Ο διαλογισμός είναι ένα “όπλο” για την επίτευξη της εσωτερικής μας αρμονίας. Μας προσφέρει χρόνο για χαλάρωση και αυξάνει την επίγνωσή μας για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Τα χρώματα και ο συμβολισμός τους για εμάς

Εναλλακτικές προτάσεις γυμναστικής

Χαμογελάστε – Δεν είναι δύσκολο και υπάρχει τρόπος

Ο διαλογισμός είναι μία αρχαία παράδοση και οι διάφορες πρακτικές του εφαρμόζονται σήμερα σε πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μία πρακτική κατά την οποία ένα άτομο προσπαθεί να εισέλθει και να παραμείνει σε μία συναισθηματικά ήρεμη και ψυχικά «καθαρή» κατάσταση. Αυτό μπορεί να το πετύχει μέσα από την αυτοσυγκέντρωση και την εστίαση του νου του σε κάποια συγκεκριμένη σκέψη, σε μία δραστηριότητα, ακόμα και σε κάποιο αντικείμενο.

Ο διαλογισμός μας προσφέρει χρόνο για χαλάρωση και αυξάνει την επίγνωσή μας για τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και για τις καταστάσεις στον κόσμο που ζούμε.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Διαλογισμός: Για την επίτευξη εσωτερικής αρμονίας

Διαλογισμός: Για την επίτευξη εσωτερικής αρμονίας

Σκοπός του διαλογισμού είναι – μέσα από τις διάφορες τεχνικές του – η μείωση του άγχους και της ανησυχίας. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του πόνου, η ενίσχυση της αντίληψης και της αυτογνωσίας και, φυσικά, η ευεξία. Εδώ και χρόνια ο διαλογισμός βρίσκεται υπό έρευνα ώστε να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις του στην ψυχολογική, νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία ενός ατόμου.

Υπάρχουν πολλές μορφές διαλογισμού. Διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με την παράδοση από την οποία προέρχονται. Οι βάσεις του είναι κατά κανόνα ασιατικές. Οι τεχνικές του διαλογισμού όμως έχουν εξαπλωθεί και σε άλλους πολιτισμούς και εφαρμόζονται σε στρεσογόνα περιβάλλοντα, όπως οι χώροι εργασίας. Η ποικιλία των τεχνικών του διαλογισμού υποδηλώνει ότι σίγουρα υπάρχει μια μορφή που ταιριάζει στους περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής ή την προσωπικότητά τους.

Κάποιοι από τους τύπους πρακτικής διαλογισμού είναι εξαιρετικά δημοφιλείς.

Ο διαλογισμός επίγνωσης ή συνειδητοποίησης είναι η διαδικασία της απόλυτης εναρμόνισης με τις σκέψεις μας. Να γνωρίζουμε πού είμαστε, τι κάνουμε και πώς να αντιδράμε σε όσα συμβαίνουν γύρω μας χωρίς να είμαστε υπερβολικοί. Όποιος ασχολείται με αυτού του είδους τον διαλογισμό, παρατηρεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Τα αφήνει όμως να περάσουν χωρίς να τα κρίνει.

Έπειτα έχουμε τον υπερβατικό διαλογισμό. Πρόκειται για μια απλή τεχνική κατά την οποία επαναλαμβάνουμε μια λέξη, έναν ήχο ή μια φράση με συγκεκριμένο τρόπο. Η ιδέα είναι πως έτσι μπαίνουμε σε μία κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας χωρίς ιδιαίτερη συγκέντρωση ή προσπάθεια. Στόχος αυτής της τεχνικής είναι η επίτευξη της εσωτερικής ειρήνης.

Με τον διαλογισμό αγάπης και ευγένειας (ή αλλιώς Metta) προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε μια στάση αγάπης και καλοσύνης απέναντι σε όλα, ακόμα και στις πηγές του άγχους μας. Μέσα από αυτή την πρακτική κατευθύνουμε ευχές προς τον εαυτό μας και τους άλλους, προσπαθώντας να προκαλέσουμε «ζεστά», θετικά συναισθήματα.

Ο διαλογισμός της γιόγκα είναι ίσως και ο πιο γνωστός παγκοσμίως. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μαθημάτων και στυλ. Όλα περιλαμβάνουν μια σειρά στάσεων και ελεγχόμενων αναπνοών. Σκοπός τους είναι η ευεξία του σώματος σε συνδυασμό με την ηρεμία του νου. Οι ασκούμενοι ενθαρρύνονται στο να εστιάζουν στη στιγμή και να μην αφήνουν την προσοχή τους να ξεφεύγει.

Αρκετά δημοφιλής πρακτική, την οποία πολλοί μπερδεύουν με τη γιόγκα, είναι ο διαλογισμός κίνησης. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το περπάτημα στο δάσος, η κηπουρική και άλλες μορφές ήπιας κίνησης. Είναι πολύ καλή μέθοδος για ανθρώπους που βρίσκουν την γαλήνη όταν είναι σε δράση και προτιμούν να αφήνουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί.

Πηγές: medicalnewstoday.com, healthline.com, everydayhealth.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.