Τι είναι τα ισπανικά τσούρος; Πώς τα σερβίρουν και ποια η καταγωγή τους; Η ιστορία γύρω από τα παραδοσιακά σνακ-γλυκίσματα της Ισπανίας.

Από την Μαριλένα Βλάχου

Βελγικά σοκολατάκια, η αποθέωση της γεύσης

Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα

Οι διεθνείς κουζίνες και οι γεύσεις τους

Σε όποια περιοχή της Ισπανίας και αν βρεθούμε – κυρίως όμως στην Μαδρίτη – είναι σίγουρο πως μία γλυκιά μυρωδιά που «ταξιδεύει» με τον αέρα, θα μας συνεπάρει. Είναι τα ισπανικά τσούρος! Κάποιοι τα παρομοιάζουν με λουκουμάδες, άλλοι με ντόνατς… προσωπικά, πιστεύω πως τα τσούρος έχουν μία δική τους ξεχωριστή «προσωπικότητα».

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος;

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τα τσούρος είναι τα παραδοσιακά σνακ-γλυκίσματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η συνταγή είναι ιδιαίτερα απλή. Πρόκειται για μία μορφή ζύμης που τηγανίζεται. Όταν τηγανίζεται έχει σχήμα μακρύ σαν «μπαστουνάκι» ή κυκλικό όπως το σουσαμένιο κουλούρι. Η ζύμη είναι ένα μείγμα από αλεύρι, νερό, αλάτι και σε ορισμένες περιπτώσεις λίγη ζάχαρη. Φυσικά, χρησιμοποιείται και λάδι για το τηγάνισμα.

Ποια είναι η καταγωγή τους;

Πολλοί υποστηρίζουν πως τα τσούρος τα έφεραν στην Ευρώπη από την Κίνα, οι Πορτογάλοι. Οι Ισπανοί τροποποιήσαν τη συνταγή και έδωσαν την τελική, σημερινή τους μορφή. Μία άλλη θεωρία που υποστηρίζεται από τους περισσότερους, είναι πως τα τσούρος προήλθαν από Ισπανούς βοσκούς καθώς ήταν εύκολα στο μαγείρεμα και ιδιαίτερα νόστιμα.

Τα τσούρος υπάρχουν μόνο στην Ισπανία;

Όπως και με τα περισσότερα σνακ ή είδη τροφών ποτέ δεν τα συναντάμε μόνο σε μία χώρα. Τα παραδοσιακά τσούρος ξεκίνησαν από την Ισπανία. Σε πολλές περιοχές βρίσκουμε την αυθεντική παραδοσιακή συνταγή και σε άλλες, συνταγές με κάποιες τροποποιήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Τσούρος επίσης θα βρούμε στις Φιλιππίνες με τελείως διαφορετική συνταγή, στη Λατινική Αμερική, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία… Στις περισσότερες όμως χώρες η παραδοσιακή συνταγή έχει τροποποιηθεί.

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος;

Τι γεύση έχουν τα τσούρος;

Τα ισπανικά τσούρος έχουν μία ελαφρώς πικάντικη γεύση και δε γλυκίζουν. Θυμίζουν κάτι από λουκουμάδες, αν και είναι πιο τραγανά και τελείως άγλυκα. Στην Ισπανία σερβίρονται μαζί με μία κούπα ζεστής μαύρης σοκολάτας, μέσα στην οποία τα βουτάμε πριν τα καταναλώσουμε. Οι Ισπανοί, τις περισσότερες φορές, τα προτιμούν σκέτα για πρωινό.

Διάφορες παραλλαγές των τσούρος είναι τα κομμάτια ζάχαρης στη ζύμη τους ή το πασπάλισμα με άχνη και κανέλα στην κορυφή τους. Αυτές τις συναντάμε κυρίως στο εξωτερικό, όπως στην Αυστραλία. Στη Λατινική Αμερική τα τσούρος σερβίρονται γεμιστά είτε με σοκολάτα, είτε με φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Πού θα τα βρούμε;

Στην Ισπανία δεν είναι δύσκολο να βρει κάποιος τσούρος. Υπάρχουν σχεδόν παντού. Από παραδοσιακά καταστήματα τσουρερίας (churrerías) που φτιάχνουν αυθεντικά τσούρος, μέχρι καφετέριες, καταστήματα αρτοποιίας, αγορές, ακόμα και στο δρόμο από διάφορους πλανόδιους.

Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολη η εύρεσή τους. Μπορούμε όμως να τολμήσουμε να τα φτιάξουμε και μόνοι μας καθώς δεν έχουν μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία.

Δείτε την παραδοσιακή ισπανική συνταγή για τσούρος.

Comments are closed.