Βενετία, η ιταλική πόλη των αντιθέσεων με τα υπέρ και τα κατά της, σε κερδίζει ή σε χάνει για πάντα. Πρόκειται για έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Σαν Τζιμινιάνο: Το στολίδι της Τοσκάνης

Ρώμη: Η αιώνια πόλη φωτισμένη τη νύχτα

Η όμορφη Τεργέστη της Ιταλίας

Έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και άλλα τόσα αφιερώματα για τη Βενετία. Η πόλη των Δόγηδων, η παραμυθένια, η ρομαντική, η βασίλισσα της Αδριατικής κ.ά. Τα περισσότερα άρθρα καταλήγουν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα… πόσο όμορφη είναι η Βενετία. Αποφασίσαμε – μετά το τελευταίο μας ταξίδι – να γράψουμε για τη Βενετία με διαφορετικό τρόπο. Να διατυπώσουμε τη δική μας άποψη για αυτή την πόλη των αντιθέσεων, με τις πολλές ομορφιές αλλά και τα μειονεκτήματά της.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων
Η Βενετία βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία. Αποτελείται από μία ομάδα 118 μικρών νησιών που συνδέονται με τετρακόσιες γέφυρες. Το ιστορικό κέντρο της Βενετίας είναι το νησάκι του Αγίου Μάρκου.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η Βενετία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco.

Έχει έντονο αρχιτεκτονικό στιλ, γοτθικό, επηρεασμένο από την Αναγέννηση και το Βυζάντιο. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μάρκου είναι ένα αριστούργημα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Χαρακτηριστικό στην αρχιτεκτονική της Βενετίας είναι πως τα θεμέλια των κτηρίων είναι κατασκευασμένα πάνω σε ξύλινους πασσάλους για να αντέχουν στο νερό.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων
Βενετία, η ιταλική πόλη των αντιθέσεων και τα θετικά της.

Αξιοθέατα: Η αλήθεια είναι πως τα κτήρια και τα μνημεία της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, την οποία ο Ναπολέοντας χαρακτήρισε ως το ομορφότερο μπαλκόνι της Ευρώπης, θα βρείτε τα περισσότερα μνημεία. Τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, τον Πύργο του Ρολογιού, το Κωδωνοστάσιο, κτήρια των γραφείων των εννέα εισαγγελέων και το περίφημο μουσείο Καρέρ.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων
Η Γέφυρα των Στεναγμών:
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν γνωρίζετε την ιστορία της ονομασίας της. Ήταν το σημείο όπου οι κατάδικοι κοίταζαν για τελευταία φορά τον ήλιο πριν φυλακιστούν ή εκτελεστούν.

Γραφικά σοκάκια και κανάλια: Αν είστε λάτρεις του περιπάτου στην Βενετία θα τον ευχαριστηθείτε. Πάρτε το χρόνο σας και απολαύστε τα σοκάκια που όλα καταλήγουν σε κάποιο κανάλι ή γέφυρα ή, ακόμα καλύτερα, σε κάποιον γονδολιέρη.

Λέων του Πειραιώς: Το Ναύσταθμο της Βενετίας διακοσμεί ο Λέων του Πειραιώς. Γλυπτό που κοσμούσε το λιμάνι του Πειραιά αλλά κλάπηκε το 1687 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων
Η Γέφυρα Ριάλτο:
Ενώνει τις περιοχές του Σαν Πόλο και του Σαν Μάρκο. Η γέφυρα αρχικά ήταν ξύλινη και χτίστηκε με πέτρα στα μέσα του 16ου αιώνα.

Νησιά Μουράνο και Μπουράνο: Μην παραλείψετε μία εκδρομή στα συγκεκριμένα πολύ ενδιαφέροντα νησάκια. Το Μουράνο έχει πολλά εργαστήρια που δουλεύουν το φυσητό γυαλί. Κεντρικά σημεία του νησιού είναι διακοσμημένα από φυσητό γυαλί. Το Μπουράνο είναι γνωστό για τα έντονα χρωματιστά σπίτια του.

Αγορές: Αν και οι τιμές είναι ακριβές,  θα βρείτε κάποια μικρά χαριτωμένα καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε εντυπωσιακές μάσκες καρναβαλιού και κοσμήματα μουράνο σε καλή τιμή.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων

Αυτοκίνητα: Στη Βενετία δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, γεγονός που κάνει τους περιπάτους ακόμα πιο απολαυστικούς. Οι μετακινήσεις γίνονται με γόνδολα, θαλάσσια λεωφορεία, ferry boat, θαλάσσιο ταξί.

Γραφικά εστιατόρια: Τα γραφικά εστιατόρια δίπλα στα κανάλια, με τα στολισμένα με λουλούδια τραπέζια, είναι πανέμορφα. Ειδικότερα τη νύχτα, ένα ρομαντικό δείπνο για δύο είναι απαραίτητο.

Ορθόδοξη εκκλησία Αγίου Γεωργίου: Και όμως, μέσα στα στενά της Βενετίας, θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα όταν βρεθείτε μπροστά στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων
Ρομαντισμός:
Πράγματι, η Βενετία βγάζει έναν ερωτισμό. Όχι όμως τίποτα περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι.

Βενετία, η ιταλική πόλη των αντιθέσεων και τα αρνητικά της.

Υγρασία: Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Βενετία έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Για αυτό προτιμήστε να μη μείνετε σε ξενοδοχείο εντός της Βενετίας αλλά σε κάποια γύρω περιοχή. Δε θα γλυτώσετε μόνο από την υγρασία, θα σας βγει και πολύ πιο οικονομικά.

Η γόνδολα: Οι τιμές για μία βόλτα με τη γόνδολα είναι υπερβολικές. Η πιο φτηνή τιμή που μας έδωσαν για μία βόλτα δύο ατόμων με τη γόνδολα, για μισή ώρα, ήταν 25,00€. Επιλέξτε βόλτα με θαλάσσιο λεωφορείο που είναι πιο οικονομικό.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων
Το φαγητό:
Η Ιταλία σαν χώρα έχει εξαιρετικό φαγητό. Η Βενετία είναι μία από τις πόλεις της που δε θα βρείτε καλό φαγητό, εκτός και αν έχετε πολύ «χοντρές» τσέπες. Το φαγητό ήταν πρόχειρα φτιαγμένο και όχι νόστιμο.

Η δυσοσμία: Κάτι που δεν αναφέρουν τα περισσότερα τουριστικά άρθρα είναι η έντονη δυσοσμία. Οι περίπατοι είναι όμορφοι όμως συνοδεύονται από άσχημη μυρωδιά που, πολλές φορές, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Οι τιμές: Υπερβολικές στα περισσότερα. Συν ότι οι μαγαζάτορες σε βλέπουν ευθαρσώς σαν ευρώ. Τους ενδιαφέρει να αγοράσεις και να φύγεις.

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων
Η υπερβολική αστυνόμευση:
Ειδικότερα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, τρομάζεις να καθίσεις καθώς τα όπλα, σχεδόν, σε συνοδεύουν.

Ο καιρός: Καλύτερα να επιλέξτε τους καλοκαιρινούς μήνες για να επισκεφτείτε την Βενετία καθώς έχει αρκετές βροχές. Αν ο καιρός είναι βροχερός δεν μπορείς να ευχαριστηθείς την ξενάγηση στην πόλη, συν ότι αυξάνεται η υγρασία.

Comments are closed.