Αφιέρωμα στον κουβανέζικο-αφρικανικό χορό σάλσα, ένα λάτιν χορό με επιρροές από διάφορους χορούς της Λατινικής Αμερικής. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σάλσα είναι ο γρήγορος ρυθμός.

Ο Παναγιώτης Αρτεμάκης είναι δάσκαλος Salsa, Bachata & Kizomba. Έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ. Το 2017, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία Δάσκαλος – Μαθήτρια, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Orlando της Αμερικής. Ιδιοκτήτης της σχολής χορού SonArte στην Κρήτη, τα τελευταία δύο χρόνια είναι καλλιτεχνικό ζευγάρι με τη Σοφία Σπυροπούλου.

Ο Παναγιώτης θα μας ταξιδέψει στη «μαγεία» της σάλσα. Όπως μας λέει ο ίδιος «Όταν χορεύεις σάλσα κάνεις ένα ταξίδι το οποίο ξεκινάει από την Αφρική, περνάει από την Καραϊβική και καταλήγει στους δρόμους και τα καλύτερα club της Νέας Υόρκης.»

Αφιέρωμα στον κουβανέζικο-αφρικανικό χορό σάλσα    
Umano:  Παναγιώτη, μίλησέ μας για την ιστορία της σάλσα. Ανήκει στους latin χορούς;

Όταν αναφερόμαστε στα λάτιν, αναφερόμαστε σε μια μεγάλη οικογένεια διαφορετικών χορών και μουσικής. Η salsa είναι ένας λάτιν χορός με επιρροές από πολλούς χορούς της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Οι ρίζες της salsa προέρχονται από το 1920, συγκεκριμένα από την Κούβα και την Αφρική. Συνδυάστηκαν τα αφρικανικά και κουβανέζικα μουσικά στοιχεία της εποχής, δίνοντας το ρυθμό.

Όσο όμως περνούσε ο καιρός και καθώς μετανάστευαν οι άνθρωποι, η σάλσα ταξίδευε δεχόμενη μουσικές επιρροές από κάθε χώρα, κυρίως από την αμερικανική τζαζ και την τότε λαϊκή μουσική που ακουγόταν στα ραδιόφωνα. Κάπως έτσι εμφανίστηκε η σάλσα και στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του ‘50. Χορευόταν συνήθως σε νυκτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και έξω στο δρόμο. 

Αφιέρωμα στον κουβανέζικο-αφρικανικό χορό σάλσα

Umano: Χωρίζεται σε κατηγορίες;

Η salsa χωρίζεται στις εξής πέντε κατηγορίες, με βάση τον τόπο της προέλευσής της:

  • Puerto Rican Style
  • Cuban
  • Colombian
  • Los Angeles Style
  • New York Style

Η κάθε κατηγορία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν, όπως το βασικό βήμα, οι στροφές, οι φιγούρες, το μέτρημα της μουσικής κ.ά.

Umano: Ποια η διαφορά της σάλσα από άλλους λάτιν χορούς;

Η σάλσα είναι ένας διασκεδαστικός, κοινωνικός χορός. Σου δίνει την ελευθερία να αυτοσχεδιάσεις με τις φιγούρες και τις στροφές της.

Η σάλσα ξεχωρίζει για το γρήγορο ρυθμό της.

Επίσης, ξεχωρίζει – σε ορισμένα τραγούδια – η πολύπλοκη μουσική της που σε συνδυασμό με το γρήγορο ρυθμό μπορούν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Umano: Ποια είναι τα βασικά βήματα της σάλσα;

Η σάλσα χορεύεται είτε με καβαλιέρο/ντάμα είτε σε σόλο μορφή. Τα βασικά βήματα του χορού διαφέρουν ανάλογα με το είδος.

Για παράδειγμα, στη Los Angeles Style ο καβαλιέρος κάνει το πρώτο του βήμα μπροστά, ενώ στη New York Style ο καβαλιέρος κάνει το πρώτο του βήμα πίσω.

Αφιέρωμα στον κουβανέζικο-αφρικανικό χορό σάλσα

Umano: Ποια είναι η δυσκολία στην εκμάθησή της;

Ο καθένας θα μπορούσε να μάθει salsa μιας και μπορεί να προσαρμόσει το χορό στην ηλικία και στο σωματότυπό του. Μπορεί να θεωρείται ένας πολύ γρήγορος και δύσκολος χορός αλλά στην πραγματικότητα χορεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Υπάρχουν τραγούδια αργά – οι γνωστές μελωδίες Salsa Romantica – τα οποία θα μπορούσε να χορέψει ο καθένας μας.

Αφιέρωμα στον κουβανέζικο-αφρικανικό χορό σάλσα

Umano: Αν ξεκινήσουμε μαθήματα, πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να πούμε ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο;

Μέσα σε ένα διάστημα δύο μηνών, δηλαδή γύρω στα δεκαοκτώ μαθήματα, μπορεί κάποιος να έχει μάθει όσα χρειάζεται για μπορέσει να χορέψει σε ένα πάρτι. Από κει και πέρα, όσο χορεύεις μαθαίνεις και όσο μαθαίνεις βελτιώνεσαι, χωρίς αυτό να έχει ποτέ τέλος.

Umano: Ποια τα οφέλη για το σώμα μας;

Χορεύοντας salsa κερδίζουμε πολλά σωματικά οφέλη μιας και χρησιμοποιούμε όλο μας το σώμα. Σε συνδυασμό με το γρήγορο ρυθμό της, μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή εκγύμνασης. Πέραν όμως του σώματος υπάρχουν και πνευματικά οφέλη, αφού πρόκειται για μια ευχάριστη μουσική που ανεβάζει τη διάθεση.

Umano:  Πού κυμαίνονται οι τιμές;

Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη salsa, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Η σωστή εκμάθηση, βέβαια, απαιτεί και εξειδικευμένους δασκάλους.

*Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Αρτεμάκη και τη σχολή χορού SonArte, Α. Παπανδρέου 100, Χανιά τηλ. 6979979870-2821025045 https://www.facebook.com/SonArteDC/

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/argentiniko-tango-o-laikos-xoros-tis-argentinis/
https://umano.gr/afieroma-ston-paradosiako-xoro-tis-kritis-pentozali/

https://umano.gr/zumba-o-kefatos-horos-pou-egine-gymnastiki/
https://umano.gr/capoeira-i-afro-vrazilianiki-polemiki-texni/
https://umano.gr/oi-pio-simantikoi-latinoi-kallitehnes-olon-ton-epoxon/

Comments are closed.