Το μαγευτικής ομορφιάς Βόρειο και Νότιο Σέλας. Τι είναι αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο, πού το συναντάμε πιο συχνά και με ποιες άλλες ονομασίες είναι γνωστό;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Φαράγγι του Βίκου: Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου

Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού

El Diablo: Ένα εστιατόριο-φαινόμενο με πιάτα μαγειρεμένα στο ηφαίστειο

Το Σέλας (Βόρειο και Νότιο) είναι ένα μαγευτικό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στους Πόλους της γης. Τα χρώματά του είναι τόσο μαγικά που εντυπωσιάζουν ακόμα και τους πιο δύσκολους επισκέπτες. Για πολλούς είναι το πιο εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο του πλανήτη μας, για όλους όμως είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα. Όπως και να έχει, το Σέλας αξίζει οπωσδήποτε την προσοχή μας.

Το μαγευτικής ομορφιάς Βόρειο και Νότιο Σέλας

Το μαγευτικής ομορφιάς Βόρειο και Νότιο Σέλας

Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό, φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους, γύρω από την Αρκτική και την Ανταρκτική. Στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη είναι γνωστό ως Βόρειο Σέλας ενώ στα νότια γεωγραφικά πλάτη είναι γνωστό ως Νότιο Σέλας. Το Σέλας προκαλείται από τον ηλιακό άνεμο.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Είναι γνωστό και με την λατινική ονομασία Aurora (=Αύρα). Επίσης, θα το συναντήσουμε και με διάφορες άλλες ονομασίες όπως Aurora Polaris (στα λατινικά), Polar Lights (δηλαδή πολικά φώτα, στα αγγλικά). Το Βόρειο Σέλας ονομάζεται και Aurora Borealis στα λατινικά και Northern Lights στα αγγλικά. Αντίστοιχα, το Νότιο Σέλας ονομάζεται και Aurora Australis στα λατινικά και Southern Lights στα αγγλικά.

Το κέντρο της εμφάνισης του Βόρειου Σέλας βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας. Όσο νοτιότερα απομακρυνόμαστε από αυτή τη ζώνη τόσο σπανιότερη γίνεται και η εμφάνιση του φαινομένου. Οι χώρες στις οποίες είναι πιο ορατό είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Γροιλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία και ο Καναδάς. Το Νότιο Σέλας είναι ορατό από υψηλά νότια γεωγραφικά πλάτη στην Ανταρκτική, τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Το μαγευτικής ομορφιάς Βόρειο και Νότιο Σέλας

Επικρατέστερο χρώμα στο Σέλας είναι το λευκό.

Το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε είναι τα κυριότερα χρώματα της σύνθεσης των πρόσθετων χρωμάτων. Όταν παρατηρείται χρωματισμένο, σε υψηλότερα υψόμετρα επικρατεί το κόκκινο, σε χαμηλότερα υψόμετρα επικρατεί το πράσινο, σε ακόμη χαμηλότερα υψόμετρα επικρατεί το μπλε. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν και άλλες αποχρώσεις όπως ροζ, κίτρινο, πορτοκαλί.

Το μαγευτικής ομορφιάς Βόρειο και Νότιο Σέλας - Ισλανδία

Οι πρώτες φωτογραφίες που απαθανατίζουν το Σέλας δημιουργήθηκαν το 1949 από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, με τη χρήση του ραντάρ SCR-270. Σήμερα, οι φωτογραφίες που το απεικονίζουν είναι ασφαλώς περισσότερες απ’ ότι στο παρελθόν, χάρη στη χρήση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Το Βόρειο και το Νότιο Σέλας αλλάζουν με το χρόνο.

Σε μικρότερες χρονικές κλίμακες, το Βόρειο και το Νότιο Σέλας μπορούν να αλλάξουν την εμφάνιση και την έντασή τους μερικές φορές τόσο αργά, ώστε είναι δύσκολο να παρατηρηθούν, και άλλες φορές γρήγορα μέχρι την κλίμακα του δευτερολέπτου.

Πηγές: en.wikipedia.org, el.wikipedia.org, travelvibe.eu

Comments are closed.