Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος. Θα σας παρουσιάσουμε έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος που μπορούμε να κάνουμε στο γραφείο ή το σπίτι.

Τι είναι το άγχος και πως να το αντιμετωπίσουμε

Οι καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο στη μέση

Γυμναστείτε εύκολα και διασκεδαστικά χωρίς κόπο

Ένας από τους πιο σοβαρούς εχθρούς της υγείας είναι αποδεδειγμένα το άγχος. Η Κατερίνα Μεϊντάνη είναι πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα με εξειδίκευση στις Hatha Yoga, Μοντέρνη Vinyasa, Ashtanga Vinyasa Yoga και στο διαλογισμό. Ζητήσαμε από την Κατερίνα να μας δείξει έξι απλές ασκήσεις για να μειώσουμε το άγχος. 

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις:

  • Αν υπάρχει πρόβλημα υγείας πριν κάνουμε οποιαδήποτε άσκηση συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας.
  • Για τις ασκήσεις θα χρειαστούμε προαιρετικά ένα στρωματάκι ή ακόμα και μία κουβέρτα και μερικά μαξιλάρια. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τις ασκήσεις και στο κρεβάτι μας. Η χαλαρή μουσική θα βοηθούσε.
  • Καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη σειρά των παρακάτω ασκήσεων. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω ελλείψεως χρόνου, μπορούμε να επιλέξουμε μία οποιαδήποτε άσκηση.

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Καθόμαστε σε άνετη θέση οκλαδόν. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαξιλάρι ή ακόμα και να ακουμπήσουμε στον τοίχο. Κρατάμε την σπονδυλική στήλη μακριά και χαλαρώνουμε τους ώμους. Κλείνουμε τα μάτια και αναπνέουμε φυσικά στρέφοντας την προσοχή μας στο εσωτερικό μας.

Τοποθετούμε το ένα χέρι στον αφαλό και το άλλο στο στήθος. Ξεκινάμε να αναπνέουμε βαθιά και σταθερά.

Σε κάθε εισπνοή γεμίζουμε την κοιλιά, τα πλευρά και τον θώρακα. Σε κάθε εκπνοή αδειάζουμε πρώτα την κοιλιά, μετά τα πλευρά και τέλος τον θώρακα. Προσπαθούμε η αναπνοή μας να διανύσει την ίδια διαδρομή αργά και σταθερά. Επαναλαμβάνουμε για δέκα φορές περίπου.

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Ξαπλώνουμε όσο μπορούμε πιο κοντά σε έναν τοίχο τοποθετώντας τα πόδια ψηλά και χαλαρά. Αφήνουμε τα χέρια να ανοίξουν στο πλάι. Προσπαθούμε η αναπνοή μας να διανύσει την ίδια διαδρομή αργά και σταθερά. Χαλαρώνουμε το σώμα και αφήνουμε τις σκέψεις να περνούν. Μένουμε σε αυτή τη θέση για πέντε λεπτά ή και παραπάνω.

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Ξαπλώνουμε όσο μπορούμε πιο κοντά σε έναν τοίχο. Λυγίζουμε τα γόνατα και φέρνουμε τα πέλματα να ακουμπήσουν. Για μεγαλύτερη διάταση πιέζουμε απαλά τους μηρούς προς τον τοίχο. Αφήνουμε όλο το σώμα χαλαρό και συνεχίζουμε να αναπνέουμε μαλακά. Απολαμβάνουμε αυτή την απαλή διάταση των προσαγωγών για τρία με πέντε λεπτά.

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Ξαπλώνουμε όσο μπορούμε πιο κοντά σε έναν τοίχο και τεντώνουμε τα πόδια ψηλά. Λυγίζουμε το δεξί γόνατο και ακουμπάμε τον αστράγαλό μας κάτω από το αριστερό γόνατο.

Απαλά, αρχίζουμε να γλιστράμε το δεξί πόδι προς τα κάτω μέχρι το σημείο που αισθανόμαστε τη διάταση.

Μπορούμε να πιέσουμε ελαφρά προς τον τοίχο τον δεξί μηρό. Βρίσκουμε το σημείο έντασης που θα μας επιτρέψει να μείνουμε στη θέση χωρίς να κινηθούμε για τρία με πέντε λεπτά. Επαναλαμβάνουμε και στο άλλο πόδι.

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Τοποθετούμε το σώμα μας σε καθιστή θέση με τα πόδια ίσια μπροστά. Τοποθετούμε πάνω στα πόδια μας ότι χρειάζεται για να ξεκουράζεται το κεφάλι. Παίρνουμε μαξιλάρια, bolster, blocks ή οτιδήποτε έχουμε εύκαιρο. Ερχόμαστε σε μπροστινή κάμψη. Βεβαιωνόμαστε πως δεν ενεργοποιούμε μυς, δε τεντωνόμαστε και δεν προσπαθούμε να φτάσουμε κάπου. Επιτρέπουμε στη βαρύτητα να παρασύρει όλο το σώμα προς το δάπεδο. Αφήνουμε το σώμα να είναι ήρεμο και χαλαρό.

Αν κρατάμε κάπου ένταση την απελευθερώνουμε με την εκπνοή.

Μένουμε για πέντε λεπτά και αναπνέουμε μαλακά.

Έξι απλές ασκήσεις για να καταπολεμήσουμε το άγχος

Καθόμαστε στα γόνατα. Αφήνουμε τα πέλματα να ακουμπούν και ανοίγουμε τα γόνατα στο πλάι. Ερχόμαστε σε μπροστινή κάμψη χαλαρώνοντας το μέτωπο στο δάπεδο. Μπορούμε αν θέλουμε να στρέψουμε το κεφάλι στο πλάι. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μαξιλάρι. Αφήνουμε τα χέρια μπροστά ή πλάι στο σώμα. Βεβαιωνόμαστε πως δε δημιουργείται ένταση στους ώμους και την πλάτη. Παίρνουμε μερικές βαθιές εισπνοές από την μύτη και ήρεμες εκπνοές από το στόμα. Μένουμε για όσο χρειαζόμαστε. Σηκωνόμαστε αργά και αν θέλουμε επαναλαμβάνουμε την άσκηση.

*Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στα Infinity Dance Studios

Επικοινωνία με την Κατερίνα Μεϊντάνη : facebook : katerina meintani  /  instagram : katerina_m

Comments are closed.