Κάποια γλυκά και αρωματικά, άλλα πικάντικα και πιο μυστηριώδη, αυτά είναι τα πιο διάσημα κοκτέιλ στον κόσμο.
Παράξενες συνήθειες σε διάφορες χώρες του κόσμου Δυναμωτικοί φυσικοί χυμοί για την προστασία του οργανισμού μας |
Οι επιλογές που έχουμε σε κοκτέιλ είναι άφθονες και χρόνο με το χρόνο όλο και αυξάνονται. Άλλωστε, αν υπάρχει φαντασία οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι. Υπάρχουν όμως κάποιες κλασικές συνταγές που αποτελούν σταθερή αξία μέσα στα χρόνια και εξακολουθούν και έχουν φανατικούς οπαδούς.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Τα πιο διάσημα κοκτέιλ στον κόσμο
Κοσμοπόλιταν
Το Κοσμοπόλιταν είναι ένα κοκτέιλ με βότκα, λικέρ πορτοκάλι, χυμό κράνμπερι και χυμό λάιμ. Υπάρχει μια φιλονικία γύρω από την προέλευση του συγκεκριμένου κοκτέιλ. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως το δημιούργησαν πρώτοι, όπως ο μπάρμαν Νιλ Μάρεϊ, η Μελίσσα Χάφσμιθ-Ροθ και ο ιδιοκτήτης μπαρ Τζον Κέιν, μεταξύ άλλων.
Μοχίτο
Παραδοσιακά, το μοχίτο αποτελείται από πέντε συστατικά: λευκό ρούμι, σιρόπι ζαχαροκάλαμου, χυμό λάιμ, σόδα και μέντα. Η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία του κοκτέιλ είναι ότι προέρχεται από την Αβάνα στην Κούβα. Το μοχίτο ήταν για πολλά χρόνια το δημοφιλέστερο κοκτέιλ, όχι μόνο σε χώρες της λατινικής Αμερικής αλλά και της Ευρώπης και έχουν βγει πολλές παραλλαγές του.
Μαργαρίτα
Η κλασική Μαργαρίτα φτιάχνεται με τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι και χυμό λάιμ. Σερβίρεται συνήθως με αλάτι στο χείλος του ποτηριού. Μέσα στα χρόνια έχουν βγει διάφορες εκδοχές του κοκτέιλ με διαφορετικές γεύσεις φρούτων. Η Μαργαρίτα για τους περισσότερους ειδικούς στα κοκτέιλ δημιουργήθηκε στο Μεξικό, γύρω στη δεκαετία του ’30. Άλλοι ισχυρίζονται πως την έφτιαξε το 1948 στο Τέξας ο μπάρμαν Σάντος Κρους.
Μαρτίνι
Υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση πολλές παραλλαγές του γνωστού κοκτέιλ. Η αρχική συνταγή, το περίφημο dry μαρτίνι, αποτελείται από τζιν και βερμούτ και γαρνίρεται με ελιά ή μια φλούδα λεμόνι. Όσον αφορά στην προέλευσή του, άλλοι αναφέρουν πως δημιουργήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο στις αρχές του 1860, άλλοι στη Νέα Υόρκη το 1911 και άλλοι στην Ιταλία το 1863.
Bloody Mary
Αυτό το ιδιαίτερο κοκτέιλ βρίσκεται μέσα στις δέκα πρώτες θέσεις σε πωλήσεις στα μπαρ παγκοσμίως. Στην πρώτη του μορφή περιείχε μόνο βότκα και χυμό τομάτας. Λίγο αργότερα, αυτά τα δύο συνδυάστηκαν με διάφορα μπαχαρικά καθώς και χυμό λάιμ και ένα μπαστουνάκι σέλινο. Και στην περίπτωση του Bloody Mary, αρκετοί είναι αυτοί που διεκδικούν την πρωτιά στη δημιουργία του.
Μανχάταν
Το Μανχάταν αποτελείται από ουίσκι, γλυκό βερμούτ και bitters. Σερβίρεται συνήθως με ένα κεράσι μαρασκίνο. Η δημοφιλέστερη ιστορία λέει πως το κοκτέιλ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο Μανχάταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης, γύρω στο 1870. Παρ’ όλα αυτά, πολλά μπαρ της περιοχής διεκδικούν εξίσου την «πατρότητά» του.
Μάι Τάι
Το Μάι Τάι έχει ως βάση το ρούμι. Περιέχει επίσης λικέρ Curaçao, σουμάδα και χυμό λάιμ. Το κοκτέιλ ισχυρίζεται ότι έφτιαξε πρώτος ο Βίκτορ Μπέργκερον το 1944, στο εστιατόριό του στην Καλιφόρνια. Το όνομά του είναι λέξη από την γλώσσα που μιλούν στην Ταϊτή και σημαίνει «καλό» ή «εξαιρετικό».
Τα πιο διάσημα κοκτέιλ στον κόσμο
French 75
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κοκτέιλ που αποτελείται από τζιν, σαμπάνια, χυμό λεμονιού και ζάχαρη. Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1915, οπότε και δημιουργήθηκε από τον μπάρμαν Harry MacElhone στο New York Bar στο Παρίσι. Ο ίδιος αναφέρει το French 75 στο βιβλίο του Harry’s ABC of Mixing Cocktails, που εκδόθηκε το 1922.
Καϊπιρίνια
Η Καϊπιρίνια φτιάχνεται με cachaça, ζάχαρη και λάιμ και αποτελεί το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας. Το cachaça είναι το πιο κοινό αποσταγμένο αλκοολούχο ποτό της χώρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς του είδους, η Καϊπιρίνια όπως είναι γνωστή σήμερα, επινοήθηκε από γαιοκτήμονες της Βραζιλίας τον 19ο αιώνα, ως τοπικό ποτό για εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
Aperol Spritz
Το πασίγνωστο ιταλικό κοκτέιλ περιέχει Prosecco ή κάποιο άλλο αφρώδες κρασί, απεριτίφ Aperol και σόδα. Θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ παγκοσμίως. Το Aperol Spritz δημιουργήθηκε στην Πάντοβα το 1919 από τους αδελφούς Barbieri και άρχισε να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές μετά τη δεκαετία του ’50.
Gin Fizz
Το Gin Fizz έχει ως βάση το τζιν και περιέχει ακόμα χυμό λεμονιού και ζάχαρη, χτυπημένα με πάγο. Αφού τα βάλουμε στο ποτήρι, γεμίζουμε το υπόλοιπο με σόδα ή ανθρακούχο νερό. Την πρώτη αναφορά στο κοκτέιλ την συναντάμε το 1876, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές έγινε ανάμεσα στο 1900 με 1940.
Πίνια Κολάδα
Γνωστό στην Ελλάδα ως Πίνα Κολάντα, πρόκειται για ένα γλυκό κοκτέιλ από ρούμι, κρέμα ή γάλα καρύδας και χυμό ανανά. Υπάρχουν διάφορα πρόσωπα που διεκδικούν τη δημιουργία του κοκτέιλ, όλες οι εκδοχές όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα: η Πίνια Κολάδα «γεννήθηκε» στο Πουέρτο Ρίκο.
Moscow Mule
Το Moscow mule περιέχει βότκα, τζίντζερ μπύρα και χυμό λάιμ. Είναι ένα πολύ δημοφιλές κοκτέιλ ακόμα και για το ποτήρι στο οποίο σερβίρεται, μία κοντή, φαρδιά μεταλλική κούπα. Το Moscow mule επινοήθηκε στο Λος Άντζελες κάπου μέσα στη δεκαετία του ’40. Και σε αυτή την περίπτωση οι εκδοχές για τον τρόπο δημιουργίας του ποικίλουν.
Daiquiri
Το Daiquiri είναι ένα δημοφιλέστατο κοκτέιλ του οποίου τα βασικά συστατικά είναι το ρούμι, ο χυμός λάιμ και η ζάχαρη. Η πιο αγαπημένη εκδοχή του είναι αυτή με τις φράουλες, δηλαδή το Strawberry Daiquiri. Λέγεται ότι το κοκτέιλ προέρχεται από τη λατινική Αμερική, πιθανότατα από την Κούβα. Έγινε ευρέως γνωστό τη δεκαετία του ’40.
Comments are closed.