Τα αγαπημένα μας μικρά γαλάζια στρουμφάκια είναι πλάσματα που δημιούργησε ο Βέλγος σκιτσογράφος Pierre Culliford, ο οποίος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Πεγιό.

Τα πιο εμπορικά animation όλων των εποχών

Οι πιο αστείες και παιχνιδιάρικες ράτσες σκύλων

Δημοφιλείς ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας

Ο Πεγιό γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1928. Το 1946, παρ’ όλο που είχε δημοσιεύσει κάποια πράγματα στο παρελθόν, γίνεται γνωστός για μία από τις δημιουργίες του, το μεσαιωνικό κόμικ The Adventures of Johan. Το κόμικ μετονομάστηκε σε Johan and Peewit  (Johan et Pirlouit) και το 1958, τα στρουμφάκια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην περιπέτεια του τεύχους «Τα στρουμφάκια και το μαγικό φλάουτο». Αυτή τους η εμφάνιση ήταν αρκετή για να επισκιάσει τους προηγούμενους ήρωες.

Στρουμφάκια, τα αγαπημένα μας μικρά γαλάζια πλάσματα

Στρουμφάκια, τα αγαπημένα μας μικρά γαλάζια πλάσματα
photo by Mohd Fazlin Mohd Effendy Ooi-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Τέλη του 1958 με αρχές του 1959 τα στρουμφάκια αποκτούν τη δική τους σειρά κόμικ. Η πρώτη τους περιπέτεια δημοσιεύεται στο περιοδικό Spirou. Ήταν από την αρχή ξεκάθαρο για τον σκιτσογράφο πως το χρώμα τους θα ήταν γαλάζιο. Το πράσινο θα μπερδευόταν με τα χρώματα του δάσους, το κόκκινο θα ήταν πολύ έντονο και το ροζ υπερβολικά «ανθρώπινο». Ο Πεγιό είχε επίσης αποφασίσει από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πλασματάκια θα ζούσαν σε ένα χωριό με μανιταρόσπιτα, θα μίλαγαν μία δική τους – αλλοπρόσαλλη – γλώσσα και θα είχαν ένα μουσάτο ηγέτη του οποίου το παντελόνι θα ήταν κόκκινο αντί για λευκό.

Μέχρι το 1963 το κόμικ είχε αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες και καινούριοι χαρακτήρες είχαν κάνει την εμφάνισή τους.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Τον Δεκέμβριο του 1959, λοιπόν, στην ιστορία Le Voleur de Schtroumpfs, μας παρουσιάστηκε ο κακός μάγος Δρακουμέλ (Gargamel) και η κόκκινη γάτα του Ψιψινέλ (Azrael), που έμελλε να γίνουν οι χειρότεροι διώκτες των στρουμφ.

Δρακουμέλ, Ψιψινέλ

Το 1963 στο Les Schtroumpfs Noirs έκαναν το ντεμπούτο τους και άλλοι αγαπημένοι μας χαρακτήρες που πρόσθεσαν ποικιλία στο στρουμφοχωριό. Ο Σπιρτούλης (Schtroumpf A Lunettes), ο Σκουντούφλης (Schtroumpf Bêta) και ο Χαχανούλης (Schtroumpf Farceur) μπήκαν στην απίθανη στρουμφοπαρέα μέσα από την πένα του Πεγιό. Η ιστορία Le Schtroumpfissime του 1964 μας γνώρισε τον Μελένιο (Schtroumpf Coquet), τον Προκόπη (Schtroumpf Costaud), τον Λιχούδη (Schtroumpf Gourmand), τον Χουζούρη (Schtroumpf Paresseux), τον Ντορεμί (Schtroumpf Musicien) και τον Γκρινιάρη (Schtroumpf Grognon).

Οι τελευταίοι σημαντικοί χαρακτήρες εμφανίζονται το 1966 στην ιστορία La Schtroumpfette. Εκεί βλέπουμε για πρώτη φορά τον ποιητή Λουλούκο (Schtroumpf Poète) και την μοναδική Στρουμφίτα (La Schtroumpfette).

Στρουμφίτα

Η επιτυχία των στρουμφ με το πέρασμα των χρόνων εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα κόμικς έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 41 γλώσσες μέχρι σήμερα. Το 1975-76 γυρίστηκε μία κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων με ήρωες τα μικρά γαλάζια στρουμφάκια η οποία πήγε εξαιρετικά καλά. Από το 1977 και μετά, κυκλοφόρησαν τραγούδια για τα στρουμφάκια που έφταναν ακόμα και στο Νο1 στα τσαρτς.

Η μεγαλύτερη όμως διεθνής επιτυχία ήρθε το 1981, με τη γνωστή σε όλους μας τηλεοπτική σειρά, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1989.

Στρουμφάκια, τα αγαπημένα μας μικρά γαλάζια πλάσματα

Αρκετά πράγματα άλλαξαν στους χαρακτήρες και οι προστριβές ανάμεσα στον Πεγιό και την αμερικανική εταιρεία παραγωγής ήταν πολλές. Κάποιες φορές κατάφερνε να περάσει η γνώμη του και άλλες όχι. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει την αμερικανοποίηση που δεν επιθυμούσε.

Η επιτυχία των στρουμφ μέχρι και σήμερα καλά κρατεί. Μετά τον θάνατο του Πεγιό τα δικαιώματα των χαρακτήρων του τα διαχειρίζονται τα παιδιά του. Τα τελευταία χρόνια έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες με τους αγαπημένους μας χαρακτήρες, αρκετά αλλοιωμένους βέβαια τώρα πια. Ακόμα και ένα ολόκληρο χωριό στην Ισπανία βάφτηκε γαλάζιο το 2011, για να τιμήσει τους μικρούς μας ήρωες!

Κεντρική φωτογραφία: photo by muammerokumus-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0 Πηγές: smurf.com,lambiek.net

Comments are closed.