Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγου που με τις περιπέτειες του ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι τυχαίο πως θεωρείται η καλύτερη σειρά βιβλίων σε πωλήσεις.

Από την Αγγελική Χαρατσή 

21 Ιουλίου 2007 Μανχάταν.. Συνηθισμένο φαινόμενο οι ατελείωτες ουρές στα μαγαζιά του Times Warner Center και ακόμα πιο συνηθισμένοι οι ίδιοι οι Νεοϋορκέζοι. Εκείνη την ημέρα όμως γινόταν το αδιαχώρητο. Εκείνη την ημέρα, ο μύθος του Χάρι Πότερ έφτανε στο αποκορύφωμα του. Την ίδια κιόλας ημέρα κυκλοφορίας, ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου έσπασαν τα ρεκόρ πωλήσεων.

Ο Χάρι Πότερ κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα πωληθέντα μυθιστορήματα εντός είκοσι τεσσάρων ωρών.

Έχει πάνω από οκτώ εκατομμύρια πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από δύο εκατομμύρια στην Μ. Βρετανία.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως ο Χάρι Πότερ είναι ο κεντρικός ήρωας των βιβλίων της συγγραφέως Τζόαν Ρόουλινγκ με εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο. Η τεράστια επιτυχία των βιβλίων οδήγησε στη μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη αλλά και στο θέατρο. Πώς όμως γεννήθηκε ο Χάρι Πότερ;

Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγου

Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγου
Τζόαν Ρόουλινγκ

Η ζωή της συγγραφέως. 

Η Τζόαν Ρόουλινγκ γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στην Αγγλία. Έχει παραδεχτεί η ίδια, πως τα παιδικά της χρόνια δεν ήταν χαρούμενα. Όταν εκείνη ήταν δεκαπέντε ετών, η μητέρα της διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας και πέθανε μία δεκαετία αργότερα.

Σπούδασε κλασικές και γαλλικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Exeter. Οι σπουδές της θα της φανούν χρήσιμες αργότερα, στα ξόρκια του Χάρι Πότερ, μερικά από τα οποία βασίζονται στα Λατινικά.

Μετακόμισε στην Πορτογαλία όπου δίδαξε αγγλικά σε μαθητές.

Εκεί, γνώρισε και παντρεύτηκε τον Πορτογάλο δημοσιογράφο Χόρχε Αράντες. Απέκτησαν ένα παιδί, την Τζέσικα, που πήρε το όνομά της από την Τζέσικα Μίτφορντ, μια από τις αγαπημένες τις συγγραφείς. Το Νοέμβριο του 1993 το ζευγάρι χωρίζει και η Ρόουλινγκ με την κόρη της μετακόμισε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας την ίδια χρονιά.

Φτάνοντας στο Εδιμβούργο η Ρόουλινγκ είχε ήδη τα τρία κεφάλαια από τον Χάρι Πότερ και την φιλοσοφική λίθο στη βαλίτσα της.

Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγου.

H Τζ.Κ. Ρόουλινγκ είχε αρχικά την ιδέα για τον Χάρι Πότερ ενώ ταξίδευε με τρένο το 1990. Το ταξίδι καθυστέρησε και εκείνη τη στιγμή ο κόσμος των μάγων γεννήθηκε στο μυαλό της. Όπως εξηγεί η ίδια «Πήρα το τρένο και η ιδέα για τον Χάρι Πότερ έπεσε στο μυαλό μου. Συμπτωματικά, δεν είχα στυλό και ήμουν πολύ ντροπαλή για να ζητήσω από κάποιον. Αυτό με είχε απογοητεύσει τότε, αλλά κοιτάζοντας πίσω ήταν το καλύτερο πράγμα για μένα. Μου έδωσε τις τέσσερις ώρες για να σκεφτώ όλες τις ιδέες για το βιβλίο».

Τα επόμενα χρόνια άρχισε να σχεδιάζει τα επτά βιβλία της σειράς. Έγραψε και συγκέντρωσε ένα βουνό σημειώσεων. Πολλές από τις οποίες ήταν σε απορρίμματα χαρτιού. Χωρίς δουλειά, η Ρόουλινγκ έγραφε σε διάφορα καφενεία του Εδιμβούργου, το πρώτο της μυθιστόρημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρόουλινγκ ζούσε από το κράτος πρόνοιας.

«Δεν θα μπορούσα να γράψω αυτό το βιβλίο αν δεν είχα περάσει μερικά χρόνια πραγματικής φτώχειας», δήλωσε η Ρόουλινγκ το 2012.

Όταν τελείωσε το χειρόγραφο, έστειλε τα τρία πρώτα κεφάλαια σε διάφορους λογοτεχνικούς ατζέντηδες. Ένας από αυτούς της έγραψε πίσω ζητώντας να δει τα υπόλοιπα. 

Σύμφωνα με τη βιογραφία της, το βιβλίο της Ρόουλινγκ πήρε το πράσινο φως από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury επειδή η οκτάχρονη κόρη του προέδρου του εκδοτικού οίκου – Άλις Νιούτον – διάβασε τα πρώτα κεφάλαια και ήθελε να μάθει την συνέχεια.

Η Ρόουλινγκ υποστηρίζει ότι μέρος της ζωής της ενέπνευσε τον τόνο της ιστορίας. Ότι ο θάνατος της μητέρας της ενέπνευσε μέρη του χαρακτήρα του Χάρι και έκανε την ιστορία πιο σκοτεινή. Τον Ιούνιο του 1997, ο εκδοτικός οίκος δημοσίευσε τη Φιλοσοφική Λίθο.

Ο Χάρι Πότερ και Η Φιλοσοφική Λίθος έγινε γρήγορα μπεστ σέλερ.

Το βιβλίο μεταφράστηκε και σε άλλες γλώσσες. Ο Χάρι Πότερ άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ λάμβανε χιλιάδες επιστολές από τους φαν του βιβλίου.

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν σπάσει πολλά ρεκόρ. Το 2007 Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου έγιναν το ταχύτερα πωλούμενο βιβλίο, πουλώντας πάνω από δύο εκατομμύρια στις πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σειρά Χάρι Πότερ δημοσιεύεται πλέον σε ογδόντα γλώσσες και πάνω από πεντακόσια εκατομμύρια αντίτυπα έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο.

Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγουΗ σειρά του Χάρι Πότερ αποτελείται από επτά βιβλία

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος, Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά, Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν, Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς, Ο Χάρι Πότερ και το Κίνημα του Φοίνικα, Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ, Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.

Τα επτά βιβλία περιγράφουν επτά χρόνια από την σχολική ζωή ενός ορφανού παιδιού που μπαίνει στον κόσμος της μαγείας.

Ο Χάρι Πότερ είναι ένας ήρωας που αναδεικνύει την αέναη μάχη μεταξύ καλού και κακού, την δυσδιάκριτη φύση αυτών και την αξία της αυτοθυσίας.

Το κάθε βιβλίο τροφοδοτεί την σφιχτή και δεμένη πλοκή του συγγραφικού έργου φτάνοντας μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια στο κρεσέντο που μας χαρίζει το έβδομο και τελευταίο βιβλίο… ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου.

Μέσα από την πορεία και εξέλιξη των βιβλίων διαφαίνονται τρεις θεμελιώδεις ιδέες που άγουν την ιστορία: 

Η δύναμη της αγάπης

Ένα από τα μοτίβα που εμφανίζονται στην σειρά βιβλίων του Χάρι Πότερ είναι η αγάπη και η αυτοθυσία της μητέρας του Λίλι, η οποία και πέθανε για να προστατεύσει τον Χάρι όταν ακόμα εκείνος ήταν βρέφος από τον Βόλντερμορντ. Εκείνος χρησιμοποίησε το ξόρκι Αβάντα Κεντάβρα. Το πιο θανατηφόρο όπλο, η φονική κατάρα, εξοστρακίστηκε στον ίδιο όταν την χρησιμοποίησε κατά του Χάρι, διαλύοντας την δύναμή του. Στις τελευταίες σελίδες του πρώτου βιβλίου ο Βόλντερμορντ δεν μπορεί να αγγίξει τον Χάρι λόγω της δύναμης που του χάρισε η αγάπη της μητέρας του. 

Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στον θάνατο

Η σειρά Χάρι Πότερ είναι, με πολλούς τρόπους, μια παραβολή για τον κίνδυνο του να επιθυμείς διακαώς την αθανασία. Ο Βόλντερμορντ είχε εμμονή με την έννοια της αθανασίας, ανεξάρτητα από το κόστος. Αυτή η σκοτεινή επιθυμία τον οδηγεί στο μονοπάτι της κακίας, μετατρέποντάς τον από ένα στερημένο ορφανό αγόρι στη ζωντανή ενσάρκωση του κακού. Ο σκοτεινός άρχοντας επιτυγχάνει ένα είδος ψευτοαθανασίας κατασκευάζοντας τους πεμτουσιωτές αλλά για να το πράξει, πρέπει να πάρει μια ανθρώπινη ζωή για κάθε έναν που δημιουργεί. 

Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγου

Η σχέση του Χάρι με τον Ντάμπλντορ

Δύσκολο κανείς να κατανοήσει τη σημασία αυτού του θέματος την πρώτη φορά που διαβάζει τη σειρά. Ωστόσο, αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον και μοναδικό συμβολικό στοιχείο του συνόλου των επτά βιβλίων. Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ είναι ο διευθυντής της σχολής Χόγκουαρτς και εκπληρώνει εν μέρει το ρόλο του πατέρα για τον Χάρι. Βοηθά τον Χάρι έτσι ώστε να είναι ικανός στη μάχη εναντίον του Βόλντερμορντ, παρέχοντας συμβουλές και διορατικότητα σε όλη τη σειρά.

Η σχέση τους μπορεί να αναλυθεί σε δύο ξεχωριστά επίπεδα: ως μια μεταφορά για τη σχέση μεταξύ Θεού Πατέρα και Θεού του Υιού, και ως μια μεταφορά για τη σχέση του Θεού με τον λαό Του. Σε όλη τη διάρκεια του έβδομου βιβλίου, πρέπει να αποφασίσει ποιον εμπιστεύεται: τον Ντάμπλντορ, που δεν είναι πλέον εκεί μαζί του ή εκείνους που τον επικρίνουν; Οι ιδέες αυτές αναπτύσσονται σε ολόκληρη τη σειρά ως σύνολο και το έβδομο βιβλίο συνδυάζει με επιτυχία όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα δραματικό, θριαμβευτικό φινάλε.

Υπάρχουν αμέτρητα άλλα στοιχεία όπως η φυλετική και η ταξική διάκριση, η πολιτική ανυπακοή και η καταστροφική επίδραση της εξουσίας, για να αναφέρουμε μόνο λίγα αλλά αυτά τα τρία είναι ίσως αυτά που ξεχωρίζουν.

Τι μπορεί να μη γνωρίζετε για τον Χάρι Πότερ :

  • Στην πολύ αρχή της συγγραφής του Χάρι Πότερ η Ρόουλινγκ έγραψε ένα προσχέδιο του τελευταίου κεφαλαίου του τελευταίου βιβλίου.
  • Οι Παράφρονες είναι εμπνευσμένοι από την μάχη που έδωσε η Ρόουλινγκ μετά το θάνατο της μητέρας της.

  • Εμπνεύστηκε το παιχνίδι Κουίντιτς μετά από ένα τσακωμό με το αγόρι της.
  • Τα ονόματα των φυτών του κόσμου των μάγων προέρχονται από αληθινό βιβλίο βοτανολογίας γραμμένο τον 17ο αιώνα από τον βοτανολόγο Νίκολας Γκάλπεπερ.
  • Ο προτεινόμενος τίτλος για την αμερικάνικη έκδοση του Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος ήταν Ο Χάρι Πότερ και το Σχολείο της Μαγείας. Τελικά όμως παρέμεινε ο αρχικός.

  • Ο χαρακτήρας του Ντάμπλντορ είναι γκέι .Όταν ρωτήθηκε η Ρόουλινγκ από ένα φαν εάν ο Ντάμπλντορ είχε ποτέ ερωτευτεί εκείνη απάντησε ότι ανέκαθεν έβλεπε τον Άλμπους ως ομοφυλόφιλο.
  • Για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη διαρροή του τελευταίου βιβλίου η εκδοτική εταιρία Bloomsbury χρησιμοποιούσε κωδικούς για την επικοινωνία τους.
  • Η Ρόουλινγκ παραδέχτηκε ότι το ζευγάρι Χάρι – Ερμιόνη πιθανότατα να ήταν επιτυχημένο.
  • Η Χέντγουικ – η κουκουβάγια του Χάρι Πότερ – έχει πάρει το όνομά της από τον Άγιο προστάτη των ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών.

Χάρι Πότερ, η γέννηση ενός μικρού μάγου

«Ο κόσμος του Χάρι Πότερ είναι ένας μέρος όπου συνυπάρχουν το κοσμικό και το θαυμάσιο, το συνηθισμένο και το σουρεαλιστικό. Είναι ένας μέρος όπου τα αυτοκίνητα μπορούν να πετάξουν και οι κουκουβάγιες μπορούν να παραδώσουν το ταχυδρομείο. Οι πίνακες ζωγραφικής μιλούν και ένας καθρέφτης αντανακλά τις εσωτερικές επιθυμίες των ανθρώπων. Όπου ο θάνατος και οι καταστροφές της καθημερινής ζωής είναι αναπόφευκτα και η ζωή των ανθρώπων ορίζεται από την αγάπη, την απώλεια και την ελπίδα. Όπως συμβαίνει στον δικό μας θνητό κόσμο» New York Times

* Όλα τα βιβλία της σειράς Χάρι Πότερ κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πηγές: Bloomsbury, Britannica, N.Y.Times,Telegraph, biography, Wikipedia, Insider, Pottermore, J.K.Rowling, Literary Analysis, CNN Documentary, Εκδόσεις Ψυχογιός

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/sarl-pero-o-pateras-ton-paramythion/
https://umano.gr/dodeka-vivlia-pou-prepei-na-diavastete/ 
https://umano.gr/pente-istories-paramythia-me-vathitero-nohma/ 
https://umano.gr/filarakia-to-pseftiko-treiler-kai-i-epitixia/ 
https://umano.gr/ta-fantasmata-tou-agglou-syggrafea-m-r-james/ 
https://umano.gr/agatha-christie-i-vasilissa-tou-egklimatos/
https://umano.gr/oi-pio-synarpastikoi-super-iroes-tis-marvel/

Comments are closed.