Ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που σημείωσαν τεράστια επιτυχία και έκαναν τους συντελεστές τους αναπάντεχα πλουσιότερους.

Τα δώδεκα καλύτερα τραγούδια των ταινιών Τζέιμς Μποντ

Τα πιο εμπορικά animation όλων των εποχών

Επτά αξέχαστα ψυχολογικά θρίλερ

Μια low-budget, δηλαδή χαμηλού προϋπολογισμού, ταινία συνήθως έχει ελάχιστη – ή και καθόλου – χρηματοδότηση από κάποιο κινηματογραφικό στούντιο ή εταιρεία παραγωγής. Γυρίζεται από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες δημιουργούς που προσπαθούν να αποδείξουν το ταλέντο τους. Το έχουν – και το ξέρουν – αλλά δεν έχουν βρει ακόμα κάποιον να τους πάρει σοβαρά.

Τις περισσότερες φορές οι πρωταγωνιστές αυτών των ταινιών είναι άγνωστοι. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι καν επαγγελματίες ηθοποιοί. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπου κάποιο γνωστό όνομα έχει πρωταγωνιστήσει σε μια low-budget ταινία στηρίζοντας το όραμα του δημιουργού. Λόγω έλλειψης χρημάτων για την κατάλληλη προώθηση, οι συντελεστές προσπαθούν να κάνουν γνωστή την ταινία στο κοινό παίρνοντας μέρος σε διάφορα φεστιβάλ.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ταινιών που γυρίστηκαν με πολύ λίγα χρήματα, αγνοήθηκαν από τις περισσότερες εταιρείες διανομής αλλά κατάφεραν να ξεχωρίσουν και έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Έφεραν πίσω στους δημιουργούς τους, όχι μόνο αυτά που ξόδεψαν αλλά πολύ περισσότερα. Επιπλέον, τους καθιέρωσαν στον κόσμο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που έκαναν τεράστια επιτυχία

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

The Blair Witch Project (1999)

photo by Global Panorama-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0

Το The Blair Witch Project γυρίστηκε με έναν προϋπολογισμό των 60.000 δολαρίων και κέρδισε σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια, κερδίζοντας μια θέση ως μία από τις πιο επιτυχημένες ανεξάρτητες ταινίες όλων των εποχών.

Δείτε το trailer εδώ

Άντρες με τα όλα τους – The Full Monty (1997)

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κωμωδία, η ταινία αγγίζει θέματα όπως η ανεργία, η κατάθλιψη, η εργατική τάξη κ.ά. Έγινε τεράστια διεθνής επιτυχία και, από έναν προϋπολογισμό 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κέρδισε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε το trailer εδώ

Το Αριστερό μου Πόδι – My Left Foot (1989)

Πρόκειται για μια ιρλανδο-βρετανική ταινία βιογραφικού χαρακτήρα. Ο προϋπολογισμός της δεν ξεπέρασε τα 600.000 δολάρια, ενώ κέρδισε 14,7 εκατομμύρια δολάρια μετά την προβολή της. Οι κριτικές που πήρε ήταν ενθουσιώδεις. Το British Film Institute έχει κατατάξει την ταινία ανάμεσα στις καλύτερες του 20ού αιώνα.

Δείτε το trailer εδώ

Μεταφυσική Δραστηριότητα – Paranormal Activity (2007)

Μεταφυσική Δραστηριότητα
photo by Tom Small-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby-sa2.0

Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν μόλις 15.000 δολάρια. Οι δημιουργοί έκαναν την προώθησή της μέσω φεστιβάλ, όταν τράβηξαν την προσοχή της Paramount Pictures η οποία απέκτησε τα δικαιώματα, αλλάζοντας όμως το τέλος. Μετά την παγκόσμια προβολή της, η ταινία κέρδισε πάνω από 193 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε το trailer εδώ

Γάμος αλά Ελληνικά – My Big Fat Greek Wedding (2002)
Γάμος αλά Ελληνικά
photo by m01229-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Ο Γάμος αλά Ελληνικά είναι ένα ανεξάρτητο φιλμ που κόστισε συνολικά γύρω στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, κέρδισε πάνω από 368 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έγινε μια από τις κορυφαίες και κερδοφόρες ρομαντικές ταινίες του 21ου αιώνα.

Δείτε το trailer εδώ

Ρόκι – Rocky (1976)

Ο Ρόκι, με έναν προϋπολογισμό της τάξης του ενός εκατομμυρίου, έγινε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και κέρδισε πάνω από 225 εκατομμύρια. Η ταινία εκτόξευσε την καριέρα του Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος πρωταγωνιστεί αλλά έχει γράψει και το σενάριο.

Δείτε το trailer εδώ

Άγριος Ωκεανός – Open Water (2003)

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους δημιουργούς της. Τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Κρις Κέντις και τη σύζυγό του, παραγωγό Λόρα Λάου. Η δημιουργία της κόστισε κάτι παραπάνω από 120.000 δολάρια, ενώ κέρδισε πάνω από 55 εκατομμύρια.

Δείτε το trailer εδώ

Σε Βλέπω – Saw (2004)

Ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού που έκαναν τεράστια επιτυχία
photo by Mubarak ALThani-flickr-httpscreativecommons.orglicensesby2.0

Μετά από αρκετές προσπάθειες των δημιουργών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την ταινία, κατάφεραν να τους διατεθεί το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν προβλήθηκε σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο box office, κερδίζοντας πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια. Έγινε, τότε, μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες τρόμου.

Δείτε το trailer εδώ

Μια Φορά – Once (2007)

Ένα ιρλανδέζικο, ρομαντικό μουσικό δράμα, που γυρίστηκε με κάτι παραπάνω από 110.000 ευρώ. Παρ’ όλο που απορρίφθηκε από πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, κατάφερε να εξασφαλίσει μια προβολή στο Sundance Film Festival και στο Dublin Film Festival, παίρνοντας το βραβείο του κοινού και στις δύο περιπτώσεις. Τα κέρδη από την παγκόσμια προβολή της ταινίας ήταν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε το trailer εδώ

Πηγές: editorchoice.com, thedelite.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.