Είναι γεγονός πως τα βελγικά σοκολατάκια θεωρούνται τα καλύτερα παγκοσμίως, η αποθέωση της γεύσης, μία κορυφαία απόλαυση για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Τα γλυκά με τις λιγότερες θερμίδες

Αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά από όλο τον κόσμο

Ο διάσημος pastry chef Cédric Grolet στο Umano

Όλα ξεκίνησαν το 1912. Μέχρι τότε, τα σοκολατάκια είχαν κάποιο «σταθερό κέντρο» – όπως καραμέλα ή ζελεδάκια – το οποίο βουτούσαν μέσα σε σοκολάτα. Το περίβλημα, ως εκ τούτου, έβγαινε ιδιαίτερα λεπτό και η φαντασία στη γέμιση ήταν αρκετά περιορισμένη. Το 1912, λοιπόν, ο Jean Neuhaus Jr. επινόησε την πραλίνα.

Neuhaus Chocolates
Το κατάστημα Neuhaus Chocolates-Neuhaus [CC BY 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby3.0)]

Ο συνονόματος παππούς του ήταν φαρμακοποιός, με κατάστημα στις Βρυξέλλες από το 1857. Για να ευχαριστεί και να ενθαρρύνει τους πελάτες του, κάλυπτε τα φάρμακα που τους έδινε με μια λεπτή στρώση σοκολάτας. Χρόνια αργότερα, ο εγγονός του εξέλιξε την ιδέα, με τη δημιουργία της βελγικής πραλίνας όπως την ξέρουμε σήμερα. Σοκολατάκια γεμιστά με απόλαυση αντί για φάρμακο. Και μετέτρεψε το φαρμακείο στην περίφημη σοκολατερί Neuhaus Chocolates, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο μέχρι σήμερα.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Βελγικά σοκολατάκια, η αποθέωση της γεύσης


Άλλο ένα στοιχείο που έκανε τα βελγικά σοκολατάκια να ξεχωρίσουν είναι το γεγονός πως το Βέλγιο ήταν από τις πρώτες χώρες που κατασκεύασαν μηχανήματα τα οποία μπορούσαν να ανακατέψουν τους κόκκους του κακάο με τέτοιο τρόπο, ώστε η σοκολάτα που έβγαινε ήταν εξαιρετικά λεία και απαλή.

Επιπλέον, η πλειοψηφία της βελγικής σοκολάτας, δεν κατασκευάζεται από μεγάλες εταιρείες αλλά από μικρά, οικογενειακά καταστήματα, με συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Φυσικά, και οι ίδιοι οι Βέλγοι καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες σοκολάτας – σε μπάρα, σοκολατάκια ή ρόφημα – ετησίως.

Βελγικά σοκολατάκια, η αποθέωση της γεύσης
Αυτό που σίγουρα απογειώνει τα βελγικά σοκολατάκια – και τη σοκολάτα εννοείται – και τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι οι κατασκευαστές, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν βούτυρο κακάο για την παρασκευή τους. Στις μέρες μας, πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές σοκολάτας, έχουν αντικαταστήσει το βούτυρο κακάο με άλλου είδους φυτικά λιπαρά. Κάτι τέτοιο επηρεάζει τη γεύση της σοκολάτας και μειώνει τη συνολική ποιότητα του προϊόντος.


Με περίπου 2.000 εταιρείες και καταστήματα σοκολάτας σε ολόκληρο το Βέλγιο, η χώρα ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς παραγωγούς και εξαγωγείς σοκολάτας στον κόσμο. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το Βέλγιο εξάγει περισσότερους από 400.000 τόνους σοκολάτας, με έναν ετήσιο τζίρο άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο το κατάστημα Belgian Chocolate House στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, πουλά περίπου 800 τόνους σοκολάτας ετησίως.

Πηγές: neuhauschocolates.com, belgiansmaak.com, thechocolatejournalist.com, brussels-express.eu

Comments are closed.