Οι επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού (ή Ιγκουαζού) είναι μια σειρά από δεκάδες μεγαλειώδεις καταρράκτες στη Νότια Αμερική, μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής.

Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του πλανήτη. Μία διαρκής υπενθύμιση του μεγαλείου της φύσης. Απλώνονται σε μία έκταση τριών, περίπου, χιλιομέτρων και το θέαμα που προσφέρουν είναι φαντασμαγορικό. Μπορεί οι καταρράκτες του Νιαγάρα να είναι πιο ξακουστοί και διάσημοι, οι καταρράκτες Ιγκουασού όμως είναι πιο ψηλοί και πλατύτεροι συγκριτικά. Επιλέγονται από τους ταξιδιώτες ως οι πιο εντυπωσιακοί καταρράκτες που έχουν δει παγκοσμίως.

Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού

Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού
Το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού Ιγκουασού κυλάει στη Βραζιλία και ένα μικρότερο στην Αργεντινή. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι καταρράκτες βρίσκονται στην πλευρά της Αργεντινής. Αυτό βέβαια σημαίνει πως αν επισκεφτείτε τους καταρράκτες από την Βραζιλία, έχετε μια πανοραμική θέα τους στην άλλη πλευρά. Και στις δύο χώρες, οι καταρράκτες είναι μέρος του Εθνικού Δρυμού Ιγκουασού και προστατεύονται ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.Η πρόσβαση στους καταρράκτες είναι εύκολη είτε από τη μεριά της Αργεντινής είτε από τη μεριά της Βραζιλίας. Εξίσου εύκολη είναι η πρόσβαση και από την κοντινή Παραγουάη. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό οπότε η οργάνωση είναι άρτια και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά σας εφόσον αποφασίσετε να τους επισκεφτείτε. Περιστασιακά, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων, ορισμένα τμήματα του πάρκου ίσως να είναι κλειστά γιατί τα μονοπάτια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ολισθηρά.

Το όνομα Ιγκουασού σημαίνει «μεγάλο νερό» στη γλώσσα Guarani που μιλούν οι αυτόχθονες της περιοχής.

Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού
Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κατά την επίσκεψή σας στους καταρράκτες Ιγκουασού, κυρίως στην Αργεντινή. Έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε ανάμεσα σε μία οργανωμένη ξενάγηση ή να προσπαθήσετε να δείτε όσα περισσότερα μπορείτε μόνοι σας – πράγμα που θα σας επιτρέψει σίγουρα να αποτυπώσετε στη μνήμη σας πολύ καλύτερα το μεγαλείο του τοπίου.

Οι μεγαλειώδεις και επιβλητικοί καταρράκτες Ιγκουασού
Επισκεφτείτε, λοιπόν, μέσω ενός ξύλινου μονοπατιού, τον Λαιμό του Διαβόλου (Garganta del Diablo). Πρόκειται για τον ψηλότερο και πιο επιβλητικό καταρράκτη του συμπλέγματος. Περπατήστε στο ανώτερο και το χαμηλότερο μονοπάτι πεζοπορίας (Circuito Superior / Circuito Inferior). Δύο διαδρομές που θα σας προσφέρουν ένα εκπληκτικό θέαμα των καταρρακτών. Είτε από ψηλά, όπου μπορείτε να δείτε την αρχή τους, είτε από χαμηλά – φτάνοντας στο επίπεδο του ποταμού – όπου θα βρεθείτε απολαυστικά κοντά τους. Στο τέλος του Circuito Inferior μπορείτε να αγοράσετε και το εισιτήριό σας για μία μαγευτική βαρκάδα κάτω από τους καταρράκτες.


Επιλέξτε τη διαδρομή με το Οικολογικό Τρένο, που σας περνάει από τα βασικότερα αξιοθέατα. Ακολουθήστε το εκπληκτικό μονοπάτι Macuco, όπου μέσα από μία διαδρομή που περνάει από το δάσος, σας οδηγεί στον μοναδικό καταρράκτη που επιτρέπεται η κολύμβηση. Μπορείτε, ακόμα, να επισκεφτείτε το νησάκι San Martín που διαθέτει τα δικά του πανέμορφα μονοπάτια και να απολαύσετε το πικ νικ σας με θέα τους καταρράκτες.


Το κλίμα της περιοχής σημαίνει υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η πιο «ασφαλής» περίοδος να βρεθείτε στους καταρράκτες Ιγκουασού είναι η άνοιξη, ίσως και το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, αν σκοπεύετε να τους επισκεφτείτε συμβουλευτείτε τον καιρό γιατί η βροχή μπορεί να σας στερήσει ένα ολοκληρωμένο φαντασμαγορικό θέαμα.

Πηγές: lonelyplanet.com, thenomadicvegan.com, en.wikipedia.org

Σχετικά άρθρα:

Οι εντυπωσιακής ομορφιάς Καταρράκτες του Νιαγάρα
Έξι προορισμοί στην Αγγλία που θα σας μαγέψουν
Όρος Φούτζι: Το ενεργό ηφαίστειο της Ιαπωνίας
Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο

Comments are closed.