Η δύναμη της θετικής σκέψης και της θετικής νοοτροπίας. Μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη ψυχική μας υγεία;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας

Πώς να κερδίσουμε την αισιοδοξία μας;

Τα μικρά μυστικά της μακροζωίας

Οι εποχές που ζούμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες ενώ το άγχος αυξάνεται συνεχώς. Θα έχετε ακούσει τις φράσεις «αν έχεις θετική σκέψη, όλα θα πάνε καλά» ή «σου συμβαίνουν περίεργα γιατί είσαι απαισιόδοξος».

Μα έχουν βάση όλα αυτά;

Φαίνεται πως έχουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν εστιάζουμε στις θετικές πτυχές της ζωής μας, είναι πιο πιθανό να βιώσουμε συναισθήματα, όπως χαρά, ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση.

Πώς όμως θα έχουμε συνεχώς θετική σκέψη; Πώς θα βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο; Θέλει δουλειά και εξάσκηση. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές για να καλλιεργήσουμε περισσότερο τη θετική μας σκέψη.

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Να έχουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη

Θα πρέπει να μάθουμε να εστιάζουμε στα καλά τη ζωή μας και όχι μόνο στα αρνητικά. Να αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα μας και να σκεφτούμε γιατί είμαστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που «θρέφει» τη θετική σκέψη.

Βαθιές ανάσες

Σε έντονες στρεσογόνες στιγμές, θυμού ή θλίψης, οι βαθιές ανάσες μπορούν να βοηθήσουν. Θα μας ηρεμήσουν και θα βάλουν το μυαλό μας σε μία τάξη. Αν διαθέσουμε ελάχιστο χρόνο μέσα στην ημέρα μας για τρεις βαθιές ανάσες, θα δούμε διαφορά στη μετέπειτα συμπεριφορά μας.

Θα μπορούσατε να ρωτήσετε και κάποιον ειδικό αλλά οι σωστές ανάσες είναι η βαθιά εισπνοή από τη μύτη, κρατάμε λίγο τον αέρα και εκπνέουμε από το στόμα σα να αποβάλλουμε όλο το στρες της ημέρας.

Το παρόν είναι εδώ

Υπάρχει μία ρήση που λέει «Το παρελθόν μακρινό, το μέλλον άγνωστο, το παρόν είναι το τώρα». Πολλές φορές παρασυρόμαστε στο να ανησυχούμε για το μέλλον. Άλλες πάλι μένουμε «κολλημένοι» στο παρελθόν. Θα πρέπει να μάθουμε να εστιάζουμε στο παρόν. Όταν εστιάζουμε στην παρούσα στιγμή, είναι λιγότερο αγχωτικό και βοηθάμε τη θετική μας σκέψη.

Αποφεύγουμε τους τοξικούς ανθρώπους

Οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν, παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της θετικής μας σκέψης. Η τοξικότητα που μειώνει την προσωπικότητα μας, προσβάλει τα θέλω μας, καλό θα ήταν να αποφεύγετε. Να επιλέγετε να κάνετε παρέα με ανθρώπους που σας εμπνέουν και σας κάνουν να γελάτε.

Η θετική ομιλία

Οι ψυχολόγοι μας συμβουλεύουν να μιλάμε όμορφα στον εαυτό μας με θετικά λόγια. Θα πρέπει να ξυπνάμε κάθε πρωί και να λέμε «Είμαι εγώ και με αγαπώ». Όσο αστείο και αν φαίνεται, θα δείτε πως μακροπρόθεσμα θα έχει αποτελέσματα ως προς την αυτοπεποίθηση μας.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μία πρακτική κατά την οποία ένα άτομο προσπαθεί να εισέλθει και να παραμείνει σε μία συναισθηματικά ήρεμη και ψυχικά «καθαρή» κατάσταση. Αυτό μπορεί να το πετύχει μέσα από την αυτοσυγκέντρωση και την εστίαση του νου του σε κάποια συγκεκριμένη σκέψη, σε μία δραστηριότητα, ακόμα και σε κάποιο αντικείμενο.

Αναζητήστε τις ανάγκες και τα θέλω σας

Μην παραγκωνίζετε τις ανάγκες και τα θέλω σας. Γράψτε μία λίστα με όλα όσα θα θέλατε να κάνετε και ξεκινήστε. Σε άλλα μπορεί να πετύχετε, σε όλα όχι. Σημασία έχει πως στο τέλος της ημέρας, θα νοιώσετε την ικανοποίηση λέγοντας «το τόλμησα και αυτό».

Comments are closed.