Το Χέρι της Ερήμου είναι ένα τεράστιο γλυπτό ύψους έντεκα περίπου μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Από τη Νικολέτα Πρεβενά

Το γιγάντιο Πιρούνι στο Βεβέ της Ελβετίας

Non-Violence: Το γλυπτό που καταδικάζει τη βία

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής

Η Ατακάμα βρίσκεται στη βόρεια Χιλή και είναι η ξηρότερη – μη πολική – έρημος του πλανήτη. Κάπου μέσα σε αυτή την τεράστια άγονη έκταση έχει φτιαχτεί ένας μικρός χωματόδρομος, ο οποίος σε οδηγεί σε ένα επιβλητικό, μεγάλων διαστάσεων γλυπτό που φαίνεται να ξεπροβάλει μέσα από την άμμο. Πρόκειται για Το Χέρι της Ερήμου (La Mano del Desierto), δημιούργημα του Χιλιανού γλύπτη Μάριο Ιραράσαμπαλ.

Ατακάμα
Έρημος Ατακάμα

Το Χέρι της Ερήμου στην Ατακάμα της Χιλής

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Το γλυπτό δημιουργήθηκε είκοσι οκτώ περίπου χρόνια πριν, μετά από αίτημα της πόλης Αντοφαγάστα προς τον γλύπτη. Η Αντοφαγάστα είναι πόλη και λιμάνι της βόρειας Χιλής, μία όαση που σπάει τη μονοτονία της ερήμου Ατακάμα. Είναι το κέντρο της βιομηχανίας εξόρυξης χαλκού της Χιλής, μία απομονωμένη αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη. Το αίτημα της Αντοφαγάστα προς τον Μάριο Ιραράσαμπαλ ήταν να δημιουργήσει ένα μνημείο που να συμβολίζει την κενότητα της Ατακάμα.

Το Χέρι της Ερήμου είναι κατασκευασμένο από σίδερο και οπλισμένο σκυρόδεμα και αποτελεί, πλέον, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο. Όποιος το επισκέπτεται δε βλέπει τριγύρω τίποτα άλλο παρά άμμο και χαμηλούς αμμόλοφους, προς όποια κατεύθυνση και να κοιτάξει. Συμβολίζει την ανθρώπινη θλίψη, το πόσο αβοήθητος και ευάλωτος είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος απέναντι στη φύση, τον διαρκή του αγώνα για επιβίωση.

Το Χέρι της Ερήμου στην Ατακάμα της Χιλής
Nicolas Valdes Ortega [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]
Για τον ίδιο τον γλύπτη Το Χέρι της Ερήμου επιπλέον ενσαρκώνει μία δύναμη πρωτόγονη και μαγική, αντικατοπτρίζει τον προβληματισμό για τη ζωή και τον θάνατο.

Αυτή η δημιουργία του Ιραράσαμπαλ – το αριστερό χέρι – είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια ενός γλυπτού – το δεξί χέρι – που είχε χαράξει μια δεκαετία νωρίτερα για την Ουρουγουάη. Εκεί, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Punta del Este, το δεξί χέρι – πολύ χαμηλότερου ύψους – ξεπροβάλει μέσα από την άμμο της παραλίας. Αυτό το έργο του ο γλύπτης το ονόμασε Ο Άνθρωπος που Αναδύεται στη Ζωή, αν και οι ντόπιοι το αποκαλούν Μνημείο για τους Πνιγμένους.

Το Χέρι της Ερήμου στην Ατακάμα της Χιλής
Ο Άνθρωπος που Αναδύεται στη Ζωή – Punta del Este

Κάποιοι ισχυρίζονται πως αν κοιτάξεις από ψηλά και δεις και τα δύο χέρια, φαίνεται σαν ένας υπόγειος γίγαντας να κρατά όλη τη Νότια Αμερική στα χέρια του.

Η επίσκεψη στο μνημείο είναι δωρεάν και μπορείτε να το προσεγγίσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η απομονωμένη θέση του μνημείου το κάνει συχνά στόχο βανδαλισμού. Γι’ αυτό το λόγο, δυο φορές το χρόνο ομάδες εργαζομένων και εθελοντών από την Αντοφαγάστα φροντίζουν για την αποκατάστασή του.

Πηγές: cntraveler.com/unusualplaces.org/monumentos.gob.cl

Comments are closed.