Η μεσαιωνική πόλη Σαν Τζιμινιάνο, το στολίδι της Τοσκάνης, είναι η πιο καλά διατηρημένη πόλη από εκείνη την εποχή. Χαρακτηριστικό της, οι περίφημοι πύργοι που δεσπόζουν επιβλητικοί.

Αζόρες: Το σύμπλεγμα των εννέα νησιών

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου

Βενετία: Η ιταλική πόλη των αντιθέσεων

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Η Σαν Τζιμινιάνο βρίσκεται 60 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Φλωρεντίας. Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και τουριστικά μέρη για τους ταξιδιώτες της Τοσκάνης. Θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Η πόλη αναπτύχθηκε πολύ από τον Μεσαίωνα και μετά λόγω των εύφορων λόφων της περιοχής . Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως αποτελούσε στάση των καθολικών προσκυνητών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς τη Ρώμη.

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Οι μεσαιωνικοί πύργοι είναι το σήμα κατατεθέν της Σαν Τζιμινιάνο.

Σε αντίθεση με άλλες πόλεις των οποίων τα περισσότερα μεσαιωνικά κτήρια καταστράφηκαν, στη Σαν Τζιμινιάνο σώζονται δεκατέσσερις ψηλοί πύργοι. Το γεγονός αυτό αλλά και το ότι η πόλη είναι χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, προσφέρουν στον ταξιδιώτη μία μοναδική θέα της περιοχής. Αλλά και καθώς την προσεγγίζεις, τα μεσαιωνικά τείχη και οι πύργοι είναι ορατοί από μακριά και σου δημιουργούν δέος.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Εξαιρετική διευκόλυνση αποτελεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να «γνωρίσει» τα διάφορα μνημεία και να απολαύσει ήσυχος την ξενάγησή του. Τα μέρη που αξίζουν την προσοχή σας είναι αρκετά.

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Σαν Τζιμινιάνο: Το στολίδι της Τοσκάνης

Ξεκινήστε από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ανηφορίστε τα σοκάκια που οδηγούν στην πανέμορφη κεντρική πλατεία, piazza della Cisterna. Απολαύστε στην πορεία σας όλο το μαγευτικό σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Υπέροχη πλατεία και πολύ πιο ήσυχη είναι η piazza del Duomo. Μικρότερη από την προηγούμενη αλλά με επιβλητικά κτήρια γύρω – γύρω, αξίζει την προσοχή σας.

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Επισκεφτείτε το Σαν Τζιμινιάνο 1300, το περίφημο μουσείο Ιστορίας που θα σας μάθει τη διαδρομή της πόλης μέσα στα χρόνια. Συνεχίστε με το μουσείο Vino Vernaccia di San Gimignano και γνωρίστε τον τρόπο παραγωγής του περίφημου αυτού τοπικού λευκού κρασιού. Επιπλέον, στην περιοχή λειτουργούν και δύο μουσεία κάπως… ιδιόμορφα. Το Medieval Criminal and Torture Museum και το Museo Storico Della Tortura. Και στα δύο βλέπετε τρόπους και μέσα μεσαιωνικών βασανιστηρίων!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία Collegiata di Santa Maria Assunta. Πρόκειται για έναν ναό απλό και λιτό εξωτερικά αλλά με θαυμάσιες τεράστιες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Φυσικά, μην φύγετε από το Σαν Τζιμινιάνο χωρίς να επισκεφτείτε και να ανεβείτε σε έναν από τους ψηλούς πύργους.

Προτιμήστε τον Torre Grossa που είναι ο ψηλότερος και με την καλύτερη θέα. Τα σκαλιά μέχρι την κορυφή είναι αρκετά και σε ορισμένα σημεία δύσκολα. Οπότε προσοχή στο ντύσιμο – ειδικά στα παπούτσια σας.

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Μην παραλείψετε, ασφαλώς, μία βόλτα γύρω από τα μεσαιωνικά τείχη. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στις μικρές αλλά πολύ κομψές γκαλερί τέχνης της πόλης. Αν σας ενδιαφέρουν τα σουβενίρ, επιλέξτε διάφορα κεραμικά για τα οποία φημίζονται.

Σαν Τζιμινιάνο το στολίδι της Τοσκάνης

Το φαγητό στο Σαν Τζιμινιάνο είναι το γνωστό θεσπέσιο ιταλικό που όλοι λατρεύουμε. Στη συγκεκριμένη πόλη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε – αυτό που κάποιοι ονομάζουν – το καλύτερο παγωτό στον κόσμο. Θα το βρείτε στο Gelateria Dondoli στην πλατεία Cisterna. Δοκιμάστε, επίσης, ονειρεμένο προσούτο, μοναδικό ντόπιο πεκορίνο και, φυσικά, το πασίγνωστο λευκό κρασί τους, Vernaccia di San Gimignano.

Comments are closed.