Τα τυπάκια ταξιδιωτών που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε στο πλοίο και θα κάνουν το ταξίδι μας… ευχάριστα επώδυνο.

Από τον Δημήτρη Κοντό

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας ως τουρίστες

Ετοιμάζοντας τη βαλίτσα των διακοπών – Πράγματα της τελευταίας στιγμής

Τα «παραμύθια της Χαλιμάς» με τα οποία μας μεγάλωσαν

Τα ταξίδια με πλοίο είναι από τις μεγαλύτερές μου αγάπες. Κατάστρωμα, αραλίκι, θάλασσα, φραπεδιά και ο Πειραιάς να απομακρύνεται. Το ταξίδι ξεκινάει πάντα ευχάριστα και με ένα χαμόγελο που διαρκεί κανένα δίωρο. Μετά αρχίζεις να βαριέσαι, να μουρμουράς και να νοσταλγείς το αεροπλάνο. Ειδικά για μακρινούς προορισμούς – των δέκα ή δώδεκα ωρών – θα πρέπει να οπλιστείς με μεγάλη υπομονή.

Κάπου στη μέση του ταξιδιού, μετά το πεντάωρο, είναι εκείνη η στιγμή που αρχίζεις να παρατηρείς γύρω σου τα διάφορα τυπάκια ταξιδιωτών που κυκλοφορούν και, χωρίς καμία πρωτοτυπία, κάθε χρόνο είναι τα ίδια σε διάφορες παραλλαγές. Δυστυχώς, αντί να καλυτερεύουν ως προς τη συμπεριφορά, θα έλεγες πως χειροτερεύουν και μάλιστα μερικοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα ενοχλητικοί. Δίχως όμως μερικά από αυτά τα τυπάκια, σκέφτεσαι πόσο ανυπόφορα βαρετό θα ήταν ίσως το ταξίδι.  

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τα τυπάκια ταξιδιωτών που θα συναντήσουμε στο πλοίο

Τα τυπάκια ταξιδιωτών που θα συναντήσουμε στο πλοίο

Ο παρτάκιας

Αυτός που ενώ άλλοι επιβάτες δεν έχουν καρέκλα να καθίσουν, έχει πιάσει τέσσερις – μία για τον ίδιο, μία για τα πόδια του και άλλες δύο για τις αποσκευές του – δίχως να πτοηθεί, κάνοντας τον αδιάφορο ρεμβάζοντας τη θάλασσα.

Ο κοσμοπολίτης

Το τυπάκι που σε ένα ταξίδι αφηγείται όλες τις περιπέτειές του από προηγούμενα ταξίδια – κυρίως εξωτερικού – δυνατά και επιδεικτικά, για να ακούσουμε όλοι στο καράβι πόσο σημαντικός και πολυταξιδεμένος είναι.

Ο ωραίος

Το τυπάκι που φωτογραφίζεται στην είσοδο του πλοίου, στα κάγκελα, στις τουαλέτες, στο κυλικείο, στους κάδους σκουπιδιών, στα καθίσματα… και παράλληλα τσεκάρει με την άκρη του ματιού του αν οι υπόλοιποι επιβάτες τον θαυμάζουμε.

Ο βιαστικός

Θα πηδήξει και θα ποδοπατήσει επιβάτες, βαλίτσες, αυτοκίνητα, για να φτάσει πρώτος στο κατάστρωμα, για να αγοράσει πρώτος έναν καφέ, για να κατέβει πρώτος από το καράβι…

Ο φοβητσιάρης

Αυτός ο τύπος που θα παρακολουθήσει – και καλά θα κάνει – τις οδηγίες του πληρώματος, θα ψάξει τις λέμβους και τα σωσίβια και αργότερα θα καθίσει δίπλα σου να αφηγηθεί όλα τα τρομερά ναυάγια που έχουν συμβεί στην ανθρωπότητα.

Τα τυπάκια ταξιδιωτών που θα συναντήσουμε στο πλοίο

Ο Bigfoot

Αυτός ο τύπος που, θέλοντας να απολαύσει τη θάλασσα και το δροσερό αεράκι στο πλοίο, βγάζει τα πόδια του από τα παπούτσια, τα απλώνει ψηλά για να έχουμε όλοι τη μαγευτική θέα και – τις περισσότερες φορές – να «απολαμβάνουμε» τη μυρωδιά.

Ο «σιχαμένος»

Δεν έχει τρόπους και είναι φανερό, καθώς δε θα διστάσει να ρευτεί ή ακόμα και να κλάσει μέσα στη μούρη σου. Φυσικά είναι ο ίδιος που χωρίς λόγο και αιτία θα φτύσει όπου βρει.

Ο κινητάκιας

Το τυπάκι για το οποίο το κινητό είναι προέκταση του χεριού του και θα θυμηθεί, όσο είναι στο πλοίο, να μιλήσει με όλους τους φίλους και συγγενείς του. Εννοείται πως θα μιλάει και θα γελάει δυνατά ή θα κραυγάζει επιφωνήματα του τύπου «Τι λες ρε;». Δε θα σκεφτεί ποτέ πως μπορεί να είναι ενοχλητικός και να κουράζει, γιατί απλούστατα αισθάνεται πως το πλοίο του ανήκει.  

Ο ζωόφιλος

Ακόμα ένα τυπάκι που κάνει αισθητή την παρουσία του και θα ήθελες να χαστουκίσεις. Είναι ο τύπος που εμφανέστατα αγαπάει τα ζώα, κρίνοντας από τα πέντε-έξι σκυλιά που τον συνοδεύουν ελεύθερα στο κατάστρωμα χωρίς λουρί ή φίμωτρο, αλλά έχει ξεχάσει τον σεβασμό απέναντι σε ανθρώπους που ίσως τα φοβούνται. Αν ενοχληθείς θα σου πει το κλασικό, «δεν αγαπάς τα ζώα».

Ο βρομιάρης

Από τους πιο ενοχλητικούς τύπους ταξιδιώτη. Αυτός που θα φάει ότι φάει, θα πιει ότι πιει και στο τέλος θα αφήσει όλα του τα σκουπίδια να τα μαζέψει κάποιος άλλος. Τις περισσότερες φορές τα πιο πολλά, λόγω αέρα, καταλήγουν στη θάλασσα.

Τα τυπάκια ταξιδιωτών που θα συναντήσουμε στο πλοίο

Ο λουλάς

Το τυπάκι που καπνίζει σαν μην υπάρχει αύριο και φυσάει τον καπνό του πάνω σου. Αν του πεις κάτι θα σου απαντήσει «είμαστε σε εξωτερικό χώρο». Ρε φίλε ναι, σε εξωτερικό χώρο είμαστε και είμαι κι εγώ καπνιστής, αλλά δε φυσάω τον καπνό μου στα μούτρα του άλλου.

Η Ελληνίδα μάνα

Αχ! Η Ελληνίδα μάνα μας συντροφεύει παντού και πάντα. Φροντίζει, περιποιείται, ελέγχει και ξεφωνίζει. Δεν νοείται πλοίο χωρίς την παρουσία της Ελληνίδας μάνας να ξεφωνίζει «Κώστααααααα, έλα να φας…» και εσύ ασυναίσθητα – μαζί με το υπόλοιπο πλοίο – να ψάχνεις τον Κώστα.

Ο ήσυχος

Είναι αυτός ο τύπος που αναζητά απεγνωσμένα λίγη ησυχία και όλοι με κάποιον τρόπο τον εκμεταλλεύονται. Άλλοι του παίρνουν το κάθισμα, άλλοι του πιάνουν την κουβέντα βγάζοντας τα εσώψυχά τους, άλλοι του ζητάνε να κρατήσει τα σκυλιά τους και πολλά άλλα.

Ο τουρίστας

Το τυπάκι που είναι κόκκινο από τον ήλιο, φοράει το περίεργο σανδάλι – τις περισσότερες φορές μαζί με κάλτσα, χαζογελάει με ότι συμβαίνει γύρω του και είναι ο μόνος που απολαμβάνει την τρέλα του καταστρώματος.

Comments are closed.