Ένα ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου, θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.Η πανέμορφη μεσαιωνική Μπριζ είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Φλάνδρα του Βελγίου.

Η γοητευτική Μονμάρτρη των καλλιτεχνών στο Παρίσι

Σαν Τζιμινιάνο: Το στολίδι της Τοσκάνης

Η πανέμορφη Κόρδοβα της Ανδαλουσίας

Η Μπριζ σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου εκεί. Τα μεσαιωνικά κτήρια, διατηρημένα άψογα, στέκουν επιβλητικά και σου δίνουν κατευθείαν την αίσθηση μιας άλλης εποχής. Τα κανάλια με το νερό αλλά και τα δέντρα και φυτά που τα πλαισιώνουν, ολοκληρώνουν μία υπέροχη εικόνα.

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου
Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Μπριζ αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Επιπλέον, το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει ανακηρυχθεί εδώ και χρόνια Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco. Αν και πιο ήσυχη από άλλες περίφημες, δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις, η Μπριζ είναι τόσο ατμοσφαιρική που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Ας μάθουμε μερικά από τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα.

Ξεκινήστε την εξερεύνηση της πόλης από την κεντρική της πλατεία, Markt. Εκεί θα δείτε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Μπριζ, το καμπαναριό του 12ου αιώνα, ύψους 83 μέτρων, το οποίο αρχικά λειτουργούσε ως θησαυροφυλάκιο. Ανεβείτε τα 366 σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή και απολαύστε μια πανοραμική θέα της πόλης.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου

Στην ίδια πλατεία θα βρείτε επίσης πολλά όμορφα, μικρά μαγαζάκια για το φαγητό, τον καφέ ή το ποτό σας, καθώς και εντυπωσιακά κτήρια διαφόρων ιστορικών περιόδων.

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου
Ένα από αυτά είναι το Provinciaal Hof, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μπριζ, νεογοτθικής αρχιτεκτονικής. Από την άλλη πλευρά της πλατείας θα δείτε το Craenenburg, ένα μεγαλοπρεπές κτήριο στο οποίο, το 1488, οι δημότες της Μπριζ κράτησαν τον μελλοντικό αυτοκράτορα φυλακισμένο, μέχρι να διατάξει την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων.

Βασικό τουριστικό σημείο στη Μπριζ είναι η Βασιλική του Ιερού Αίματος. Βρίσκεται στην πλατεία Burg και πρόκειται για μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του 12ου αιώνα. Η εκκλησία έγινε γνωστή εξαιτίας της φήμης πως εκεί φυλάσσεται ένα φιαλίδιο με μια σταγόνα από το αίμα του Χριστού.

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου
Νοτιοανατολικά της πλατείας Burg βρίσκεται το Δημαρχείο της Μπριζ, ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα οικοδομήματα της πόλης. Είναι γοτθικού ρυθμού, με οκταγωνικούς πυργίσκους και τοξωτά παράθυρα. Μέσα, η μεγάλη γοτθική αίθουσα με τις τοιχογραφίες που καταγράφουν τα ιστορικά γεγονότα της πόλης, είναι πραγματικά αριστουργηματική.

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου
Το παλαιότερο – σύμφωνα με τους ειδικούς – κτήριο στη Μπριζ είναι το Sint-Jansspitaal.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα νοσοκομεία που χτίστηκαν στην Ευρώπη και διατηρείται ακόμα. Πλέον, λειτουργεί ως μουσείο. Με την επίσκεψή σας εκεί, μια έκθεση από παλιά έγγραφα και διάφορα χειρουργικά εργαλεία, καταγράφουν την ιστορία του νοσοκομείου.

Αν, λοιπόν, σας αρέσει γενικά η περιήγηση σε μουσεία, η Μπριζ έχει να σας δείξει αρκετά ακόμα. Υπάρχει το Μουσείο Σοκολάτας, το Μουσείο Μπύρας, το Μουσείο Καλών Τεχνών με πολλά έργα μπαρόκ, αναγεννησιακά αλλά και του εξπρεσιονισμού. Πολύ σημαντικό, το Μουσείο Groeninge, με τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης της Μπριζ.

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου
Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου

Ένα από τα πρώτα σημεία – και από τα πιο όμορφα – που αντικρίζετε φτάνοντας στη Μπριζ είναι η Λίμνη της Αγάπης ή αλλιώς Minnewater. Βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο, είναι γεμάτη πάπιες, κύκνους και πράσινο. Η γέφυρα της λίμνης αλλά και τα μονοπάτια τριγύρω είναι από τα πιο γραφικά σημεία της πόλης.

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου

Ταξίδι στην πανέμορφη Μπριζ του Βελγίου
Φυσικά, μην παραλείψετε να περπατήσετε όλο το ιστορικό κέντρο. Αφιερώστε μια μέρα για να περιπλανηθείτε με την ησυχία σας, να φωτογραφήσετε τα σοκάκια με τα διάφορα κανάλια τριγύρω, να μαγευτείτε από τα κουκλίστικα σπίτια και να απολαύσετε σε κάποιο μαγαζί την ανεπανάληπτη, ξακουστή βελγική σοκολάτα και τις καλύτερες – κατά γενική ομολογία – βάφλες, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.

Comments are closed.