Το Non-Violence είναι ένα χάλκινο γλυπτό που δημιουργήθηκε ως σύμβολο της ειρήνης και καταδικάζει τη βία.

Η εντυπωσιακή Γέφυρα του Διαβόλου στη Γερμανία

Το γιγάντιο Πιρούνι στο Βεβέ της Ελβετίας

Το Χέρι της Ερήμου στην Ατακάμα της Χιλής

Δημιουργός του Non-Violence (μη-βία) ήταν ο Σουηδός καλλιτέχνης Carl Fredrik Reuterswärd. Το γλυπτό πολλές φορές αναφέρεται και ως «the knotted gun», δηλαδή «το όπλο με τον κόμπο». Απεικονίζει ένα περίστροφο Colt Python 357 Magnum με την κάννη του δεμένη κόμπο και, μέχρι αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από 31 αντίγραφά του παγκοσμίως. Αποτελεί ένα σύμβολο με σαφές μήνυμα κατά της βίας και υπέρ της ειρήνης.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Non-Violence: Το γλυπτό που καταδικάζει τη βία

non violence
Holger.Ellgaard [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

Το Non-Violence δημιουργήθηκε μετά το θάνατο από πυροβολισμό, του φίλου του καλλιτέχνη, Τζον Λένον, έξω από το κτήριο όπου διέμενε, τον Δεκέμβριο του 1980. Η σύντροφος του Τζον Λένον και επίσης φίλη του Carl Fredrik Reuterswärd, Γιόκο Όνο, του ζήτησε να δημιουργήσει κάτι ως αφιέρωμα στον Λένον και το όραμά του για έναν ειρηνικό κόσμο. Ο Λένον ήταν ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς υπέρμαχους της ειρήνης. Πολλοί από τους στίχους του επικεντρώνονταν στο όραμα ενός κόσμου χωρίς βία, όπως για παράδειγμα στο τραγούδι Imagine.

Αρχικά, το γλυπτό τοποθετήθηκε στο Central Park της Νέας Υόρκης, απέναντι από το σημείο όπου ζούσε ο Τζον με την Γιόκο. Αργότερα, το 1988, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου δώρισε το Non-Violence στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, το γλυπτό τοποθετήθηκε έξω από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

knotted gun
Malmö, Sweden

Έκτοτε, πολλά αντίγραφα δημιουργήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε σημεία όπως το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λοζάνη της Ελβετίας, στο πάρκο Chaoyang στο Πεκίνο της Κίνας, στο μουσείο Mémorial de Caen στην πόλη Caen της Γαλλίας κ.α. Αποτελεί επίσης το επίσημο λογότυπο του ιδρύματος  Non-Violence Project, με έδρα την Ελβετία, που έχει ως σκοπό την κοινωνική αλλαγή και την εκπαίδευση των νέων στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

«Προσπαθούμε να “πουλήσουμε” την ειρήνη, σαν ένα προϊόν, ξέρετε, και να την “πουλήσουμε” όπως οι άνθρωποι πωλούν το σαπούνι ή τα αναψυκτικά…

Και είναι ο μόνος τρόπος να ενημερώσεις τους ανθρώπους πως η ειρήνη είναι εφικτή, δεν είναι μόνο αναπόφευκτη η βία.

Όχι μόνο ο πόλεμος – όλες οι μορφές βίας. Οι άνθρωποι απλά το δέχονται αλλά… Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για όλα όσα συμβαίνουν.»

Τζον Λένον, συνέντευξη στο The David Frost Show, 1969

Πηγές: nonviolence.com, news.artnet.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.