Τι είναι το κάρμα και ποιος είναι ο νόμος του; Έχουν συνέπειες οι πράξεις μας στις παρούσες και τις μελλοντικές μας εμπειρίες;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Φενγκ Σούι: Η αρχαία κινεζική τέχνη

Τα κινεζικά μπισκότα της τύχης και τα μηνύματά τους

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Το κάρμα είναι μια πίστη στον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες στις παρούσες και τις μελλοντικές μας εμπειρίες. Δεν έχει να κάνει μόνο με το τι μας συμβαίνει, αλλά και με το πώς αντιδρούμε σε αυτό που συμβαίνει. Δημιουργώντας θετικό κάρμα μέσω ευγενικών, συμπονετικών και ανιδιοτελών ενεργειών, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο θετική και ικανοποιητική ζωή για εμάς και τους γύρω μας.

Τι είναι το κάρμα και ποιος είναι ο νόμος του;

Το κάρμα είναι μια έννοια που προέρχεται από τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό. Έχει γίνει μέρος πολλών πνευματικών και φιλοσοφικών παραδόσεων σε όλο τον κόσμο. Στον πυρήνα του, το κάρμα είναι μια πίστη στον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες που κυματίζουν στο σύμπαν και επηρεάζουν τις παρούσες και μελλοντικές μας εμπειρίες.

Η λέξη «κάρμα» προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «Kri» (σ.σ. πράττω, ενεργώ) και σημαίνει ενέργεια, πράξη, έργο. Σύμφωνα με τις ινδουιστικές και βουδιστικές διδασκαλίες, κάθε ενέργεια που κάνουμε δημιουργεί μια ενέργεια που επηρεάζει τον κόσμο γύρω μας. Οι θετικές ενέργειες δημιουργούν θετική ενέργεια, ενώ οι αρνητικές ενέργειες δημιουργούν αρνητική ενέργεια.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Με άλλα λόγια, το κάρμα δεν έχει να κάνει μόνο με το τι μας συμβαίνει, αλλά και με το πως αντιδρούμε σε αυτό που συμβαίνει. Αν ανταποκριθούμε με καλοσύνη, συμπόνια και γενναιοδωρία, παράγουμε θετικό κάρμα που θα οδηγήσει σε πιο θετικές εμπειρίες. Από την άλλη πλευρά, αν απαντήσουμε με θυμό, ζήλια ή εγωισμό, παράγουμε αρνητικό κάρμα που θα οδηγήσει σε περισσότερες αρνητικές εμπειρίες.

Το κάρμα συνδέεται συχνά με τον κύκλο της γέννησης, του θανάτου και της αναγέννησης που είναι γνωστός ως «σαμσάρα». Σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση, οι πράξεις μας σε αυτή τη ζωή θα επηρεάσουν τις συνθήκες της επόμενης ζωής μας. Εάν έχουμε δημιουργήσει θετικό κάρμα, θα ξαναγεννηθούμε σε μια πιο ευνοϊκή κατάσταση, ενώ το αρνητικό κάρμα θα οδηγήσει σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Που βρίσκεται το «Κάρμα» μας;

Το «Κάρμα» δημιουργείται και βρίσκεται στην παρούσα ζωή μας, σε προηγούμενες ζωές και που έχει αρχίσει να καρποφορεί σε τούτη τη ζωή, όπου και πρέπει να εξαντληθεί και σε προηγούμενες ζωές και που περιμένει να καρποφορήσει σε μια μελλοντική ζωή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έννοια του δεν είναι απαραίτητα μια πίστη στη θεία δικαιοσύνη ή τιμωρία. Αντίθετα, είναι μια αναγνώριση ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες που επηρεάζουν όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας. Το κάρμα δεν έχει να κάνει με την απόδοση ευθύνης ή την κρίση, αλλά με την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις μας και την προσπάθεια να ζούμε με τρόπο που δημιουργεί θετική ενέργεια και προάγει την ευημερία για τον εαυτό μας και τους άλλους.

Comments are closed.