Να εμπιστευτώ το ένστικτό μου;” μία ερώτηση που μας απασχολεί συχνά και δυσκολευόμαστε να ανακαλύψουμε την απάντηση. Ο Χόρχε Μπουκάι, με την ιστορία του για τη γραβάτα ίσως και να την έχει.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Συμβουλευτικά αποφθέγματα από τον Χόρχε Μπουκάι

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς

Τα όνειρα και ο Σίγκμουντ Φρόιντ

Έχουν παρθεί χιλιάδες αποφάσεις είτε με τη λογική είτε με την καρδιά. Υπάρχει όμως και το ένστικτο που πολλές φορές μας προειδοποιεί πριν πάρουμε μία λανθασμένη απόφαση δίχως όμως να του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Τι είναι το ένστικτο και να γιατί πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, βρήκα την απάντηση που έψαχνα σε μία ιστορία του Χόρχε Μπουκάι, στο βιβλίο του “Είκοσι βήματα μπροστά”. Η γνωστή “Ιστορία με τη γραβάτα” όπως συνηθίζω να την αποκαλώ και τώρα θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Να εμπιστευτώ το ένστικτό μου;

Στην “Ιστορία με τη γραβάτα” ο Χόρχε Μπουκάι μας αφηγείται λίγο πολύ τα εξής:

Να εμπιστευτώ το ένστικτό μου;

Ο Χόρχε Μπουκάι είχε γνωρίσει κάποιον γνωστό επιχειρηματία ο οποίος τον προέτρεψε να επενδύσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε κάποιες δουλειές. Ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος και σχεδόν αποφασισμένος να επενδύσει.

Κάλεσε τον επιχειρηματία στο σπίτι του για φαγητό. Εκεί, η γυναίκα του Μπουκάι μαγείρεψε ένα πολύ όμορφο γεύμα και όλοι μαζί συζήτησαν αρκετά. Λίγο πριν το γλυκό και τον καφέ, ο Χόρχε Μπουκάι με τη σύζυγό του συναντήθηκαν στην κουζίνα.

-Δεν πιστεύω να ανοίξεις δουλειές με αυτόν τον άνθρωπο; τον ρώτησε διακριτικά εκείνη.

-Φυσικά, είναι μεγάλος επιχειρηματίας και κοφτερό μυαλό, της απάντησε.

-Μη κάνεις δουλειές μαζί του, δεν τον εμπιστεύομαι.

-Γιατί δεν τον εμπιστεύεσαι; Τον ξέρεις;

-Όχι δεν το ξέρω αλλά σου λέω μην κάνεις δουλειές μαζί του.

-Ναι, αλλά θα πρέπει να μου πεις ένα λόγο γιατί δε σου αρέσει.

-Ωραία, γιατί δε μου αρέσει η γραβάτα του.

Όπως αφηγείται στο βιβλίο του, ο Χόρχε Μπουκάι δεν άκουσε το ένστικτο της συζύγου του και προχώρησε στη συνεργασία με το συγκεκριμένο επιχειρηματία όπου και έχασε πολλά μα πολλά χρήματα. 

Το νόημα αυτής της ιστορίας και αυτό που μας συμβουλεύει ο Χόρχε Μπουκάι είναι να εμπιστευόμαστε και να ακούμε το ένστικτο μας ακόμα και αν δε μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο. Ο ήρωας της Αγκάθα Κρίστι, Ηρακλής Πουαρό, συνήθιζε να λέει: ” Ακόμα και αν δε ξέρεις εσύ γιατί αισθάνεσαι έτσι, το ένστικτο σου ξέρει. Ίσως γιατί έχει αντιληφθεί κάποια πράγματα που εσύ δε μπορείς να καταλάβεις τώρα.”

Comments are closed.