Πώς να αποκρυπτογραφήσουμε τον συνομιλητή μας από τις κινήσεις του και γενικότερα, από τη γλώσσα του σώματος;

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Διαλογισμός: Για την επίτευξη εσωτερικής αρμονίας

Να εμπιστευτώ το ένστικτό μου;

Τι μας δίδαξε η ελληνική τηλεόραση;

Όσο και αν πιστεύουμε πως είμαστε απόλυτα ικανοί να κρύβουμε ανασφάλειες και συναισθήματά μας, η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει τα πάντα. Αρκεί να γνωρίζουμε πως οι κινήσεις μας έχουν πάντα τον πρώτο λόγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στάση του σώματός μας, οι κινήσεις των χεριών, ο τρόπος που στερεώνουμε το κεφάλι με τα χέρια μας σε διάφορες περιπτώσεις κ.ά., μαρτυρούν τη ψυχολογική μας διάθεση. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και – πιστεύουμε – ότι μας βλέπουν οι άλλοι.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε τον συνομιλητή μας. Γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τη γλώσσα του σώματος έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Είναι αυτή που δηλώνει πολύ περισσότερα από όσα τολμάμε ή επιθυμούμε να εκφράσουμε με λέξεις. 

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Πώς να αποκρυπτογραφήσουμε τον συνομιλητή μας;

Πώς να αποκρυπτογραφήσουμε τον συνομιλητή μας;

Όσον αφορά τις πιο προσωπικές σχέσεις, μπορούμε εύκολα να αποκρυπτογραφήσουμε κάποια σημάδια που μαρτυρούν αν κάποιος ενδιαφέρεται για εμάς ή όχι. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το πώς στέκεται ο κορμός την ώρα της συνομιλίας με τον απέναντί μας. Αν κάποιος σκύβει προς το μέρος μας δείχνει ενδιαφέρον για το πρόσωπό μας και αυτά που λέμε. Όμως αν πλησιάζει υπερβολικά κοντά δείχνει άνθρωπο ασεβή και θρασύ. Εάν κάθεται εντελώς ευθυτενής, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πρόσωπο και τα λεγόμενά μας. Επίσης, αν γέρνει πίσω στην καρέκλα του, κατά πάσα πιθανότητα πλήττει.

Επιπλέον, εάν τα χέρια του συνομιλητή μας είναι σταυρωμένα μπροστά στο στήθος ή αγκαλιάζουν το σώμα του, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κλειστό και καχύποπτο χαρακτήρα. Σε πολλές περιπτώσεις δείχνει μια αμυντική στάση. Ή ακόμα έναν άνθρωπο που ετοιμάζεται για επίθεση. Εάν είναι χαλαρά ριγμένα στο πλάι ή τα χρησιμοποιεί για να τονίσει τα λεγόμενά του, πρόκειται για έναν χαρακτήρα πολύ εξωστρεφή. Είναι δυναμικός, επικοινωνιακός και θέλει να μας τραβήξει το ενδιαφέρον.

Εφόσον το κεφάλι του συνομιλητή μας γέρνει στο πλάι την ώρα που μιλάμε, υποδηλώνει άτομο που ενδιαφέρεται να μας ακούσει και είναι πολύ προσηλωμένος στα λόγια μας.

Πώς να αποκρυπτογραφήσουμε τον συνομιλητή μας;

Αν μας κοιτάζει απευθείας στα μάτια, είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτά που του λέμε και ειλικρινής σαν άνθρωπος.

Σε περίπτωση που κοιτάζει στα πλάγια, σκέφτεται σοβαρά την κατάστασή μας αλλά «ζυγίζει» τα λόγια του. Αν, πάλι, κοιτάζει προς τα πάνω, κατά πάσα περίπτωση αδιαφορεί για το άτομο που έχει απέναντί του. Η σκέψη του γυρίζει αλλού.

Αν είτε εμείς είτε ο συνομιλητής μας χαϊδεύουμε τα μαλλιά μας, πιάνουμε το πρόσωπό μας, τρίβουμε τα μάτια μας κλπ., είναι ολοφάνερη η αμηχανία μας. Επιπλέον, προσπαθούμε να αποφύγουμε μία κατάσταση. Μπορεί φυσικά να δηλώνει ανία και αδιαφορία για το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας.

Όταν περπατάμε καμπουριασμένοι, πέρα από εξαιρετική κούραση, δηλώνει και άνθρωπο ανασφαλή και απογοητευμένο.

Όταν η χειραψία μας είναι αδύναμη, ο συνομιλητής μας λαμβάνει μηνύματα δειλίας και υποταγής. Αν αντιθέτως είναι υπερβολικά ισχυρή, δείχνει άνθρωπο που προσπαθεί να επιβληθεί.

Αυτές είναι κάποιες βασικές αναλύσεις για να αποκρυπτογραφήσουμε τον συνομιλητή μας. Αυτό δε σημαίνει πως είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε κάθε φορά την παραμικρή μας κίνηση. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε; Το ωραίο είναι να έχουμε – φυσικά – το νου μας αλλά, κυρίως, να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τους ανθρώπους που έχουμε απέναντί μας. Αυτή είναι και η μαγεία!

Comments are closed.