Η ψύξη, η ενοχλητική συντροφιά του καλοκαιριού είναι ότι πιο πιθανό να μας συμβεί όταν η ζέστη αρχίζει και παίρνει τα πάνω της. Επίπονη και ενοχλητική, ευτυχώς δεν είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσουμε.

Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο φυσικά

Οι καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο στη μέση

Τι είναι το άγχος και πως να το αντιμετωπίσουμε

Ψύξη, η ενοχλητική συντροφιά του καλοκαιριού

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ψύξη, η ενοχλητική συντροφιά του καλοκαιριού πόνος

Πρόληψη

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε προσεκτικοί ώστε να την αποφύγετε. Όταν είστε ιδρωμένοι καλό είναι να μην κάθεστε σε σημείο που κάνει ρεύμα. Εφόσον είσαστε σπίτι και έχετε τη δυνατότητα, να αλλάζετε αμέσως ρούχα. Προσπαθήστε επίσης να μην χτυπάει απευθείας επάνω σας κάποιος ανεμιστήρας ή ακόμα χειρότερα, το κλιματιστικό.

Η μεγαλύτερη παγίδα είναι ο βραδινός ύπνος, αφού δεν μπορείτε – όπως είναι λογικό – να ξέρετε αν έχετε μείνει πολύ ώρα σε κάποιο σημείο που σας φυσάει ενοχλητικά ο ανεμιστήρας. Έτσι σηκώνεστε μονίμως πιασμένοι. Ρυθμίστε το κλιματιστικό να μην έρχεται ο αέρας επάνω σας. Απομακρύνετε όσο γίνεται τους ανεμιστήρες ώστε να προσφέρουν δροσιά στο δωμάτιο και όχι στον αυχένα ή την πλάτη σας με δυσάρεστες συνέπειες.

Πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, ειδικά αν είστε άτομα επιρρεπή στην ψύξη. Αυτό ισχύει για άτομα μεγάλης ηλικίας και παιδιά και για ανθρώπους που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο. Επίσης, για όσους έχουν γενικότερα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως επίσης και για αυτούς που το στρώμα που κοιμούνται είναι χαμηλής ποιότητας και διευκολύνουν ένα ενδεχόμενο «πιάσιμο». Φροντίστε λοιπόν η μετάβασή σας από τον χώρο του σπιτιού ή της δουλειάς – όπου συνήθως λειτουργούν κλιματιστικά – σε κάποιον εξωτερικό χώρο, να γίνεται εφόσον το σώμα σας βρίσκεται σε μια φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία.

Γυμναστείτε

Μεγάλο ρόλο στο θέμα της ψύξης παίζει και η άσκηση.  Άνθρωποι γυμνασμένοι, με γερούς μυς και δυνατό κορμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να την «πατήσουν». Αν παρ’ όλα αυτά έχετε την εντύπωση ότι οδεύετε για ψύξη γιατί, καταλαβαίνατε αυτόν τον ενοχλητικό αέρα πάνω σας αλλά ζεσταινόσασταν πολύ για να τον αποφύγετε, ένα χλιαρό ντους με κάποιο ελαφρύ μασάζ στο σημείο που πιστεύετε πως θα πιαστείτε θα βοηθήσει σημαντικά. Επιπλέον, μην βγαίνετε έξω λουσμένοι ακόμα και αν είναι καλοκαίρι. Προσπαθήστε να στεγνώσετε τα μαλλιά σας όσο γίνετε πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν καθίσετε κοντά σε κλιματιστικό.

Ψύξη, η ενοχλητική συντροφιά του καλοκαιριού μασάζ
Ανακούφιση

Τι μπορείτε να κάνετε όμως αν είναι πολύ αργά να προλάβετε μια ψύξη και αυτή έχει ήδη εμφανιστεί; Αναλόγως με το πόσο έντονος είναι ο πόνος, ακολουθήστε την αντίστοιχη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιττά, αν όμως ο πόνος δεν σας αφήνει να ησυχάσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας προτείνει κάποια αναλγητικά ή μυοχαλαρωτικά χάπια.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει η επάλειψη του σημείου με θερμαντικές αλοιφές. Μεγάλη προσοχή όμως αν πρόκειται για τον αυχένα. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να προτιμήσετε τις παλιές, καλές, ζεστές σπιτικές κομπρέσες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πολύ αποτελεσματική είναι και η τοποθέτηση θερμοφόρας στο σημείο που σας ταλαιπωρεί. Ακόμα και η χρήση κολάρου, αν το πρόβλημα στον αυχένα είναι έντονο. Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε. Η ψύξη διαρκεί λίγες μόνο μέρες. Δώστε όμως μεγάλη προσοχή ώστε να μην την ξαναπατήσετε.

Comments are closed.