Το καρύδι και τα θρεπτικά συστατικά του είναι ένα δώρο της φύσης και μία από τις πολυτιμότερες τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία μας είναι πολύτιμες και αναντικατάστατες.

Η καρυδιά ως δέντρο δεν είναι δύσκολη στην καλλιέργειά της. Προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορους τύπους κλίματος, αν και αποδίδει περισσότερο σε θερμό και υγρό περιβάλλον. Γι’ αυτό τον λόγο στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την καλλιέργειά της. Έχουμε δέντρα εξαιρετικής ποιότητας που μας δίνουν γερούς, νόστιμους καρπούς.

Το καρύδι και τα θρεπτικά συστατικά του πουγγί
Το καρύδι και τα θρεπτικά συστατικά του

Τα οφέλη του καρυδιού για την υγεία μας είναι πολλαπλά. Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθάνε στην καλή και σωστή λειτουργία του εντέρου. Περιορίζουν τον κίνδυνο εμφράγματος και ρυθμίζουν τον διαβήτη.

Τα καρύδια είναι επίσης πολύ πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό. Τα μέταλλα υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες. Είναι άκρως απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του.

Προστατεύουν και ενισχύουν τα οστά και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Βοηθούν στη γονιμότητα, εξισορροπούν τα υγρά του σώματος, συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Επιπλέον, προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Το καρύδι και τα θρεπτικά συστατικά του σκίουρος
Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα καρύδια έχουν βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε. Μάλιστα, μια χούφτα καρύδια περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο. Η Β6 συμβάλλει στη ρύθμιση της πέψης, στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και τον σχηματισμό αντισωμάτων. Παρεμποδίζει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για την ψυχική μας υγεία.

Από την άλλη, η βιταμίνη Ε καταπολεμά τη βλαβερή παρουσία των ελεύθερων ριζών. Μειώνει τη γήρανση των ιστών και είναι αντιοξειδωτική. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της κακής χοληστερόλης και της καλής κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση των πνευματικών λειτουργιών.

Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων, που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν φυσικά από τον οργανισμό, έτσι είναι απαραίτητο να τα έχουμε στη διατροφή μας. Βοηθούν σημαντικά στις καρδιοπάθειες, μειώνουν τη δημιουργία θρομβώσεων, ρυθμίζουν τα τριγλυκερίδια, ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν τη διάθεσή μας, ενδυναμώνουν τα οστά.

Το καρύδι και τα θρεπτικά συστατικά του καρπός
Τέλος, η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση ενός ήρεμου ύπνου, καταπολεμά την αϋπνία, συμβάλλει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Ο λόγος που μεγαλώνοντας αρκετοί υποφέρουμε από αϋπνίες είναι γιατί η μελατονίνη που παράγει ο οργανισμός από μόνος του αρχίζει και μειώνεται. Έτσι, μια χούφτα καρύδια την ημέρα τον βοηθούν να διατηρήσει τα επίπεδα αυτής της ορμόνης και κατ’ επέκταση να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου, άρα και ζωής.

Σχετικά άρθρα:

https://umano.gr/oi-diethneis-kouzines-kai-oi-gefseis-tous/
https://umano.gr/to-milo-einai-symmaxos-gia-tin-ugeia-mas/

https://umano.gr/ta-ofeli-tis-sokolatas-gia-tin-ygeia-mas/
https://umano.gr/trofopouli-i-poli-pou-ekpaidevei-ta-paidia-na-trone-ygieina/
https://umano.gr/oi-kalokairines-trofes-kai-ta-threptika-systatika-tous/
https://umano.gr/deka-alitheies-pou-isos-de-gnorizete-gia-ton-kafe/

Comments are closed.