Το Φαράγγι του Βίκου στα Ιωάννινα είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου.

Μελισσάνη, η λίμνη των Νυμφών στην Κεφαλλονιά

Αχέροντας: Ο επιβλητικός ποταμός των ψυχών

Μονεμβασιά: Η αμφιθεατρικά κτισμένη καστροπολιτεία

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα των Ιωαννίνων είναι το Φαράγγι του Βίκου. Η παγκόσμια φήμη του οφείλεται στην σπάνια και εξαιρετική ομορφιά του, στα διαφορετικά οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας, στους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και στο γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα βαθύτερα φαράγγια στον κόσμο.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Το Φαράγγι του Βίκου ανήκει στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου που ιδρύθηκε το 1973.

Ο Εθνικός Δρυμός βρίσκεται βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο βορειοδυτικό τμήμα του Ζαγορίου. Σκοπός της ίδρυσής του, η προστασία της άγριας φύσης που απλώνεται από το φαράγγι του Βίκου μέχρι τη χαράδρα τού κυρίως ποταμού Αώου και την ενδιάμεση ορεινή περιοχή του βουνού Τύμφη.

Στον Εθνικό Δρυμό υπάρχουν τρία φαράγγια, του Βίκου, του Βικάκι και η χαράδρα του Αώου. Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί τον πυρήνα της περιοχής του. Η αρχή του ξεκινάει από το χωριό Τσεπέλοβο που περιλαμβάνει και το Βικάκι, και το τέλος του είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό.

Φαράγγι του Βίκου, ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου

Φαράγγι του Βίκου: Ένα από τα βαθύτερα φαράγγια

Έχει μήκος 12χλμ. και μέσο βάθος περίπου 900μ., κάτι που το ορίζει ως ένα από τα βαθύτερα του κόσμου. Το Βιβλίο Γκίνες είναι αυτό που το κατατάσσει στα βαθύτερα φαράγγια στον κόσμο, ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1.100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και μέσο βάθος περίπου 900 μέτρα.

Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Οι κατακόρυφες, απότομες και βραχώδεις πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα. Γενικότερα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου χαρακτηρίζεται από τους πιο εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που συναντάει κανείς στην Ελλάδα.

Ο ποταμός Βοϊδομάτης (σ.σ. παραπόταμος του Αώου) διασχίζει το φαράγγι του Βίκου.

Η πλούσια πανίδα του Δρυμού περιλαμβάνει έως σήμερα δέκα είδη αμφιβίων, εικοσιένα είδη ερπετών, εκατόν τριάντα είδη πουλιών και εικοσιτέσσερα είδη θηλαστικών, με σημαντικότερο την αρκούδα (Ursus Arctos), το αγριογούρουνο (Sus Scrofa), το ζαρκάδι (Apreolus Capreolus), το λύκο (Canis Lupus), το αγριόγιδο (Rupicarpa Balanika) και τη βίδρα (Lutra Lutra). Η χλωρίδα του Δρυμού είναι εξίσου σημαντική. Έχουν αριθμηθεί πάνω από 1.700 είδη και υποείδη φυτικών ειδών καθώς και ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων φυτών που είναι προστατευόμενα ή έχουν ιδιαίτερη επιστημονική σημασία.

Η καλύτερη εποχή για να γνωρίσει κάποιος το Φαράγγι του Βίκου είναι το καλοκαίρι. Χρειάζονται περίπου έξι ώρες πεζοπορίας ανάμεσα σε τοπία μοναδικής ομορφιάς. Η εκκίνηση της πεζοπορίας γίνεται από το χωριό Μονοδένδρι με τελικό προορισμό το χωριό Βίκος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ξενάγηση στο Φαράγγι του Βίκου, η συνοδεία κάποιου έμπειρου ξεναγού/συνοδού.

Πηγές:zagori.gov.gr,zagoroxoria.gr,visitgreece.gr,el.wikipedia.org,ekdromi.gr

Comments are closed.