Το νέο βιβλίο της συγγραφέως Χριστίνας Οικονομίδου-Πιερίδου, Anticancer – Η προληπτική δύναμη των τροφών, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατροφή μας.

Η Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου είναι κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Kings College του Λονδίνου και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Διατροφική Ιατρική στο πανεπιστήμιο του Surrey. Εργάζεται ως κλινική διαιτολόγος στην Κύπρο από το 2000. Μέσω του επαγγέλματός της έχει βοηθήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο πως να προστατεύουν την υγεία τους με σωστή διατροφή και πως να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πιστεύει με πάθος στη θεραπευτική δύναμη των τροφών και, στο βιβλίο αυτό, παραθέτει στοιχεία από έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν την αντικαρκινική δύναμη των τροφών και την επίδραση της σωστής διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Anticancer - Η προληπτική δύναμη των τροφώνUmano: Κα Οικονομίδου, ποια – κατά τη γνώμη σας – είναι τα βασικά λάθη που κάνουμε στην διατροφή μας και πώς επηρεάζουν την υγεία μας;

Δυστυχώς στις μέρες μας οι ρυθμοί της ζωής είναι τόσο γρήγοροι, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολο να τρώμε θρεπτικό και υγιεινό φαγητό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά λαχανικά και αγνά τρόφιμα. Τρώνε πολλές επεξεργασμένες τροφές και τρώνε «στο πόδι». Ως αποτέλεσμα το σώμα δεν έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη και όταν χρειάζεται την επιδιόρθωση των κυττάρων και του DNA μας.

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι εθιστικές για τον άνθρωπο γιατί είναι πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη ενώ δεν οδηγούν σε κορεσμό, αναγκάζοντάς μας να τρώμε μεγάλες ποσότητες. Στις μέρες μας τα ψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και η διατροφή που είναι φτωχή σε αντιοξειδωτικά οδηγούν σε μεγάλη αύξηση στις καρδιοπάθειες, το διαβήτη και τον καρκίνο. 

Umano: Ποιες τροφές ανήκουν στην υψηλή κατηγορία κινδύνου και τι «προκαλούν»;

Δυστυχώς, η δυτικού τύπου διατροφή στο σύνολό της σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι κύριες τροφές που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι οι πολύ επεξεργασμένες τροφές, ιδιαίτερα όσες είναι πλούσιες σε άσπρο αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι, οι βαρυψημένες τροφές (όπως τροφές που ψήνονται στα κάρβουνα ή στο τηγάνι), οι τροφές με μεγάλο φορτίο εντομοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, οι τροφές που κρύβουν κακά λίπη και αυτές που είναι επιβαρυμένες με παράγοντες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος όπως βαρέα μέταλλα, BPA από το πλαστικό κλπ.

Συγκεκριμένα, η ζάχαρη έχει βρεθεί ότι μειώνει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τις φλεγμονές και, μακροχρόνια, οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν επίσης «κακά», ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τα ω-6 λιπαρά που βρίσκονται στο κραμβέλαιο, τις φυτικές μαργαρίνες, το ηλιανθέλαιο, που δημιουργούν φλεγμονές στον οργανισμό.

Η ουσία BPA είναι μια χημική τοξική ουσία που εισέρχεται στις τροφές από τις συσκευασίες τροφίμων, από πλαστικά σκεύη όπως πλαστικά παιδικά πιάτα, ποτήρια κλπ, πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια που σερβίρουμε ζεστά ροφήματα και κονσέρβες που έχουν πλαστική επικάλυψη όπως κονσέρβες με τόνο, καλαμπόκι, κομπόστα φρούτων και σούπες.

Το BPA έχει αποδειχτεί ότι διαταράσσει τις ορμόνες τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορμονο-εξαρτώμενων καρκίνων όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη.

Umano: Πιστεύετε ότι μία σωστή διατροφή βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου; Ποιες τροφές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες;

Όχι απλά το πιστεύω, αλλά υπάρχουν και πολύ σοβαρές και μεγάλες επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν.

Γνωρίζουμε πλέον από την επιστήμη της επιγενετικής ότι η σωστή διατροφή επηρεάζει τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μας και μπορεί να απενεργοποιήσει τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σε έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στην Κύπρο, φάνηκε ότι σε γυναίκες που είχαν γονίδια που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού, η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή, με πολλά όσπρια, λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο και χαμηλή σε γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα, βοηθούσε σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν πολλές τροφές με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μερικές από αυτές είναι τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι, τα μούρα, τα θειούχα λαχανικά όπως το σκόρδο, το πράσο και το κρεμμύδι, τροφές με προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, το κακάο, η κουρκουμίνη, συγκεκριμένα είδη μανιταριών όπως τα πλευρώτους, τα πορτομπέλο και τα reishi.   

Anticancer - Η προληπτική δύναμη των τροφώνUmano: Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «ANTICANCER – Η προληπτική δύναμη των τροφών».

Το βιβλίο ANTICANCER είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας που έκανα γύρω από την σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου. Πριν από μερικά χρόνια έχασα ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο από καρκίνο και αυτό μου στοίχισε. Παράλληλα μου δημιούργησε πάρα πολλά ερωτήματα.

Από τα πρώτα στάδια της έρευνάς μου βρήκα παράλληλα πολύ ανησυχητικά αλλά και πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία, έτσι αποφάσισα να μοιραστώ με τον κόσμο αυτά τα πολύτιμα στοιχεία μέσω του βιβλίου Anticancer.

Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι στις επόμενες δύο δεκαετίες τα νέα περιστατικά καρκίνου ανά έτος θα έχουν αύξηση κατά 70%. Παράλληλα, αναφέρει ότι περίπου 30-50% των νέων περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, συγκεκριμένα με διατήρηση ενός υγιούς βάρους, με σωστή διατροφή και με αύξηση στην άσκηση.

Το βιβλίο έχει στόχο να βοηθήσει ώστε να δημιουργήσει ο καθένας μια νέα εσωτερική ισορροπία που να μην επιτρέπει την δημιουργία και επιβίωση καρκινικών κυττάρων και καρκινικών όγκων. Στο βιβλίο υπάρχει μια εκτενής λίστα από τρόφιμα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και που πρέπει να αποφεύγουμε, και από μια εξίσου μεγάλη λίστα τροφίμων που έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι καλό να προσθέσουμε στη διατροφή μας.

Το βιβλίο είναι απλό και πρακτικό. Αποτελείται από μικρά και ευανάγνωστα κεφάλαια. Στο τέλος του κάθε κεφαλαίου υπάρχει πίνακας με συμβουλές ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να αξιοποιήσει άμεσα αυτά που μαθαίνει.  

Umano: Πού θα βοηθήσει τον αναγνώστη η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Διαβάζοντας το βιβλίο ANTICANCER, ο αναγνώστης θα μπορέσει από τις πρώτες κιόλας μέρες να αλλάξει τη διατροφή του.

Το βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό διατροφής και θα μάθει στον αναγνώστη πώς να ψωνίζει, να μαγειρεύει και να συνδυάζει σωστά τις τροφές ώστε να θωρακίσει τον οργανισμό του κατά του καρκίνου.

Μέσω αυτών των αλλαγών ο αναγνώστης θα πετύχει ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, την αποφυγή βλαβερών τοξικών ουσιών, την μεγιστοποίηση της αποτοξίνωση και της αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού για καλύτερη υγεία τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Umano: Ετοιμάζετε και κάποιο καινούριο βιβλίο; 

Αυτόν τον καιρό η μελέτη μου επικεντρώνεται στους διάφορους τρόπους ενίσχυσης της ικανότητας του οργανισμού να αποβάλλει τοξίνες και στα διατροφικά μοντέλα που ενισχύουν την αποτοξίνωση, έτσι πολύ πιθανόν το επόμενό μου βιβλίο να είναι ένας οδηγός αποτοξίνωσης.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/to-neo-vivlio-tis-xristinas-oinomidou-apo-tis-ekdoseis-dioptra/
https://umano.gr/eksi-proorismoi-stin-agglia-pou-tha-sas-magepsoun/
https://umano.gr/to-milo-einai-symmaxos-gia-tin-ugeia-mas/ 
https://umano.gr/apotoksinosi-meta-tis-imeres-ton-diakopon/ 
https://umano.gr/to-gelio-kanei-kalo-stin-ygeia-mas/

Comments are closed.