Το Σινικό Τείχος της Κίνας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο φιλόδοξα οικοδομήματα στον πλανήτη. Το τείχος ξεκινάει από τη θάλασσα και διασχίζει βουνά, ποτάμια, ερήμους και κοιλάδες. Επέζησε των ανόδων και των πτώσεων πολλών αυτοκρατοριών της Κίνας.
Από την Ηρώ Στ. Μπουσούνη
Μάτσου Πίτσου: Η αρχαία μυστηριώδης πόλη των Ίνκας στο Περού
Το μυστηριώδες και απομονωμένο Νησί του Πάσχα Μυστηριώδη και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο |
Ονομασία: Σινικό Τείχος / Μέγα Τείχος (The Great Wall)
Στην Κίνα το τείχος το λένε Γουάν Λι Τσανγκ Τσενγκ ( 萬里長城,Wan Li Chang Cheng) που σημαίνει ατέλειωτο τείχος. Στην Ελλάδα ονομάζεται Σινικό Τείχος. Σινικός είναι αυτός που σχετίζεται με την Κίνα ή τους Κινέζους. Προέρχεται από τη λέξη Σίνες, ονομασία με την οποία ήταν γνωστοί οι Κινέζοι στους Έλληνες στα αρχαία χρόνια. Στον υπόλοιπο κόσμο λέγεται Μέγα Τείχος (The Great Wall).
Σινικό τείχος, η ιδέα και η κατασκευή
Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι μια σειρά από τείχη και οχυρά που χτίστηκαν από διαφορετικές δυναστείες σε διάστημα δεκαέξι αιώνων. Βρίσκεται στη βόρεια Κίνα. Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά το μήκος του τείχους. Κάποιοι ιστορικοί δίνουν συνολικό μήκος πάνω από 13.000χλμ. και άλλοι πάνω από 20.000χλμ.
Αρχικά, σχεδιάστηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shi Huang τον 3ο αιωνα π.Χ., σαν στρατιωτικό τείχος προστασίας από βάρβαρους νομάδες.

Η ισχυρή δυναστεία Yuan (1206-1368) που ιδρύθηκε από τον Τζένγκις Χαν, έλεγχε όλη την Κίνα, μέρη της Ασίας και τμήματα της Ευρώπης. Τον 12ο αιώνα δημιούργησαν αμυντικούς τοίχους που βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα του Σινικού Τείχους, στην επαρχία της Κίνας και στη Μογγολία.
Το Σινικό Τείχος της Κίνας, όπως υπάρχει σήμερα, κατασκευάστηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της δυναμικής δυναστείας των Μινγκ (1368-1644).
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Η μορφή του
Το Σινικό Τείχος διατηρεί τη μορφή του παρόλο που κατασκευάστηκε σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Σημαντικό του στοιχείο είναι το περίπλοκο αμυντικό του σύστημα. Το κύριο σώμα αποτελείται από τείχη, πύργους παρακολούθησης και καταφύγια. Περιλαμβάνει οχυρά και περάσματα κατά μήκος του Τείχους. Έχει δέκα χιλιάδες παρατηρητήρια που εκτείνονται σε όλη την Ασία.
Χωρίστηκε σε νότιες και βόρειες γραμμές που ονομάστηκαν αντίστοιχα εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι. Έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά “περάσματα” (δηλαδή φρούρια) και πύλες κατά μήκος του τοίχους. Τα περάσματα Juyong, Daoma και Zijing, πλησιέστερα στο Πεκίνο, ονομάστηκαν «τα τρία εσωτερικά περάσματα» ενώ στα δυτικά ήταν τα Yanmen, Ningwu και Piantou, «τα τρία εξωτερικά περάσματα».
Το ύψος του κυμαίνεται από 4,5 έως 12 μέτρα (15 έως 39 πόδια) και έχει πάχος έως 9,8 μέτρα.
Το τείχος είναι κατασκευασμένο κυρίως από χώμα και πέτρα. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι, χρησιμοποίησαν τούβλα στα βουνά, πέτρα στα ποτάμια και ψημένη λάσπη στον ήλιο, στις ερήμους.
Οι μέθοδοι οικοδόμησης του Σινικού Τείχους σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους έχουν διατηρηθεί πλήρως. Οι ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες του, φέρουν εξαιρετική παγκόσμια αξία.

Επτά από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο |
Η έκταση του τείχους
Το σημείο αφετηρίας του τείχους βρίσκεται ανατολικά σε μια παραθαλάσσια πόλη, την Σανχαϊγκουάν (Shanhaiguan). Το αποκαλούν Old Dragon’s Head, καθώς οι Κινέζοι θεωρούν πως μοιάζει με το κεφάλι ενός δράκου που ξεκουράζεται στη θάλασσα. Τελειώνει δυτικά στην επαρχία Gansu. Συνολικά, επεκτείνεται από το Dandong στα ανατολικά μέχρι τη λίμνη Lop στα δυτικά και από τα σημερινά κινεζο-ρωσικά σύνορα στα βόρεια έως το Qinghai στο νότο. Εκτείνεται κατά μήκος ενός τόξου απέναντι από την άκρη της μογγολικής στέπας.

Η κατασκευή του
Η κατασκευή του τείχους φημολογείται πως συνεπάγεται με το θρήνο και την ταλαιπωρία. Το τείχος το έχτισαν στρατιωτικοί, χωρικοί, αιχμάλωτοι, κατάδικοι που δούλευαν νύχτα μέρα. Λέγεται ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή του τείχους και ότι οι πύργοι του υψώνονται πάνω στο μόχθο των χωρικών και των σκλάβων. Φημολογείται επίσης ότι πολλοί από αυτούς τους εργάτες θάφτηκαν μέσα στο ίδιο το τείχος.
Υπάρχουν βασικές αναφορές στην κινεζική λογοτεχνία που βρέθηκαν σε έργα όπως η «Μπαλάντα των στρατιωτών» του Τσεν Λιν (περίπου 200 μ.Χ.) ή τα ποιήματα του Tu Fu (712-770) και τα λαϊκά μυθιστορήματα της περιόδου Ming.
Η σημασία του Σινικού τείχους για τους Κινέζους.
Το Σινικό Τείχος έχει ασύγκριτη συμβολική σημασία για την ιστορία της Κίνας. Σκοπός του ήταν να προστατεύσει την Κίνα από την εξωτερική επιθετικότητα. Αν και το Σινικό Τείχος ποτέ δεν εμπόδισε αποτελεσματικά τους εισβολείς από την είσοδο στην Κίνα, άρχισε να λειτουργεί ως ισχυρό σύμβολο της ανθεκτικής δύναμης του κινέζικου πολιτισμού.
Σήμερα το Σινικό Τείχος είναι γενικά αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά έργα στην ανθρώπινη ιστορία. Το 1987 η UNESCO, όρισε το χώρο του Σινικού Τείχους ως τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Πηγές: Discovery Networks Europe, History Channel,National Geographic, unesco.org,chinahighlights.com, history.com,guinnessworldrecords.com,cnn.com
Comments are closed.