Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά σε διάφορα μέρη του κόσμου, αποτελούν σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Οι οκτώ πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Non-Violence: Το γλυπτό που καταδικάζει τη βία

Οι περισσότερες πόλεις του κόσμου είναι γεμάτες από μεγαλοπρεπή μνημεία και εκπληκτικά γλυπτά. Τα πρώτα αγάλματα – στην πλειοψηφία τους – απεικόνιζαν θεούς, βασιλιάδες, αυτοκράτορες και διάσημους ανθρώπους. Σήμερα, τα περισσότερα σύγχρονα γλυπτά μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία ιδέα, μία ιστορία και όχι απαραίτητα κάποιο πρόσωπο. Οι δημιουργοί τους είναι ταλαντούχοι σύγχρονοι καλλιτέχνες που με απλά υλικά όπως η πέτρα και το μέταλλο, δημιουργούν κάτι εντυπωσιακά όμορφο.

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με τα πιο διάσημα, εμπνευσμένα και «περίεργα» σύγχρονα γλυπτά του κόσμου, που αποδεικνύουν περίτρανα πως η γλυπτική εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη μορφή τέχνης που προσθέτει ένταση και συναίσθημα ακόμα και στα πιο «ανιαρά» σημεία των πόλεων.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά

Ο Σκεπτόμενος (The Thinker), Ογκίστ Ροντέν

ο Σκεπτόμενος

Ξεκινάμε με τον Σκεπτόμενο (The Thinker) ως φόρο τιμής στο Γάλλο δημιουργό του Ογκίστ Ροντέν, θεμελιωτή της σύγχρονης γλυπτικής. Ο Σκεπτόμενος είναι το πιο διάσημο άγαλμα της σύγχρονης γλυπτικής. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1904 στο Παρίσι και έγινε ιδιοκτησία της πόλης του Παρισιού. Αρχικά τοποθετήθηκε μπροστά στο Πάνθεον και το 1922 μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο Biron, το οποίο είχε μετατραπεί σε Μουσείο Ροντέν.

Το Άγαλμα της Ενότητας (Statue of Unity), Ram Vanji Sutar

Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά

Το Άγαλμα της Ενότητας είναι το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου, με ύψος 182 μέτρα. Βρίσκεται σε ένα νησί στην Ινδία, 100χμ. νοτιοανατολικά της πόλης Vadodara και 150χμ. από το Surat. Σχεδιάστηκε από τον Ινδό γλύπτη Ram Vanji Sutar και εγκαινιάστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2018. Απεικονίζει τον Ινδό πολιτικό και ανεξάρτητο ακτιβιστή Sardar Vallabhbhai Patel.

Το Μνημείο των Ανώνυμων Περαστικών (Monument of the Anonymous Passersby/ Anonymous Pedestrians), Jerzy Kalina
Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά
Maciej Arkit [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]Pomnik_Anonimowego_Przechodnia_we_Wrocławiu,_widok_z_boku
Το ανατριχιαστικό γλυπτό του Jerzy Kalina βρίσκεται στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Ονομάζεται Przejście (που σημαίνει “πέρασμα” ή “μετάβαση”). Στα αγγλικά είναι γνωστό ως Monument of the Anonymous Passersby ή Anonymous Pedestrians. Απεικονίζει μια ομάδα 14 ανθρώπων, 7 σε κάθε πλευρά του δρόμου, που βυθίζονται στο έδαφος από τη μία πλευρά του πεζοδρομίου και ξαναβρίσκονται στην άλλη. Το εντυπωσιακό γλυπτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2005. Συχνά ερμηνεύεται ως μνημείο των πολιτών που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία, τη δεκαετία του ‘80.

The Kelpies, Άντι Σκοτ

Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά

Τα Kelpies είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο του δημιουργού Άντι Σκοτ, ο οποίος το εμπνεύστηκε από τη βιομηχανία και την ιστορία της Σκωτίας. Βρίσκονται στην ανατολική είσοδο του καναλιού Forth and Clyde, στο νέο πάρκο Helix, στην κεντρική Σκωτία. Τα γλυπτά έχουν βάρος 300 τόνους το καθένα και 30 μέτρα ύψος. Απεικονίζουν μυθικά πνεύματα της Σκωτσέζικης μυθολογίας. Παραδόθηκαν στο κοινό τον Οκτώβριο του 2013. 

Η Πατρίδα Καλεί (The Motherland Calls), Yevgeny Vuchetich & Nikolay Nikitin

The Motherland Calls

Το έργο Η Πατρίδα Καλεί, σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Yevgeny Vuchetich και τον δομικό μηχανικό Nikolai Nikitin. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε τον Μάιο του 1959 και ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1967. Με ύψος 85μ., υπήρξε το υψηλότερο άγαλμα στον κόσμο την ημερομηνία που δημιουργήθηκε. Βρίσκεται στο λόφο Μαμάγιεφ στο Βόλγογκραντ της Ρωσίας. Αποτελεί μνημείο για τη μάχη του Στάλινγκραντ.

Άγρια Άλογα (Mustangs), Ρόμπερτ Γκλεν

Mustangs

Τα Mustangs (σ.σ. mustang είναι ένα είδος άγριου αλόγου), βρίσκονται στην ανεπτυγμένη περιοχή Las Colinas στο Τέξας. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 με αρχές της δεκαετίας του ‘70, ο επιχειρηματίας του Ντάλας, Μπεν Κάρπεντερ, ανέλαβε να μετατρέψει το οικογενειακό του ράντσο σε αναπτυγμένη επιχειρηματική περιοχή με την ονομασία Las Colinas. Ζήτησε από τον Αφρικανό καλλιτέχνη Ρόμπερτ Γκλεν, να φτιάξει ένα γλυπτό που να απεικονίζει μία ομάδα άγριων αλόγων να τρέχουν μέσα σε ένα υδάτινο ρεύμα. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1976 και εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1984.

Η Δύναμη της Φύσης (The Force of Nature), Λορέντζο Κουίν
Τα πιο εντυπωσιακά σύγχρονα γλυπτά
photo by Loz Pycock-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0

Η Δύναμη της Φύσης είναι μία σειρά γλυπτών από τον καλλιτέχνη Λορέντζο Κουίν που απεικονίζουν τη Μητέρα Φύση. «…Αφού είδα τις κατεστραμμένες ακτές της Ταϊλάνδης και τον τυφώνα που έπληξε τα νότια κράτη, αποφάσισα να δημιουργήσω μία σειρά γλυπτών αφιερωμένα στη Μητέρα Φύση», εξηγεί ο ίδιος ο Κουίν σε συνέντευξή του. Τα αγάλματα είναι κατασκευασμένα από χαλκό, ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο. Αυτή η σειρά γλυπτών βρίσκεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο, από την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το Μονακό, τη Σιγκαπούρη και το Κατάρ, σε ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές.  

Maman, Louise Bourgeois
maman
photo by Sam valadi-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Το Maman είναι μία σειρά γλυπτών της Louise Bourgeois που απεικονίζουν μία αράχνη. Αυτή η δημιουργία είναι αφιερωμένη στη μητέρα της Bourgeois, την οποία έχασε στα είκοσι ένα της χρόνια. «Η αράχνη είναι μια ωδή στη μητέρα μου. Ήταν η καλύτερη φίλη μου. Όπως μια αράχνη, η μητέρα μου ήταν υφάντρα. Όπως οι αράχνες, η μητέρα μου ήταν πολύ έξυπνη…» εξηγεί η ίδια. Το Maman είναι κατασκευασμένο από χαλκό, ανοξείδωτο ατσάλι και μάρμαρο. Η σειρά αγαλμάτων δημιουργήθηκε το 1999 και αυτά έχουν εγκατασταθεί σε πολλά μέρη του κόσμου όπως η Αγγλία, το Τόκιο, ο Καναδάς, η Κορέα, το Κατάρ, η Ισπανία κ.ά.

Πηγές: thehelix.co.uk, mustangsoflascolinas.com, mustangsoflascolinas.com, lorenzoquinn.com, tokyocheapo.com, stalingrad-battle.ru, atlasobscura.com, yatra.com, musee-rodin.fr, en.wikipedia.org

Comments are closed.