Ποια είναι τα οφέλη της ανάγνωσης και θα πώς θα μπορούσαμε να την κάνουμε συνήθεια;

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Γιατί να μάθουμε μία νέα ξένη γλώσσα;

Πώς να δημιουργήσουμε μια ημέρα σπα στο σπίτι;

Δυστυχώς, στη χώρα μας τα ποσοστά ανάγνωσης βιβλίων είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Ειδικότερα τώρα με την τεχνολογία και τα κινητά τηλέφωνα, η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για πολλούς. Κι όμως, το διάβασμα εκτός από ένα υπέροχο χόμπι, έχει πολλά οφέλη για τη ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Με την ανάγνωση ενός βιβλίου διευρύνουμε τις γνώσεις μας, βοηθάμε στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Ποια είναι τα οφέλη της ανάγνωσης;

Ποια είναι τα οφέλη της ανάγνωσης;

Ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Όπως οι μυς του σώματος μας χρειάζονται άσκηση, έτσι χρειάζεται και ο εγκέφαλος μας. Η ανάγνωση είναι μία πολύ καλή άσκηση για τον εγκέφαλο. Απαιτεί συγκέντρωση και γνωστική επεξεργασία, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Οι γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι η αντίληψη, η προσοχή, η μνήμη, η μάθηση, η σκέψη, η λήψη αποφάσεων και η επεξεργασία της γλώσσας.

Χαλαρώνει και μειώνει το στρες

Όσοι διαβάζουμε, γνωρίζουμε καλά πως η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική. Βοηθάει στη μείωση του στρες και του άγχους παρέχοντας μια διαφυγή από τις πιέσεις που δεχόμαστε στην καθημερινότητα μας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Διευρύνει τις γνώσεις και το λεξιλόγιο

Η ανάγνωση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Βοηθάει επίσης στη βελτίωση του λεξιλογίου και της ορθογραφίας και γενικότερα, βελτιώνει τις γλωσσικές μας δεξιότητες.

Ανάγνωση, πώς θα μπορούσαμε να την κάνουμε συνήθεια;

Ποια είναι τα οφέλη της ανάγνωσης;

Επιλέγουμε το ιδανικό βιβλίο

Η ανάγνωση πρέπει να είναι ευχάριστη, γι’ αυτό επιλέγουμε το ιδανικό βιβλίο για εμάς. Ένα βιβλίο που θα ανυπομονούμε να διαβάσουμε και όχι κάποιο που θα απλά «θα πρέπει». Αν δε μας αρέσει ένα βιβλίο, δε φοβόμαστε το αφήσουμε και να δοκιμάσουμε ένα άλλο.

Η ανάγνωση μέρος της καθημερινότητας μας

Προσπαθούμε να εντάξουμε την ανάγνωση στην καθημερινότητα μας. Είτε διαβάζουμε μερικές σελίδες πριν τον ύπνο, είτε στη μεταφορά μας στο χώρο εργασίας, είτε διαθέτοντας λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας κ.ά.

Περιορίζουμε τις ώρες στο κινητό ή στην τηλεόραση

Δοκιμάζουμε να θέσουμε ένα όριο στο χρόνο που αφιερώνουμε στο κινητό, την τηλεόραση, τον υπολογιστή. Αυτό το χρόνο, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για ανάγνωση.

Δημιουργούμε το ιδανικό περιβάλλον ανάγνωσης

Δημιουργούμε ένα ιδανικό περιβάλλον, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ζεστή γωνιά στο σπίτι μας ή μια ήσυχη γωνιά ενός καφέ. Η ύπαρξη ενός καθορισμένου χώρου ανάγνωσης μπορεί να μας βοηθήσει να γίνει το διάβασμα, μία ευχάριστη δραστηριότητα.

Comments are closed.