Η street art είναι μία ασυμβίβαστη μορφή τέχνης που αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δρόμοι της Αθήνας είναι ένας τεράστιος καμβάς

Ποπ αρτ: Η πρόκληση στις παραδοσιακές Καλές Τέχνες

Οι μαύροι πίνακες του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Γκόγια

Η street art – τέχνη του δρόμου – είναι μια ανεξάρτητη εικαστική τέχνη. Είναι ελεύθερη, δημιουργείται σε δημόσιες τοποθεσίες και οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτή. Πρόκειται για μια ανεπίσημη μορφή τέχνης που θεωρείται από πολλούς περιθωριακή και αντάρτικη, καθώς έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις γνωστές μας εικαστικές τέχνες, όπως η ζωγραφική ή η γλυπτική.

Street art: Μία ασυμβίβαστη μορφή τέχνης

Τη street art μπορεί κανείς να τη συναντήσει σε δρόμους, προσόψεις κτηρίων, λεωφορεία, τρένα κ.λπ. Ο καλλιτέχνης μέσα από το έργο του μπορεί απλά να θέλει να δημιουργήσει κάτι όμορφο – συνήθως σε ένα παρατημένο περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις όμως η δημιουργία του παίζει το ρόλο μιας προσωπικής δήλωσης σε σχέση με την κοινωνία στην οποία ζει. Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τη street art προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Ο «καμβάς» που χρησιμοποιούν άλλωστε τους επιτρέπει να προσεγγίσουν ένα πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με μία κλασική γκαλερί τέχνης.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Πολλοί καλλιτέχνες του δρόμου ισχυρίζονται πως αφού δεν ζούμε μέσα σε ένα μουσείο, η τέχνη θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.

Παρ’ όλο που η street art βρίσκεται παντού γύρω μας σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, η δημοτικότητα αυτού του είδους καλλιτεχνικής έκφρασης είναι σχετικά πρόσφατη. Αν και αυτή η παρέμβαση σε δημόσιους χώρους εξακολουθεί και είναι παράνομη, έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά αποδεκτή και σεβαστή.

Street art: Μία ασυμβίβαστη μορφή τέχνης

Βασικός λόγος της αντοχής της street art στο πέρασμα του χρόνου είναι το γεγονός πως ενσωματώνει μια ισχυρή αφοσίωση στον κοινωνικό ακτιβισμό. Ο αριθμός των ανθρώπων που ταυτίζονται με τα μηνύματα που περνάει η τέχνη του δρόμου όλο και αυξάνεται. Αποδέχονται επίσης το γεγονός πως αυτή η τέχνη δεν θα ήταν η ίδια, αν ο καμβάς δεν ήταν ο δρόμος.

Ένα είναι σίγουρο. Η τέχνη του δρόμου έχει γίνει – αναπόφευκτα – ένα αναπόσπαστο στοιχείο της σύγχρονης τέχνης. Πολλά από τα πιο γνωστά έργα έγιναν αντιγραφή και αποτυπώθηκαν σε καμβά. Χρησιμοποιήθηκαν από τρίτους με σκοπό την πώληση, φτάνοντας στις υψηλότερες κορυφές της αγοράς σύγχρονης τέχνης.

Πηγές: en.wikipedia.org, streetart.today, widewalls.ch

Comments are closed.