala horse φέρνει δύναμη, αξιοπρέπεια, πίστη και σοφία.

Worry dolls, Γουατεμάλα

Worry dolls

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι κούκλες-ανησυχίας της Γουατεμάλα δημιουργούνται για να βοηθήσουν κάποιον να κοιμηθεί. Είναι πολύ δημοφιλείς στα παιδιά αλλά και ένα συνηθισμένο δώρο σε κάποιο αγχώδες άτομο. Πηγαίνοντας για ύπνο, κρατάς την κούκλα και της λες τα προβλήματά σου. Εκείνη, αναλαμβάνει τις ανησυχίες και τα προβλήματα και σου επιτρέπει να κοιμηθείς καλά.

Hamsa, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Ιδιαίτερα γούρια σε διάφορες χώρες του κόσμου

Το Hamsa σε αυτές τις κοινωνίες θεωρείται ένα γούρι που φέρνει εξαιρετική τύχη. Λέγεται ότι προστατεύει τους ανθρώπους από την αρνητική ενέργεια και φέρνει ευτυχία. Στην κάθε κουλτούρα τα πέντε δάχτυλα του χεριού συμβολίζουν κάτι διαφορετικό. Το μάτι στο χέρι αντιπροσωπεύει το μάτι που βλέπει τα πάντα, προστατεύει και προσέχει τον ιδιοκτήτη του φυλαχτού.

Cornicello, Ιταλία

Ιδιαίτερα γούρια σε διάφορες χώρες του κόσμου

Το κέρατο αυτό, πιστεύουν στην Ιταλία από την αρχαιότητα ότι προστατεύει από το κακό μάτι. Θεωρείται ισχυρό σύμβολο καλής τύχης και φοριέται από έγκυες γυναίκες, ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν το γάμο τους, ζευγάρια για να είναι ευτυχισμένη η σχέση τους. Πιστεύεται ότι φέρνει γονιμότητα και ενισχύει τον ανδρισμό.

Βελανίδια, Αγγλία

Ιδιαίτερα γούρια σε διάφορες χώρες του κόσμου

Τα βελανίδια στην Αγγλία θεωρούνται σύμβολο νεότητας, πνευματικής ανάπτυξης και ευημερίας. Ως σύμβολο καλής τύχης, προστατεύουν την υγεία ενός ατόμου. Αν κάποιος κουβαλάει πάνω του ένα φυλαχτό-βελανίδι, τον προστατεύει από ασθένειες και πόνο, ενώ αν είναι άρρωστος του επιταχύνει τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Πηγές: invaluable.com, insider.com

Comments are closed.