Οι πέντε βασικές αρχές της αρχαίας σοφίας της γιόγκα, όπως τις συνέθεσε ο Swami Vishnudevananda, ο πιο γνωστός δάσκαλος και υποστηρικτής της.

Γυμναστείτε εύκολα και διασκεδαστικά χωρίς κόπο

Γιόγκα, η πνευματική και σωματική άσκηση

Γουί τσουν: Η πολεμική τέχνη που διέδωσε ο Μπρους Λι

Ο Swami ήταν γνωστός για το σύγχρονο ύφος διδασκαλίας της φιλοσοφίας και πρακτικής της γιόγκα. Λόγω αυτού ακριβώς του ύφους, κατάφερε να περάσει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία και να την κάνει αγαπητή στους ανθρώπους του δυτικού κόσμου. Σε ένα από τα βιβλία που έγραψε κατά τη διάρκεια της ζωής του αναφέρει «Η γιόγκα είναι μια ζωή αυτοπειθαρχίας που στηρίζεται στις αρχές της απλής διαβίωσης και της υψηλής σκέψης. Αν ακολουθήσετε αυτά τα πέντε σημεία, τα οποία συνθέτουν μια πραγματικά ολιστική προσέγγιση σε όλο μας το σύστημα σώματος, μυαλού και ψυχής, θα αποκτήσετε δύναμη και ισορροπία σε αυτόν τον απαιτητικό και αγχωτικό κόσμο».

Παρακολουθώντας με προσοχή τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες των ανθρώπων στο σύγχρονο κόσμο, ο Swami Vishnudevananda συνόψισε την αρχαία σοφία της γιόγκα σε πέντε βασικές αρχές οι οποίες μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στον δικό μας τρόπο ζωής και να μας παράσχουν ηρεμία και καθαρή σκέψη.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Οι πέντε βασικές αρχές της γιόγκα

1. Σωστή άσκηση – Asanas

Asanas

Η σωστή άσκηση λειτουργεί ως μηχανισμός λίπανσης για τις αρθρώσεις, τους μύες, τους τένοντες και άλλα μέρη του σώματος, αυξάνοντας την ευελιξία. Μία θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των ασκήσεων Yogic και των πιο συνηθισμένων σωματικών ασκήσεων είναι στην κίνηση. Η κλασική σωματική άσκηση δίνει έμφαση στις βίαιες κινήσεις των μυών ενώ οι ασκήσεις Yogic προωθούν τις αργές και συνειδητές κινήσεις του σώματος. Ως εκ τούτου, αποφεύγεται η συσσώρευση γαλακτικού οξέως στις μυϊκές ίνες και κατά συνέπεια η κόπωση.

Ο κύριος στόχος των asanas είναι να αυξήσουν την κυκλοφορία και την πρόσληψη οξυγόνου. Αυτό επιτυγχάνεται με απλές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης και διαφόρων αρθρώσεων του σώματος, σε συνδυασμό με βαθιές αναπνοές. Η κάθε asana είναι μία σταθερή στάση. Οι ασκήσεις αυτές όταν γίνονται σωστά, επηρεάζουν και ενεργοποιούν θετικά σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος. Το μυϊκό και σκελετικό σύστημα, το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό, ιδιαιτέρως το νευρικό κ.ά.

2. Σωστή αναπνοή – Pranayama

Pranayama

Οι Pranayama είναι συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής. Η γιόγκα δίνει έμφαση στη σωστή αναπνοή. Μας διδάσκει πώς να αναπνέουμε συνειδητά και στην καθημερινότητά μας γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουμε κοφτές, ρηχές αναπνοές. Αυτή η έλλειψη οξυγόνου μας οδηγεί σε κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτό που επιτυγχάνουμε ουσιαστικά με τις Pranayama είναι να αυξάνουμε την πρόσληψη οξυγόνου μέσα από τις βαθιές εισπνοές και να απελευθερώνουμε κατάλληλα τις τοξίνες μέσα από τις ήρεμες και βαθιές εκπνοές. Με αυτό τον τρόπο εξισορροπείται και διοχετεύεται σωστά η ενέργεια στο σύστημά μας.

3. Σωστή χαλάρωση – Savasana

Savasana

Το σώμα και το μυαλό μας καταπονούνται καθημερινά. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η Savasana είναι ένας φυσικός τρόπος επαναφόρτισης του σώματος. Υπάρχουν τρία επίπεδα χαλάρωσης, το φυσικό, το διανοητικό και το πνευματικό. Αντίστοιχα, υπάρχουν και τρία επίπεδα έντασης ή άγχους, το σωματικό, το διανοητικό και το πνευματικό άγχος.

Το σωματικό άγχος προέρχεται από κακές διατροφικές συνήθειες και καθιστική ζωή. Το διανοητικό άγχος οφείλεται στους πυρετώδεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, τις απαιτητικές θέσεις εργασίας και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλια, ο φόβος κ.ά., ενώ το πνευματικό άγχος προέρχεται από υπαρξιακές ανησυχίες σχετικά με τη ζωή και το θάνατο, το δίκιο και την αδικία κ.ά.

Η φυσική, σωματική χαλάρωση επιτυγχάνεται μέσω της συστηματικής πρακτικής της συνειδητής χαλάρωσης Savasana και της σωστής στάσης και η διανοητική χαλάρωση μέσω της σωστής αναπνοής, της συγκέντρωσης του νου και της θετικής σκέψης. Η πνευματική χαλάρωση είναι ένας βαθύτερος τύπος χαλάρωσης και επιτυγχάνεται όταν προσέχουμε κατάλληλα το σώμα και το νου.

4. Σωστή διατροφή – Χορτοφάγος

Η σωστή διατροφή προσφέρει στο σώμα και το μυαλό μας τα κατάλληλα καύσιμα χωρίς να δημιουργούνται τοξίνες και πεπτικά προβλήματα. Η βέλτιστη χρήση της τροφής, του νερού, του αέρα και του ηλιακού φωτός είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τη γιόγκα η χορτοφαγική διατροφή είναι αγνή, θρέφει το σώμα και βοηθά το μυαλό να ηρεμήσει και το πνεύμα να αναδειχθεί.

Η yogic διατροφή είναι γαλακτο-χορτοφαγική και αποτελείται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα που αφομοιώνονται εύκολα και προωθούν την καλή υγεία. Το μότο τους είναι ότι πρέπει να τρώμε με εκτίμηση και σκεπτόμενοι τον εαυτό μας αλλά και τον πλανήτη στο σύνολό του.

5. Θετική σκέψη και διαλογισμός – Vedanta and Dhyana

Vedanta

Ο ασκούμενος μαθαίνει να διαχειρίζεται το νου και τα συναισθήματά του, μαθαίνοντας να έχει θετική στάση απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να προκύψει. Οι θετικές σκέψεις ενεργοποιούν και διευκολύνουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη, σε αντίθεση με τις αρνητικές. Μόνο με μία θετική προοπτική για τον εαυτό του μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε ενστικτώδη γνώση και εσωτερική δύναμη.

Πηγές: sivanandayogafarm.org, doyou.com, yogaprema.org

Comments are closed.