Δώδεκα προσόντα που πρέπει να έχεις για να γίνεις πολιτικός στην Ελλάδα. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αρκεί να ξέρεις να “πουλάς” τον εαυτό σου.

Από τον Δημήτρη Κοντό

Με τι μισθό θα ήσασταν ικανοποιημένοι;

Τα βραβεία του Ι. Μπότση και του Δ.Κ.

Δική σου η ευθύνη για ότι και αν συμβεί

Παρακολουθώντας πως έχει εξελιχθεί η πολιτική ζωή αυτού του τόπου, αν ζεις στην Ελλάδα θέλεις να ουρλιάξεις, αν την παρακολουθείς από κάποια μακρινή χώρα, μπορείς να γελάς ασταμάτητα. Ευθυνόφοβοι, ψεύτες, αλαζόνες, εγωπαθής… αυτά θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός καλού Έλληνα πολιτικού.

Με ρώτησε ένας φίλος που σκέφτεται να πολιτευτεί “Δημήτρη, τι πιστεύεις έχω ελπίδες να μπω στη Βουλή;”. Σε εκείνον απάντησα αδιάφορα ένα “δε ξέρω”. Μετά όμως το σκέφτηκα λίγο και αναρωτήθηκα τι προσόντα θέλει κάποιος για να γίνει πολιτικός σε αυτόν τον τόπο. Κατέληξα στα εξής…

Δώδεκα προσόντα για να γίνεις πολιτικός

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Διάσημος: Δεν έχει καμία σημασία αν έχεις κάποιο ταλέντο. Καμία. Δεν έχει σημασία που δε σε ενδιαφέρουν τα κοινά και δε γνωρίζεις από πολιτική. Απλά γίνε διάσημος και θα μπεις στην ελληνική Βουλή.

Ευθυνόφοβος: Ο πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του, δεν αναλαμβάνει ποτέ ευθύνες. Ποτέ. Πάντα μα πάντα και για όλα φταίει κάτι ή κάποιος άλλος.

Τζαμπατζής: Θέλεις να ζεις τσάμπα; Θέλεις να πληρώνουν άλλοι για εσένα τα ταξίδια σου, τη βενζίνη σου, τα γραφεία σου και πολλά άλλα; Γίνε πολιτικός. Έτσι και αλλιώς ο ελληνικός λαός δε ρωτάει ποτέ τι πληρώνει απλά πληρώνει.

Διαπλεκόμενος: Σου αρέσει η διαπλοκή και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα; Έχεις αργήσει αν δεν είσαι ακόμα πολιτικός.

Σοβαροφανής: Αν φοράς κουστούμι ή κουστούμι χωρίς γραβάτα, ξύνεις το πηγούνι σου δείχνοντας πως νοιάζεσαι ενώ δε δίνεις δεκάρα, πετάς νούμερα και μετρήσεις παριστάνοντας πως έχεις γνώση τότε μπορεί να έχεις και εσύ μία θέση στη Βουλή.

Θιγμένος: Αυτό είναι ένα δύσκολο προσόν αλλά αν το έχεις έπρεπε να είχες πολιτευτεί χθες. Γίνεται κάτι που 100% φταις εσύ αλλά πετάς πάσα στους άλλους και το παίζεις θιγμένος. Πχ. “είναι ακριβές οι τιμές….” απάντηση “Μα τι λέτε; Με προσβάλετε, η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από ποτέ”.

Ψεύτης: Νομίζω πως το έπιασες αμέσως το νόημα… το έχεις με το ψέμα και ξέρεις να το χρησιμοποιείς καλά; Είσαι έτοιμος.

Κληρονομικό χάρισμα: Ξέρεις πως στην Ελλάδα οι θέσεις στην πολιτική ζωή του τόπου, μοιράζονται όπως στους βασιλείς, με κληρονομικό χάρισμα. “Μα είμαι άσχετος ρε παιδιά…” δε πειράζει, είσαι ανιψιός του τάδε και αυτό σου δίνει ένα κύρος.

Εγωπαθής: Νοιάζεσαι μόνο για εσένα και το τεράστιο “εγώ” σου; Περιστρέφονται όλα γύρω από τον εαυτό σου, ε, τότε είσαι ότι πρέπει για να ασχοληθείς με τα κοινά.

Κωλοτούμπας: Αν κωλοτουμπιάζεις, αν το μαύρο το λες άσπρο, αν είσαι του στυλ “Ωχ! Συγνώμη δεν καταλάβατε καλά κάτι άλλο εννοούσα”, έχεις εξασφαλίσει το βουλευτιλίκι.

Πατριώτης: Ο σωστός ο πατριώτης που «αγαπάει» την Ελλάδα κάπου βαθιά μέσα στην τσέπη του.

Κάφρος: Θα πρέπει να είσαι μεγάλος κάφρος για να θέλεις να ασχοληθείς με την πολιτική ζωή του τόπου προς δικό σου όφελος χωρίς να αλλάζεις όλα όσα γίνονται (Νόμους, μνημόνια κ.ά.) εις βάρος των πολιτών.

Comments are closed.