Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής για το 2019, οι οποίοι αγοράστηκαν με αστρονομικά ποσά.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Διάσημα έργα τέχνης και η ιστορία τους

Γκερνίκα, το αριστούργημα του Πικάσο

Ποπ αρτ: Η πρόκληση στις παραδοσιακές Καλές Τέχνες

Φαίνεται πως η τέχνη – και ιδίως η ζωγραφική – είναι ακριβή. Ειδικότερα, όσο παλαιότερος είναι ένας πίνακας τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η τιμή του. Η λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους πίνακες στον κόσμο για το 2019, περιλαμβάνει κορυφαία ονόματα ζωγράφων και μία όμορφη ποικιλομορφία πινάκων. Η λίστα ισχύει για το 2019 καθώς μελλοντικά υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής αλλά και τα ποσά.

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής

Σαλβατόρ Μούντι (Salvator Mundi) – Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Leonardo da Vinci [Public domain]LSalvator_Mundi

Ο πίνακας Σαλβατόρ Μούντι αποδίδεται στο ζωγράφο της Αναγέννησης, Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αν και αρκετοί κορυφαίοι μελετητές το θεωρούν πρωτότυπο έργο του Ντα Βίντσι, ο πίνακας έχει αμφισβητηθεί από άλλους ειδικούς, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούν πως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι απλά συνέβαλε σε ορισμένα στοιχεία του. Ο πίνακας απεικονίζει τον Ιησού, σηματοδοτώντας το ρόλο του ως Salvator Mundi (σ.σ. Σωτήρας του Κόσμου στα λατινικά).

Ο πίνακας Σαλβατόρ Μούντι θεωρείται μέχρι και σήμερα ο πιο ακριβοπληρωμένος. Πωλήθηκε σε δημοπρασία για 450,3 εκατομμύρια δολάρια στις 15 Νοεμβρίου 2017, από τον οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη, στον πρίγκιπα Μπαντρ μπιν Αμπντάλα, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο ζωγραφικής που πωλείται ποτέ σε πλειστηριασμό.

Η Ανταλλαγή (Interchange) – Γουίλεμ ντε Κούνινγκ

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής

Η Ανταλλαγή ήταν ένα από τα πρώτα αφηρημένα τοπία του εξπρεσιονιστή ζωγράφου Γουίλεμ ντε Κούνινγκ. Πωλήθηκε το 2015 από το Ίδρυμα David Geffen στον επιχειρηματία Κένεθ Γκρίφιν, για περίπου 317 εκατομμύρια δολάρια. Υπήρξε ο πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας μέχρι το Νοέμβριο του 2017, που τον ξεπέρασε ο πίνακας Σαλβατόρ Μούντι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Οι χαρτοπαίκτες (The Card Players) – Πολ Σεζάν

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής
Paul Cézanne [Public domain]Card_Players

Οι χαρτοπαίκτες είναι μια σειρά από ελαιογραφίες του Γάλλου ζωγράφου Πολ Σεζάν. Σύνολο είναι πέντε έργα που ποικίλουν σε μέγεθος, αριθμό παικτών αλλά και ως προς την εξέλιξη του παιχνιδιού. Μία έκδοση της σειράς πινάκων Οι Χαρτοπαίκτες πωλήθηκε το 2011 στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, για μια τιμή που εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια δολάρια. Οι υπόλοιποι τέσσερις πίνακες βρίσκονται στη Γκαλερί Courtauld στο Λονδίνο, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στο Μουσείο Ορσέ στη Γαλλία και στο Ίδρυμα Barnes στη Φιλαδέλφεια.

Πότε θα παντρευτείς; (When will you marry?) – Πολ Γκογκέν

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής
Paul Gauguin, Nafea Faa Ipoipo(When Will You Marry)

Ο πίνακας “Πότε θα παντρευτείς;” είναι μία ελαιογραφία που χρονολογείται από το 1892, όταν ο Γκογκέν ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ταϊτή. Ο πίνακας βρισκόταν στην Ελβετία και πωλήθηκε από την οικογένεια του Rudolf Staechelin στην κόρη του Εμίρη του Κατάρ, τον Φεβρουάριο του 2015, για περίπου 210 εκατομμύρια δολάρια.

Νερόφιδα ΙΙ (Water Serpents ΙΙ) – Γκούσταφ Κλιμτ

Gustav Klimt [Public domain]Wasserschlangen

Τα Νερόφιδα είναι μια ελαιογραφία του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ. Την ξεκίνησε το 1904 και την ολοκλήρωσε το 1906 ή το 1907. Αποτελεί συνέχεια του πρώτου πίνακα, Νερόφιδα Ι. Ο Γκούσταφ Κλιμτ ασχολείται με τον αισθησιασμό των γυναικείων σωμάτων. Αρχικά, ο πίνακας ανήκε σε μία Εβραία βιομήχανο, την Τζένι Στέινερ, αλλά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου κατασχέθηκε από τους ναζί. 

Αργότερα, τον διεκδίκησε ο Gustav Ucicky ο οποίος ισχυριζόταν πως ήταν παράνομο παιδί του ζωγράφου. Το 2012, η ​​χήρα του Ucicky πούλησε τον πίνακα σε έναν ιδιωτικό συλλέκτη. Το 2013, ο ιδιωτικός συλλέκτης ανέθεσε στον Yves Bouvier να μεσολαβήσει για την πώληση του έργου ζωγραφικής. Ο πίνακας αγοράστηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για 184 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο ιδιωτικός συλλέκτης έλαβε μόνο τα 112 εκατομμύρια από τον Bouvier και η υπόθεση συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες.

Τα πορτραίτα του Marten Soolmans και της Oopjen Coppit – Ρέμπραντ

Rembrandt [Public domain]portraits_of_Maerten

Τα πορτραίτα ζωγραφίστηκαν από τον Ρέμπραντ με αφορμή τον γάμο των Marten Soolmans και Oopjen Coppit το 1634. Παρόλο που αποτελούν δύο χωριστούς πίνακες, τα έργα διατηρήθηκαν μαζί από τη δημιουργία τους. Αρχικά, ανήκαν στην οικογένεια Rothschild και μετέπειτα αγοράστηκαν από κοινού από το Μουσείο του Λούβρου και το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, έναντι 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι γυναίκες του Αλγερίου (Les Femmes d’Alger ) – Πάμπλο Πικάσο

Οι γυναίκες του Αλγερίου είναι μία σειρά από δεκαπέντε πίνακες ζωγραφικής του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο. Η σειρά δημιουργήθηκε από το 1954 έως το 1955. Αγοράστηκε ολόκληρη από τους Βίκτορ και Σάλι Γκάνζ της γκαλερί “Louise Leiris” στο Παρίσι για 212.500 δολάρια, τον Ιούνιο του 1956. Το 2015, η Εκδοχή Ο δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Κρίστις και πωλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια στον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ.

Η δεκάδα με τους πιο ακριβοπληρωμένους πίνακες ζωγραφικής για το 2019 συμπληρώνεται με τα έργα:

Κόκκινο Γυμνό (Nu couché) του Αμεντέο Μοντιλιάνι, που δημοπρατήθηκε από τον οίκο Κρίστις και πουλήθηκε για περίπου 170,4 εκατομμύρια δολάρια στον Κινέζο επιχειρηματία Liu Yiqian.

Νούμερο 17Α (Number 17A) του Τζάκσον Πόλοκ. Πουλήθηκε το 2015 από το Ίδρυμα David Geffen στον Αμερικανό επιχειρηματία Κένεθ Γκρίφιν για 200 εκατομμύρια δολάρια.

No. 6 (Violet, Green and Red) του Μαρκ Ρόθκο. Αγοράστηκε ιδιωτικά το 2014 από τον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για 140 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές: businessinsider.com, bbc.co.uk, luxhabitat.ae, en.wikipedia.org

Comments are closed.