Πολλά από τα σύγχρονα και μοντέρνα έργα τέχνης προκαλούν ανάμικτα συναισθήματα στους θεατές τους. Το γιγάντιο Πιρούνι στο Βεβέ της Ελβετίας είναι σίγουρα ένα από αυτά.

Το Χέρι της Ερήμου στην Ατακάμα της Χιλής

Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά

Διάσημα έργα τέχνης και η ιστορία τους

Το Πιρούνι είναι ένα τεράστιο γλυπτό κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα. Έχει ύψος οκτώ και πλάτος 1,3 μέτρα. Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό γλύπτη Jean-Pierre Zaugg και τοποθετήθηκε στη λίμνη της Γενεύης τον Φεβρουάριο του 1995 για να τιμήσει την 10η επέτειο του Alimentarium.

Το γιγάντιο Πιρούνι στο Βεβέ της Ελβετίας

Το Alimentarium είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στο φαγητό. Βρίσκεται στην ακτή της λίμνης στο Βεβέ της Ελβετίας και, μέσα από διαδραστικές οθόνες, ασχολείται με τις διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος και του σήμερα. Εξερευνά διάφορες πτυχές της ανθρώπινης διατροφής από ιστορική, επιστημονική και πολιτιστική σκοπιά. Για τον εορτασμό, λοιπόν, των δέκα χρόνων λειτουργίας του, τοποθετήθηκε μέσα στη λίμνη έξω από το μουσείο αυτό το τεράστιο, επιβλητικό γλυπτό.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Πώς καθιερώθηκε το γιγάντιο Πιρούνι στο Βεβέ της Ελβετίας

Αρχικά, ο σκοπός ήταν το πιρούνι να παραμείνει εκεί για ένα χρόνο. Παρά την υποστήριξη των κατοίκων του Βεβέ και την επιθυμία του μουσείου να παραμείνει το γλυπτό στο ίδιο σημείο, το 1996 το πιρούνι μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε ως διακοσμητικό στον κήπο του εργοστασίου μαχαιροπίρουνων, Berndorf.

Βεβέ

Το 2007, το Πιρούνι επέστρεψε προσωρινά στο Βεβέ για μία έκθεση ειδών κουζίνας και την ίδια χρονιά έγινε επίσημη αίτηση από τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι επιθυμούσαν το γλυπτό να παραμείνει στη λίμνη της Γενεύης. Ακόμα και το συμβούλιο της πόλης συμμετείχε στη διαδικασία του αιτήματος και, αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Το φθινόπωρο του 2008 αποφασίστηκε πως το Πιρούνι μπορούσε να παραμείνει στη λίμνη ως τμήμα του τοπίου της.

Αυτό το ομολογουμένως πρωτότυπο γλυπτό, προκάλεσε την περιέργεια και το ενδιαφέρον περαστικών και τουριστών από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στη λίμνη. Αποτελεί πλέον σύμβολο της πολύς του Βεβέ και ένα ξεχωριστό τουριστικό αξιοθέατο. Το 2014, διοργανώθηκε ακόμα και διαγωνισμός για την πιο πρωτότυπη φωτογραφία που μπορεί να βγάλει κάποιος δίπλα στο Πιρούνι.

Το Πιρούνι βρίσκεται στο βιβλίο Guinness από το 2014 ως το ψηλότερο πιρούνι στον κόσμο.

Πηγές: alimentarium.org

Comments are closed.