Σμύρνη μου Αγαπημένη VS Love Island, ποιο από τα δύο συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη θεαματικότητα; Πάντως αυτό που φαντάζεστε, δεν είναι.
Από την Μαριλένα Βλάχου
Τι μας δίδαξε η ελληνική τηλεόραση; |
Κανένας και τίποτα δε θα μου αλλάξει τη γνώμη πως η τηλεόραση είναι ο σκουπιδοφάγος του μυαλού. Δε γνωρίζω πως είναι τα τηλεοπτικά προγράμματα των άλλων χωρών (σ.σ. φαντάζομαι πάνω κάτω τα ίδια) αλλά το ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα (ενημερωτικό & ψυχαγωγικό) είναι στην πλειοψηφία του για τα σκουπίδια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Δε βλέπω τηλεόραση, την αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι και περισσότερο. Ας είναι καλά το Amazon, το Netflix και το Disney. Βέβαια για δημοσιογραφικούς λόγους, θέλω να είμαι ενημερωμένη για κάποια προγράμματα αλλά μέχρι εκεί.
Όταν ο ΑΝΤ1 ανακοίνωσε πως θα κάνει μίνι σειρά, τεσσάρων επεισοδίων, την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» αποφάσισα να τη δω (σ.σ. δεν έχω δει ούτε τη θεατρική παράσταση, ούτε την ταινία). Από το trailer φαινόταν μία καλή παραγωγή και τι καλύτερο, από μία ελληνική ταινία που θα μας μεταφέρει ιστορικά πίσω στα χρόνια της καταστροφής της Σμύρνης.
Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας. |
Σμύρνη μου Αγαπημένη VS Love Island
Η «Σμύρνη μου Αγαπημένη» είναι ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σε σενάριο Μιμής Ντενίση. Το κόστος της ταινίας ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και είναι μέχρι σήμερα η ακριβότερη παραγωγή στον ελληνικό κινηματογράφο. Τα εισιτήρια που έκοψε ήταν λίγο πάνω από 230.000.Η ταινία είναι βασισμένη στην ομώνυμη θεατρική παράσταση.
Το σενάριο καταπιάνεται με τη ζωή μίας οικογένειας που ανήκει στην υψηλή κοινωνία της Σμύρνης λίγο πριν τα τραγικά γεγονότα του 1922 που οδήγησαν στην καταστροφή της.
Κριτική
Βλέποντας και το δεύτερο επεισόδιο, θα έλεγα ότι πρόκειται για μία ακριβή και καλογυρισμένη παραγωγή. Μία παραγωγή που όμοιά της δε θυμάμαι να έχω δει στην ελληνική τηλεόραση. Μία μίνι σειρά που άνετα θα μπορούσε να συγκριθεί με παραγωγές ξένων σειρών.
Εκτός όμως από την παραγωγή, το γεγονός ότι μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο σε κάποια ιστορικά γεγονότα, κάνει την ταινία ενδιαφέρουσα από μόνη της. Ίσως να χρειαζόταν ένα καλό μοντάζ σε κάποιες σκηνές και να εμβαθύνει σε άλλες λίγο περισσότερο αλλά σε γενικές γραμμές, για ελληνική τηλεόραση νομίζω πως είναι ότι πιο ωραίο έχουμε δει μαζί με τη σειρά «Το νησί».
Love Island
Το «Love Island» είναι ένα ακόμα ριάλιτι στο οποίο αναζητούν την «αγάπη». Δε θέλω να σχολιάσω τίποτα περισσότερο. Έτσι και αλλιώς δεν το είδα και ούτε θέλω να το δω. Είναι από τα ευτελή τηλεοπτικά προγράμματα που προσβάλλουν τον τηλεθεατή.
Ποιο νίκησε σε θεαματικότητα;
Την επόμενη μέρα ήθελα να μάθω τι θεαματικότητες έκανε η «Σμύρνη μου αγαπημένη» και απογοητεύτηκα όταν είδα τα χαμηλά νούμερα σε αντίθεση με το ριάλιτι.
Το χειρότερο είναι όμως και στις τάσεις στο ελληνικό twitter τα «ποιοτικά» προγράμματα βρίσκονται στις προτιμήσεις των χρηστών.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που βαδίζουμε εκεί βαδίζουμε και θα καταλήξουμε, με μαθηματική ακρίβεια, εκεί που πρέπει να καταλήξουμε γιατί ο πολιτισμός, θέλουμε δε θέλουμε, είναι ο καθρέπτης μίας κοινωνίας.
Comments are closed.