Τα πιο εμπορικά και επιτυχημένα animation όλων των εποχών, σύμφωνα με το σύνολο των εισπράξεων στο παγκόσμιο box office.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Στρουμφάκια, τα αγαπημένα μας μικρά γαλάζια πλάσματα

Ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που έκαναν τεράστια επιτυχία

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι πίνακες ζωγραφικής 

Από το Ψάχνοντας τον Νέμο στην Εποχή των Παγετώνων και από την Μαδαγασκάρη στο Kung Fu Panda, το Εγώ, ο Απαισιότατος και τον Ρατατούι… Ποιος δεν έχει παρακολουθήσει και δεν έχει γελάσει με κάποια ξεχωριστή ταινία κινουμένων σχεδίων; Έξυπνες, ευρηματικές και αστείες, παρακολουθούνται με την ίδια ευχαρίστηση από μικρούς και μεγάλους.

Όλα τα animation που αναφέραμε παραπάνω έκαναν τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και «έκοψαν» εξωπραγματικούς αριθμούς εισιτηρίων στις κινηματογραφικές αίθουσες. Στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις επτά κορυφαίες ταινίες animation μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, με βάση τις συνολικές τους εισπράξεις στο παγκόσμιο  box office.

Τα πιο εμπορικά animation όλων των εποχών

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

7. Ψάχνοντας την Ντόρι (Finding Dory) – 2016

Τα πιο εμπορικά animation όλων των εποχών
photo by BagoGames-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Το Ψάχνοντας την Ντόρι είναι ένα animation σε παραγωγή της Pixar, το οποίο κυκλοφόρησε από την Walt Disney Pictures. Πρόκειται για την συνέχεια της ιστορίας του χαρακτήρα της Ντόρι, ενός ψαριού που εμφανίστηκε στο Ψάχνοντας τον Νέμο το 2003. Η ταινία επικεντρώνεται στο ταξίδι και την προσπάθεια της Ντόρι – που παλεύει με την αμνησία της – να επανενωθεί με τους γονείς της. Το Ψάχνοντας την Ντόρι κέρδισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως και έσπασε αρκετά ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου, εισπρακτικά, «ανοίγματος» ταινίας animation στη βόρεια Αμερική.

6. Εγώ, ο Απαισιότατος 3 (Despicable Me 3) – 2017

Εγώ, ο Απαισιότατος 3
By Illumination Entertainment – httpswww.happymeal.com.audownloadactivitysheet.pdf, Public Domain, httpscommons.wikimedia.orgwindex.phpcurid=62940237

Η τρίτη συνέχεια της animation κωμωδίας, σε παραγωγή της Illumination για την Universal Pictures. Αυτή τη φορά, παρακολουθούμε την επανένωση του Γκρου με τον αδελφό του Ντρου και τον κοινό τους αγώνα απέναντι σε έναν νέο εχθρό παθιασμένο με τη δεκαετία του ’80, τον Balthazar Bratt. Οι εισπράξεις της ταινίας έφτασαν το ένα δισεκατομμύριο, τριάντα πέντε εκατομμύρια δολάρια και… κάτι ψιλά, παγκοσμίως.

5. Toy Story 3 & 4 – 2010/2019

Toy Story
Και τα δύο αυτά Toy Story είναι παραγωγής της Pixar και κυκλοφόρησαν από την Walt Disney Pictures. Παρ’ όλη τη χρονική διαφορά μεταξύ τους, κατέληξαν στις ίδιες σχεδόν εισπράξεις. Με 1 δις 67 εκατομμύρια το Toy Story 3 και 1 δις 73 εκατομμύρια δολάρια το Toy Story 4. Οι κριτικές κοινού και ειδικών ήταν και στις δύο περιπτώσεις πολύ θετικές, σχετικά με την πλοκή, το χιούμορ και το συναίσθημα αυτών των animations.

4. Minions – 2015

Minions
Ένα από τα πιο εμπορικά animation στο σύνολό τους και η πέμπτη πιο εμπορική ταινία για τη χρονιά που προβλήθηκε, τα Minions κυκλοφόρησαν σε παραγωγή της Illumination Entertainment για την Universal Pictures, αφού αποτελούν spin-off prequel του Εγώ, ο Απαισιότατος. Η ταινία σημείωσε εισπράξεις της τάξης του 1 δις 159 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

3. Οι Απίθανοι 2 (Incredibles 2) – 2018
Οι Απίθανοι
photo by AntMan3001-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0

Ένα animation σούπερ ηρώων και αυτό σε παραγωγή των Pixar Animation Studios. Η ιστορία επικεντρώνεται και πάλι στην οικογένεια Parr και στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στους σούπερ ήρωες. Σε αυτή τους την προσπάθεια έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο εχθρό που επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο. Η ταινία δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές για τον σχεδιασμό, το χιούμορ και τη μουσική της επένδυση και έκανε σε εισπράξεις πάνω από 1 δις 200 εκατομμύρια δολάρια.

2. Ψυχρά κι Ανάποδα 1 & 2 (Frozen/ Frozen 2) – 2013/2019
Ψυχρά κι Ανάποδα
photo by Elaine Smith-flickr-httpscreativecommons.orgpublicdomainzero1.0

Τα animations Ψυχρά κι Ανάποδα είναι παραγωγές της Walt Disney, με ιστορία εμπνευσμένη από το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Η Βασίλισσα του Χιονιού. Η πρώτη ταινία αποθεώθηκε μόλις πρωτοκυκλοφόρησε και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney από την εποχή της αναγέννησης των στούντιο. Δέχτηκε πολλούς επαίνους για την εικονογράφηση, τη μουσική και το σενάριό της. Αντίστοιχη ήταν και η εισπρακτική της επιτυχία, με τα έσοδα να φτάνουν το 1 δις 276 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ψυχρά κι Ανάποδα 2 πήρε με τη σειρά του εξίσου καλές κριτικές, σημείωσε εισπράξεις που άγγιξαν το 1 δις 405 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και κατέκτησε το ρεκόρ για την πιο επιτυχημένη πρεμιέρα ταινίας animation όλων των εποχών.

1. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (The Lion King) – 2019
Ο Βασιλιάς των Λιονταριών
photo by Tiffany Fox-flickr-httpscreativecommons.orgpublicdomainzero1.0

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών του 2019 είναι ένα μουσικό animation, σε παραγωγή της Walt Disney Pictures. Πρόκειται για μια φωτορεαλιστική αναδημιουργία της κλασικής ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1994, με τη χρήση πολλών εργαλείων εικονικής πραγματικότητας. Η ταινία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως το πιο εμπορικό animation όλων των εποχών, με πάνω από 1 δις 657 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

Πηγές: en.wikipedia.org, the-numbers.com, msn.com

Comments are closed.