Το Unchained Melody θεωρείται ένα από τα πιο εμπορικά τραγούδια όλων των εποχών. Πρωτοεμφανίστηκε αποτελώντας το σάουντρακ μιας ταινίας και κατάφερε να σημειώσει τεράστια επιτυχία μέσα από απανωτές διασκευές.

Από τον Δημήτρη Κοντό

My way: Το τραγούδι που αποθέωσε ο Φρανκ Σινάτρα

Roxette: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκρότημα

Το Φάντασμα της Όπερας: Οι πιο γνωστές εκτελέσεις του τραγουδιού

Το Unchained Melody (σ.σ. στα ελληνικά σημαίνει «Ελεύθερη Μελωδία») είναι ένα τραγούδι του οποίου η ιστορία ξεκίνησε το 1955. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για το εμπορικότερο τραγούδι όλων των εποχών, με πωλήσεις άνω των δεκαπέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν πάνω από 1.500 εκτελέσεις του τραγουδιού και έχει ερμηνευτεί από πολλούς καλλιτέχνες, σημειώνοντας τις περισσότερες φορές επιτυχία. Η πιο γνωστή εκδοχή του Unchained Melody είναι από το συγκρότημα The Righteous Brothers.

Η ιστορία του τραγουδιού Unchained Melody

Το Unchained Melody πρωτοεμφανίστηκε το 1955 ως σάουντρακ της ταινίας του Χαλ Μπάρτλετ «Unchained», που είχε σαν θέμα τις φυλακές. Ο ηθοποιός και βαρύτονος τραγουδιστής της όπερας, Τοντ Ντάνκαν, ερμηνεύει το Unchained Melody – για πρώτη φορά – μέσα στην ταινία.

Ακούστε την πρώτη εκτέλεση του “Unchained Melody” με τον Τοντ Ντάνκαν από την ταινία “Unchained” (1955)

Το 1954, ανατέθηκε στον συνθέτη Άλεξ Νορθ να γράψει ένα τραγούδι για την ταινία Unchained με βάση το θέμα της, δηλαδή την ιστορία ενός κρατούμενου φυλακών. Ο Νορθ κάλεσε τον Χάι Ζάρετ να αναλάβει τους στίχους, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε. Ο Ζάρετ τελικά συμφώνησε να τους γράψει, με τον όρο να μην συμπεριλάβει τη λέξη «Unchained», τον τίτλο δηλαδή της ταινίας. Το αίτημά του έγινε δεκτό.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Αν και το τραγούδι δεν περιλαμβάνει τη λέξη «Unchained», έγινε τελικά γνωστό ως «Unchained Melody».

Το Unchained Melody προτάθηκε για όσκαρ το 1955, με τον Τοντ Ντάνκαν στα φωνητικά. Δεν κέρδισε, χάνοντας από το τραγούδι “Love Is a Many Splendored Thing” από την ομώνυμη ταινία.

Το Unchained Melody των The Righteous Brothers

Unchained Melody: Ένα από τα πιο εμπορικά τραγούδια

Παρ’ όλο που η έκδοση των The Righteous Brothers είναι η πιο αναγνωρίσιμη, δεν ήταν η πρώτη πιο επιτυχημένη εκτέλεση του τραγουδιού. Τέσσερις εκδοχές πριν από αυτή, από διαφορετικούς καλλιτέχνες, σημείωσαν επιτυχία. Και οι τέσσερις αυτές ηχογραφήσεις βρίσκονταν στις σαράντα κορυφαίες των ΗΠΑ, στις 14 Μαΐου του 1955. Παράλληλα, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στο Top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ρεκόρ αήττητο για κάθε τραγούδι.

Τον Ιούλιο του 1965 το συγκρότημα The Righteous Brothers ηχογραφεί το τραγούδι, δίνοντάς του και την πιο αναγνωρίσιμη μορφή του. Το συγκρότημα αποτελούνταν από δύο μέλη, τον Μπιλ Μέντλεϊ και τον Μπόμπι Χάντφιλντ. Σύμφωνα με τον Μπιλ Μέντλεϊ, οι δυο τους είχαν συμφωνήσει να ερμηνεύουν ένα σόλο τραγούδι σε κάθε τους άλμπουμ. Το  Unchained Melody ήθελαν να το τραγουδήσουν και οι δύο. Έριξαν νόμισμα και νικητής βγήκε ο Μπόμπι Χάντφιλντ.  

Το Unchained Melody κυκλοφόρησε στις 17 Ιουλίου του 1965 σαν σινγκλ από τους Righteous Brothers.

Ο Μπόμπι Χάντφιλντ έκανε μια αλλαγή στο τραγούδι κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Άλλαξε τον τόνο στον τελικό στίχο του τραγουδιού και τραγούδησε υψηλότερα. Σε αυτήν την αλλαγή του Χάντφιλντ βασίζονται και όλες οι μεταγενέστερες επανεκτελέσεις του Unchained Melody.

Ακούστε την εκτέλεση του “Unchained Melody” από τους  The Righteous Brothers (1965)

Ένα από τα πιο εμπορικά τραγούδια όλων των εποχών

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για το εμπορικότερο τραγούδι όλων των εποχών με πωλήσεις άνω των δεκαπέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν πάνω από 1.500 εκτελέσεις του τραγουδιού και έχει ερμηνευτεί από πολλούς καλλιτέχνες, σημειώνοντας τις περισσότερες φορές επιτυχία. To Unchained Melody θεωρείται, επίσης, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του 20ού αιώνα, συνεχίζοντας να σημειώνει επιτυχία και τον 21ο αιώνα. 

Ήταν το μοναδικό τραγούδι που έφτασε – με τέσσερις διαφορετικές ηχογραφήσεις – στο νούμερο ένα στα τσαρτς του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2014, μαζί με το Unchained Melody έρχεται να προστεθεί και το τραγούδι Do They Know It’s Christmas?.

Το 1990 το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε στο σάουντρακ της ταινίας The Ghost. Η επανέκδοσή του από τους The Righteous Brothers προτάθηκε για βραβείο Γκράμι το 1991.

Το Unchained Melody βρίσκεται σε πολλές λίστες ανά τον κόσμο, ως το κορυφαίο ερωτικό τραγούδι. Η Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών (ASCAP) ανακοίνωσε ότι είναι ένα από τα πιο πολυδιασκευασμένα τραγούδια του 20ού αιώνα.

 Ακούστε την εκτέλεση του “Unchained Melody” από τους  The Righteous Brothers στην ταινία “Ghost(1990)

Κεντρική φωτογραφία:Philles Records [Public domain], Πηγές: bbc.com, billboard.com,smoothradio.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.