Τα αρχαία σπήλαια Longmen στην Κίνα, περιλαμβάνουν την πιο εντυπωσιακή συλλογή κινεζικής τέχνης, εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στη βουδιστική θρησκεία.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Σινικό Τείχος της Κίνας το μεγαλύτερο οικοδόμημα στον πλανήτη

Φενγκ Σούι: Η αρχαία κινεζική τέχνη

Το Χονγκ Κονγκ μέσα από δέκα φωτογραφίες

Οι σπηλιές και οι κόγχες του Longmen (Longmen Grottoes) είναι οι θησαυροί της αρχαίας βουδιστικής τέχνης. Τα Longmen Grottoes απεικονίζουν την τελειότητα μιας μακροχρόνιας μορφής τέχνης που επρόκειτο να παίξει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική εξέλιξη της Κίνας.

Τα αρχαία σπήλαια Longmen στην Κίνα

Τα αρχαία σπήλαια Longmen στην Κίνα

Οι σπηλιές και οι κόγχες του Longmen περιέχουν τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή συλλογή κινεζικής τέχνης των Βόρειων Δυναστειών Γουέι και Τανγκ (316-907). Αυτά τα έργα, εξ ολοκλήρου αφιερωμένα στη βουδιστική θρησκεία, αντιπροσωπεύουν το υψηλό σημείο της κινεζικής λιθοτεχνίας.

Υπάρχουν έως και 100.000 αγάλματα μέσα στις 2.345 σπηλιές, που κυμαίνονται από 1 ίντσα (25 mm) έως 57 πόδια (17 μέτρα) σε ύψος. Η περιοχή περιέχει επίσης σχεδόν 2.500 στήλες και επιγραφές, καθώς και πάνω από εξήντα βουδιστικές παγόδες.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Τα σπήλαια Longmen βρίσκονται σε ένα γραφικό φυσικό περιβάλλον, στις δύο πλευρές του ποταμού Yi, στα νότια της αρχαίας πρωτεύουσας Luoyang, στην επαρχία Χενάν. Εναλλακτικά ονομάζονται «Σπηλιά της Πύλης του Δράκου». Η ονομασία αυτή προέρχεται από την ομοιότητα των δύο λόφων που ελέγχουν τη ροή του ποταμού Yi με τους τυπικούς «κινέζικους πύργους πυλών» που κάποτε σηματοδοτούσαν την είσοδο στο Λουογιάνγκ από το νότο.

Οι αρχαιότερες σπηλιές λαξεύτηκαν στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 6ου αιώνα.

Τα αρχαία σπήλαια Longmen στην Κίνα

Λαξευτήκαν στους βράχους του Δυτικού Λόφου περιλαμβάνουν τα σπήλαια Guyangdong και Three Binyang, όλα με μεγάλες φιγούρες του Βούδα. Οι σπηλιές σκάφτηκαν από μια έκταση 1 χιλιομέτρου (0,62 μίλια) από βράχο που εκτείνεται κατά μήκος των δύο όχθεων του ποταμού.

Οι γλυπτικές τεχνοτροπίες που ανακαλύφθηκαν στα βουδιστικά σπήλαια της δυναστείας των Τανγκ τον 7ο και 8ο αιώνα, ιδιαίτερα τα γιγάντια γλυπτά στο Σπήλαιο Φενγκξιάνσι είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της τέχνης των Ναών του Βασιλικού Σπηλαίου, τα οποία έχουν μιμηθεί από καλλιτέχνες από διάφορες περιοχές . Τα δύο στυλ γλυπτικής τέχνης, το προηγούμενο «Στυλ της Κεντρικής Κίνας» και το μεταγενέστερο «Στυλ του Μεγάλου Τανγκ» είχαν μεγάλη επιρροή στη χώρα και σε όλο τον κόσμο και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη των γλυπτικών τεχνών σε άλλες ασιατικές χώρες.

Τα αρχαία σπήλαια Longmen στην Κίνα

Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθεί η ιστορική εμφάνιση των σπηλαίων και να διατηρηθεί και να μεταδοθεί ο αρχικός βουδιστικός πολιτισμός και οι πνευματικές και αισθητικές του λειτουργίες, με ταυτόχρονη τήρηση της αρχής της «Διατήρησης της ιστορικής κατάστασης».

Στις 30 Νοεμβρίου 2000, τα Σπήλαια Longmen εγκρίθηκαν από την 24η Επιτροπή Κληρονομιάς του ΟΗΕ για να μπουν στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγές: mfa.gov.cn,whc.unesco.org,en.wikipedia.org

Comments are closed.