«Με τι μισθό θα ήσασταν ικανοποιημένοι;», η ανόητη/χαζή ερώτηση που ακούμε σχεδόν πάντα στις συνεντεύξεις για δουλειά.
Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη
Να εμπιστευτώ το ένστικτό μου; |
Σίγουρα θα πρέπει να ασχοληθούμε και πάλι με μία έρευνα για την ανεύρεση εργασίας στις μέρες μας γιατί θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Σε κάθε συνέντευξη, μα σε κάθε συνέντευξη, γίνονται οι ίδιες χαζές ερωτήσεις «καρμπόν» από ανθρώπους του Ανθρώπινου Δυναμικού (HR), οι περισσότεροι από τους οποίους απέχουν κατά πολύ από τον επαγγελματισμό.
«Με τι μισθό θα ήσασταν ικανοποιημένοι;»
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Σε μία συνέντευξη για εργασία θα ακούσουμε τις εξής κλισέ ερωτήσεις:
-Θα μας πείτε δύο λόγια για εσάς;
-Πείτε μας μία μεγάλη επαγγελματική σας επιτυχία.
-Πείτε μας μία δύσκολη επαγγελματική στιγμή και πώς την αντιμετωπίσατε.
-Με τι μισθό θα ήσασταν ικανοποιημένοι;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τα τμήματα του Ανθρώπινου Δυναμικού των εταιρειών, μου θυμίζουν κάτι ταλαίπωρους που όλοι έχουν παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο και ρωτούν τα ίδια πράγματα γιατί δε μπορούν να ελιχθούν περισσότερο.
Οι περισσότερες συνεντεύξεις διαρκούν γύρω στη μισή ώρα και, άνετα, αν ηχογραφήσεις τις απαντήσεις σου, θα μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις και για την επόμενη συνέντευξη (γέλια). Το μεγάλο γέλιο είναι όμως όταν παίρνουν το σοβαρό τους ύφος και αρχίζουν να σου αφηγούνται τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις σου χωρίς να αναφέρουν το μισθό.
Όταν, λοιπόν, εσύ τους ρωτήσεις όπως είναι αυτονόητο – γιατί φαντάζομαι, δε δουλεύεις για τη ψυχή της φουκαριάρας της μάνας σου – η απάντηση που θα λάβεις, εννέα στις δέκα φορές, είναι «Εσείς, με τι μισθό θα ήσασταν ικανοποιημένοι;» (γέλια). Βρε κακομοίρη/-α, εγώ θα ήμουν ικανοποιημένη με 10.000 ευρώ το μήνα, εσύ και η εταιρεία σου θα μου τα δώσετε; Εντωμεταξύ, όλες οι εταιρείες κάνουν την ίδια χαζή ερώτηση ενώ προσφέρουν το βασικό μισθό (γέλια).
Δε γνωρίζω αν η συγκεκριμένη ερώτηση εξυπηρετεί κάποιο marketing research, νομίζω όμως πως είναι σεμιναρίου που κάποιος τους είπε πως έτσι πρέπει να γίνεται.
Εκτός από τις χαζές ερωτήσεις όμως που είσαι αναγκασμένος να ακούσεις, θα αντιληφθείς και μάλιστα πολύ γρήγορα, πως οι περισσότεροι δε έχουν καν διαβάσει το βιογραφικό σου. Θα ρωτούν ότι πρέπει να ρωτήσουν, έτσι ρομποτικά, και ΔΕΝ θα έχουν διαβάσει το βιογραφικό του συνεντευξιαζόμενου.
Δε γίνεται όμως να μη σχολιάσω (σ.σ. αν και είπαμε, αυτό αποτελεί μία νέα έρευνα για την αγορά εργασίας) τη θέση και τα καθήκοντα. Ας δώσω ένα απλούστατο παράδειγμα. Μία εταιρεία ζητά δημοσιογράφο και λες εσύ, «ωραία, μάλλον θα θέλει σύνταξη, έρευνες, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις». Την πάτησες! Θα απαιτείται:
Να γνωρίζεις SEO
Να ασχολείσαι με τα social media και γενικότερα, με το digital marketing
Γνώσεις web developer
Φυσικά, εξυπηρέτηση πελατών και να κάνεις και καφέ
Κοινώς, θέλουν έναν υπάλληλο, να τους καλύπτει με επτακόσια ευρώ πενήντα δύο ειδικότητες. Τι επαγγελματισμός! Τι ανάπτυξη!
Θα κλείσω εδώ και θα επανέλθουμε στο θέμα με κάποια νέα έρευνα…
Comments are closed.