Η ιστορία δημιουργίας της περίφημης σαλάτας του Καίσαρα. Μία από τις πιο δημοφιλείς σαλάτες παγκοσμίως έχει ιταλική καταγωγή και επινοήθηκε στο Μεξικό.

Τα πιο διάσημα κοκτέιλ στον κόσμο

Χορτοφαγικά πιάτα θρεπτικά και οικονομικά

Οι διεθνείς κουζίνες και οι γεύσεις τους

Τα υλικά για τη σαλάτα του Καίσαρα – Caesar salad – διαφέρουν και ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Η κλασική συνταγή θεωρείται πως περιέχει μαρούλι ρομάνα, τραγανά κρουτόν, ελαιόλαδο, αβγό, σκόρδο, αντζούγιες, παρμεζάνα, χυμό πράσινου λεμονιού και μουστάρδα. Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά συνηθισμένοι και στη σος με βάση τη μαγιονέζα, κάτι που παρεκκλίνει πολύ από τη γεύση της αρχικής συνταγής.

Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα


Η ιστορία λοιπόν λέει, πως η διάσημη σαλάτα δημιουργήθηκε το 1924 στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού, από τον Ιταλό εστιάτορα Caesar Cardini. Ο Cardini, μετανάστης στις Η.Π.Α., άνοιξε ένα εστιατόριο στον συγκεκριμένο τουριστικό προορισμό για να προσελκύσει Αμερικανούς, απογοητευμένους από την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (1920-1933). Το 1927 το εστιατόριο άλλαξε τοποθεσία – στην ίδια πάντα πόλη – και παραμένει εκεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την κόρη του Cardini, Rosa, ο πατέρας της δημιούργησε το συγκεκριμένο, ομώνυμο πιάτο στις 4 Ιουλίου του 1924. Εκείνη τη χρονιά, κατά την ημέρα ανεξαρτησίας των Αμερικανών, το εστιατόριο είχε τόση δουλειά που άρχισε να ξεμένει από υλικά. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία του, ο Cardini αυτοσχεδίασε και δημιούργησε ένα πιάτο με ότι υλικά του είχαν απομείνει. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ νόστιμο και λαχταριστό γεύμα.

Καθ΄όλη τη δεκαετία του ’20, πλήθος Αμερικανών μαζευόταν στο εστιατόριο του Cardini. Όχι μόνο για να αποφύγουν την ποτοαπαγόρευση. Αλλά και γιατί η φήμη της σαλάτας του είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με φανατικούς οπαδούς και ανάμεσα σε αστέρες του Χόλιγουντ.

Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα
Με το πέρασμα των χρόνων, η δημοτικότητα της σαλάτας του Καίσαρα όλο και αυξανόταν. Απέκτησε πιστούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη δεκαετία του ’40, το περιοδικό Gourmet Magazine αποκάλεσε το πιάτο «το γαστρονομικό αποκορύφωμα της τρέχουσας στιγμής».

Το 1953, η  International Society of Epicures στο Παρίσι αποκάλεσε τη σαλάτα του Καίσαρα την «καλύτερη συνταγή που γεννήθηκε στην Αμερική μέσα σε 50 χρόνια».
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Η οικογένεια Cardini μετακόμισε από την Τιχουάνα στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του ’30. Το 1948 κατοχύρωσε το ντρέσινγκ της περίφημης σαλάτας, το οποίο πωλείται μέχρι και σήμερα ως Caesar Cardini’s Dressing. Το 2009, το εστιατόριο στην Τιχουάνα – που δεν άνηκε πλέον στον Cardini – μετά από πολλά χρόνια υποβάθμισης και παρακμής, έκλεισε. Μία ντόπια οικογένεια όμως, οι Plascencias, το άνοιξε ξανά το 2010 μετά από μία ριζική ανακαίνιση.

σαλάτα του Καίσαρα
Παρά το όνομα της σαλάτας και την ιστορία της Rosa Cardini για τον πατέρα της, αρκετοί είναι αυτοί που διαφωνούν σχετικά με το ποιος πραγματικά δημιούργησε το πιάτο. Στο βιβλίο της The Essential Cuisines of Mexico, η αυθεντία στο μεξικανικό φαγητό Νταϊάνα Κένεντι υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα η ιδέα της σαλάτας ήταν του αδελφού του Caesar Cardini, Άλεξ.

Ένας συνεργάτης του Άλεξ και του Caesar στο εστιατόριο της Τιχουάνα, ο Πολ Ματζόρα, επίσης ισχυρίστηκε πως ήταν ο πρώτος που επινόησε τη σαλάτα. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η σαλάτα του Καίσαρα είναι στην πραγματικότητα δημιούργημα του Λίβιο Σαντίνι. Ενός 18χρονου Ιταλού μετανάστη που δούλευε στο εστιατόριο του Cardini στην Τιχουάνα το 1924. Ο Σαντίνι υποστήριξε πως η συνταγή βασίζεται σε ένα πιάτο που συνήθιζε να του φτιάχνει η μητέρα του.

Όποια και να είναι τελικά η πραγματική ιστορία προέλευσης της σαλάτας του Καίσαρα, ίσως να έχει μικρή σημασία τώρα πια. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή πιάτα παγκοσμίως. Μοναδικό και λαχταριστό ακόμα και στις διάφορες παραλλαγές του που εμφανίστηκαν από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι σήμερα.

Πηγές: bbc.com, huffpost.com, kitchenproject.com

Comments are closed.