Μας έχουν χαρίσει αξέχαστες στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης. Στιγμές επικοινωνίας με τους αγαπημένους μας αλλά και περισυλλογής. Ας θυμηθούμε ορισμένα ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία.

Τα «παραμύθια της Χαλιμάς» με τα οποία μας μεγάλωσαν

Τα δέκα πιο δημοφιλή συλλεκτικά αντικείμενα

Unchained Melody: Ένα από τα πιο εμπορικά τραγούδια όλων των εποχών

Για τους νεότερους μπορεί να μην σημαίνουν και πολλά. Οι «πρόγονοι», ίσως, αντικειμένων που χρησιμοποιούμε τώρα πια. Ή μπερδεμένες λέξεις σε συζητήσεις μεγαλυτέρων όπως βιντεοκασέτα, τρανζίστορ κ.ά. Άλλοι, πάλι, τα έχουν αφήσει στο παρελθόν και κοιτάζουν μόνο μπροστά, τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη που ζούμε…και γιατί όχι; Υπάρχουν όμως και αυτοί που πάντα σκέφτονται με νοσταλγία αντικείμενα του παρελθόντος – που πλέον θεωρούνται ρετρό.

Όχι για την υλική τους αξία αλλά για τις αναμνήσεις που χαρίζουν από στιγμές με οικεία πρόσωπα. Συζητήσεις με φίλους ακούγοντας μουσική σε ένα πικ απ, το χαρτζιλίκι της μαμάς ή του μπαμπά που ξοδευόταν όλο σε βινύλια με την αγαπημένη μουσική των εφηβικών χρόνων…και πόσα άλλα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε δοξασμένα αντικείμενα του παρελθόντος.

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Γραφομηχανή

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία
Η γραφομηχανή θεωρείται, φυσικά, ο πρόγονος του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η εμφάνισή της, ο ήχος από τα πλήκτρα και οι πολύ χαρακτηριστικές γραμματοσειρές, μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Πέρα από τη χρησιμότητά της στη διεθνή αλληλογραφία εκείνων των χρόνων, μην ξεχνάμε και τους συγγραφείς που έχουν μεγαλουργήσει με αυτή και μας έχουν χαρίσει αριστουργήματα.

Τηλέφωνο με παραδοσιακό καντράν

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία
Εδώ κι αν μας κατακλύζουν οι αναμνήσεις. Ζούμε σε μια χώρα που όλα αυτά δεν είναι υπερβολικά παλιά, όσο μακρινά και να μας φαίνονται. Στα περισσότερα σπίτια το τηλέφωνο μπήκε τη δεκαετία του ’80. Μέχρι τότε, δεν ήταν λίγοι αυτοί που «πεταγόντουσαν» μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς για να κάνουν ένα τηλεφώνημα. Σήμερα πια, με τη ραγδαία εξάπλωση των κινητών, τα τηλέφωνα έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας.

Γουόκμαν             

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία
Αυτή η φορητή συσκευή παραγωγής μουσικής, έκανε θραύση αμέσως μόλις κυκλοφόρησε. Ήταν οικονομική και εύχρηστη, καθώς μπορούσες να την παίρνεις μαζί σου όπου και να πήγαινες. Ήταν η αγαπημένη συσκευή της νεολαίας για πολλά χρόνια, λατρεύτηκε και λατρεύεται ακόμα από τους φαν των ρετρό αντικειμένων.

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία

Κασέτα

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία
Άλλο ένα αντικείμενο που έκανε πάταγο τη δεκαετία του ’80 – αφού συνδυάζεται έτσι κι αλλιώς με το γουόκμαν. Από τις επαγγελματικές μέχρι τις άγραφες, για τις οποίες περιμέναμε ώρες ατελείωτες να παίξει κάποιος σταθμός το αγαπημένο μας τραγούδι ώστε να το γράψουμε. Μοναδική εμπειρία, η επαναφορά της μαγνητικής ταινίας στη θέση της, με κάποιο μολύβι ή στυλό!

Τρανζιστοράκι

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία
Τα μικρά φορητά ραδιόφωνα που γύριζες το κουμπάκι μέχρι να πετύχεις σταθμό και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι κάποτε. Με την πάροδο των χρόνων, το κασετόφωνο κατέκτησε τους νέους. Όσα τρανζιστοράκια ξέμειναν, είχαν τιμητική θέση στην κουζίνα του σπιτιού και κρατούσαν συντροφιά – κυρίως – στις μαμάδες ή έστεκαν «περήφανα» σε κάποιο ράφι στα ταβερνάκια της γειτονιάς. 

Βινύλιο

Ρετρό αντικείμενα που σκεφτόμαστε με νοσταλγία
Ο δίσκος βινυλίου προκαλεί «ανατριχίλες» στους απανταχού λάτρεις της μουσικής. Και πώς να μην είναι έτσι, όταν μεγάλες φωνές του πενταγράμμου έχουν «γράψει» για πάντα στις αναμνήσεις μας, μέσα από τα κλασικά βινύλια. Πολλοί έκαναν τεράστιες συλλογές και έχουν ξανά την ευκαιρία να τις εμπλουτίσουν, καθώς εδώ και αρκετό καιρό το αγαπημένο βινύλιο επανακυκλοφορεί.

Comments are closed.