Τι να κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο; Χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν στη μείωση του πονοκεφάλου.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας

Εναλλακτικές προτάσεις γυμναστικής

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο είναι ο επαναλαμβανόμενος μειωμένος ύπνος ή κάποιο πρόβλημα στην όρασή το οποίο ίσως να μην έχουμε αντιληφθεί. Επίσης, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή γενικότερα οι υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική ατμόσφαιρα. Επιπλέον το άγχος, οι πολλές ώρες εργασίας –ειδικά μπροστά σε υπολογιστή- η ηχορύπανση κ.ά.

Ένα αναλγητικό, από το πιο απλό μέχρι και κάτι πιο δραστικό, είναι η εύκολη και γρήγορη λύση στην οποία καταφεύγουμε οι περισσότεροι για να ανακουφιστούμε από τον πονοκέφαλο. Γιατί όμως να μην αποφύγουμε την άσκοπη ή υπερβολική χρήση τους αν μπορούμε; Πέρα από τα παυσίπονα μπορούμε να ακολουθήσουμε και μία σειρά από χρήσιμες οδηγίες που θα μας βοηθήσουν στη μείωση του πονοκεφάλου.

Τι να κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Για την πρόληψη του πονοκεφάλου αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν «ενοχοποιηθεί» ότι συμβάλλουν στην εμφάνισή του. Τέτοια είναι οι λιπαρές τροφές και το κόκκινο κρασί. Επιπλέον, μόλις αντιληφθούμε πως αρχίζει και μας ενοχλεί το κεφάλι μας κάνουμε λίγες απαλές μαλάξεις στον αυχένα. Ακόμα, ένα ελαφρύ μασάζ στους κροτάφους και το μέτωπο θα μας ανακουφίσουν αρκετά. Καθώς και αν χαϊδέψουμε με κυκλικές κινήσεις τα αυτιά μας.

Πολύ σημαντικό, το σημαντικότερο όλων ίσως, είναι να φροντίσουμε να απομονωθούμε σε ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού, δροσερό και χωρίς αναμμένα φώτα.

Η ησυχία και το σκοτάδι κάνουν θαύματα για τον πονοκέφαλο.

Είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι στον πόλεμο κατά του πονοκεφάλου! Κάνουμε λοιπόν ένα χλιαρό ντους, ξαπλώνουμε και προσπαθούμε να αναπνέουμε ήρεμα και σταθερά.

Εξαιρετικά ευεργετική για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου έχει αποδειχτεί η συστηματική άσκηση. Μιλάμε φυσικά για κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε τακτικά – όχι μία φορά το εξάμηνο – και όχι για άσκηση δύσκολη και επίπονη αλλά ήπια. Αυτό θα μπορούσε να είναι από ένα ήρεμο καθημερινό περπάτημα μέχρι απλές ασκήσεις γιόγκα.

Μην ξεχνάμε να πίνουμε πολύ νερό. Έχει αποδειχτεί πως οι άνθρωποι που δεν πίνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού ημερησίως είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο. 

Καλή λύση είναι και οι κομπρέσες με κρύο νερό. Ξαπλώνουμε και τοποθετούμε για λίγα λεπτά στο κεφάλι μας μία κομπρέσα ή μία παγοκύστη αν έχουμε. Η ανακούφιση συνήθως είναι άμεση. Προσοχή! Να μην το παρακάνουμε στο θέμα του χρόνου όμως γιατί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Φυσικά, όσο διαρκεί ο πονοκέφαλός μας, πρέπει να αποφεύγουμε τις οθόνες. Είτε μιλάμε για υπολογιστή είτε για κινητό και εννοείτε την τηλεόραση. Μένουμε μακριά από οτιδήποτε είναι ενοχλητικό για τα μάτια μας.

Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει και το να μην αφήνουμε άδειο το στομάχι μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και αν δεν έχουμε την προδιάθεση, συνήθως έχουμε τον πονοκέφαλο στο τσεπάκι. Αν πάλι είμαστε στην κατηγορία των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται συχνά από πονοκεφάλους, μία λύση που ανακουφίζει αρκετούς είναι ο βελονισμός.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να απευθυνθούμε στα Ιατρεία Κεφαλαλγίας τα οποία λειτουργούν σε κάποια δημόσια νοσοκομεία της χώρας και να μας προτείνουν οι ειδικοί την κατάλληλη θεραπεία για εμάς.

Comments are closed.