Η Τεργέστη είναι μια όμορφη πόλη στα βορειοανατολικά της Ιταλίας. Η πολυπολιτισμική της ατμόσφαιρα γοητεύει τον κάθε ταξιδιώτη.

Φωτογραφική ξενάγηση στη Βιέννη

Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού

Καστοριά, το στολίδι της Μακεδονίας

Τέχνη, ιστορικά καφέ, διαφορετικά είδη αρχιτεκτονικής και μια μαγευτική θάλασσα ολόγυρα, καθιστούν την Τεργέστη έναν ιδιαίτερο προορισμό. Θα μπορούσαμε να πούμε πως – παρ’ όλο που το Μιλάνο κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας – η Τεργέστη είναι η πιο κοσμοπολίτικη πόλη της Ιταλίας. Με τις επιρροές από το παρελθόν και τον Οίκο των Αψβούργων ακόμα ζωντανές στην πόλη, εδώ θα συναντήσετε ανθρώπους με κεντροευρωπαϊκή καθώς και ανθρώπους με μεσογειακή νοοτροπία, σε απόλυτη αρμονία.

Η Τεργέστη συνορεύει με τη Σλοβενία και, λόγω θέσης, είναι αρκετά απομονωμένη από την υπόλοιπη ιταλική χερσόνησο. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που διατηρεί μια ξεχωριστή πολιτιστική παράδοση και την ιδιόμορφη διάλεκτο Triestini, ένα μείγμα ιταλικής, αυστρογερμανικής, κροατικής και ελληνικής γλώσσας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η όμορφη Τεργέστη της Ιταλίας


Η καρδιά της πόλης και κεντρικό σημείο συνάντησης των κατοίκων της είναι η Piazza Unità d’Italia. Μία πανέμορφη πλατεία γεμάτη ιστορικά κτήρια που μαρτυρούν την ιστορία της Τεργέστης στο πέρασμα των χρόνων.

Η πιο εντυπωσιακή πλευρά της πλατείας είναι αυτή που βλέπει στη θάλασσα και από την οποία εκτείνεται μία προβλήτα άνω των διακοσίων μέτρων. Από εδώ, η θέα είναι εκπληκτική. Η θάλασσα, η πλατεία, το παλάτι-μνημείο και η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μεγάλο Κανάλι γεμίζουν το βλέμμα του ταξιδιώτη. Οι εκκλησίες της πόλης γενικά μαρτυρούν την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών.

Μεγάλο Κανάλι
Η όμορφη Τεργέστη της Ιταλίας
Σε κάποια απόσταση, μπορεί κανείς να δει το Μιραμάρε. Ένα ρομαντικό κάστρο του 19ου αιώνα, της εποχής των Αψβούργων. Σήμερα, το κάστρο λειτουργεί ως μουσείο και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για ιστορικές ευρωπαϊκές κατοικίες οι οποίες έχουν διατηρήσει σχεδόν αναλλοίωτη την αρχική τους επίπλωση. Πολύ εντυπωσιακοί είναι και οι κήποι του κάστρου, ένα μείγμα ιταλικού και βρετανικού στυλ.

κάστρο Μιραμάρε
Η όμορφη Τεργέστη της Ιταλίας
Αν σας αρέσουν βέβαια οι κήποι, εξαιρετικά εντυπωσιακός είναι ο Orto Lapidario. Ένα στολίδι που βρίσκεται στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της πόλης. Μοιάζει με κήπο βγαλμένο από άλλη εποχή, με κλασικές στάμνες διάσπαρτες παντού, επιτύμβιες στήλες και επιγραφές στο πέρασμά σου.

Πολύ όμορφο μνημείο είναι και ο Φάρος της Τεργέστης.

Ένας πύργος 68 περίπου μέτρων με χάλκινο θόλο, τον οποίο κοσμεί η εντυπωσιακή, φτερωτή θεά Νίκη. Ο φάρος, πέρα από την πρακτική του σημασία, χτίστηκε ως μνημείο στη μνήμη των στρατιωτών που πέθαναν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

φάρος Τεργέστης
Η Τεργέστη θεωρείται η πόλη του καφέ. Από τον 18ο αιώνα και μετά, το λιμάνι της πόλης είναι ελεύθερο για εισαγωγή καφέ και εξακολουθεί να είναι το πιο πολυσύχναστο της Μεσογείου. Σε αυτή την πόλη, ο καφές είναι άρρηκτα συνδεδεμένος – για κάποιο μαγικό λόγο – με την λογοτεχνία.

Σε κάθε γωνιά της Τεργέστης θα βρείτε μικρά, γραφικά λογοτεχνικά καφέ. Έχουν διατηρήσει τη ρετρό γοητεία τους και ήταν κάποτε στέκια μεγάλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών γενικότερα. Παντός είδους συγγραφείς και διανοούμενοι εξακολουθούν μέχρι σήμερα και επισκέπτονται αυτά τα μικροσκοπικά μαγαζάκια. Εδώ το σερβίρισμα του καφέ είναι ολόκληρη ιεροτελεστία και η ορολογία τελείως διαφορετική από αυτή που όλοι μας γνωρίζουμε.

By Betta27 – Own work, Public Domain, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=8865027

Στην Τεργέστη οι δραστηριότητες είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Αν δεν σας αρέσουν οι ιστορικές αναδρομές και τα μουσεία, θα βρείτε ότι χρειάζεστε για αναρρίχηση, πεζοπορία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και πολλές ακόμα δραστηριότητες που θα γεμίσουν το ταξίδι σας όμορφες αναμνήσεις. Αν πάλι επιθυμείτε κάτι πιο ήσυχο, ένα απλό, χαλαρό περπάτημα στους στενούς, πλακόστρωτους δρόμους της παλιάς πόλης είναι μοναδικό.

Πηγές: turismofvg.it, telegraph.co.uk, discover-trieste.it, lonelyplanet

Comments are closed.