Το περπάτημα είναι η απλή άσκηση που μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία μας.

Από την Νικολέτα Πρεβενά

Ποια είναι τα οφέλη της ανάγνωσης;

Η δύναμη της θετικής σκέψης

Scrambled Eggs: Τρεις αγγλικές αυθεντικές συνταγές

Όσον αφορά την άσκηση, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να περάσουν ώρες ατελείωτες στο γυμναστήριο, να ιδρώσουν σε ένα διάδρομο ή να σηκώσουν μεγάλα βάρη για να δουν αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχει μια μορφή άσκησης που είναι εύκολη, προσβάσιμη και έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας, το περπάτημα.

Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης που μπορεί να γίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε, χωρίς να χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός ή συνδρομές σε γυμναστήριο. Είναι επίσης κατάλληλο για άτομα όλων των ηλικιών και για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Επίσης είναι μια εξαιρετική επιλογή για εκείνους που μόλις ξεκινούν γυμναστική ή έχουν κινητικά προβλήματα.

Σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει γιατρός από καρδιολόγο, ορθοπεδικό, γαστρεντερολόγο κ.ά. που να μη συνιστά το περπάτημα.

Περπάτημα, η απλή άσκηση για την υγεία μας και τα οφέλη της

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Κάνει καλό στην καρδιά

Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση που βοηθάει εξαιρετικά στη λειτουργία της καρδιάς. Το τακτικό περπάτημα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη και να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Μπορεί το περπάτημα να μην καίει τόσες θερμίδες όπως κάποιες άλλες μορφές άσκησης, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη διαχείριση του βάρους. Περπατώντας τακτικά, βοηθάμε το μεταβολισμό μας, χτίζουμε μυς και καίμε λίπος.

Βοηθάει τη διάθεση και τη ψυχική υγεία

Η άσκηση είναι γνωστό ότι απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν το άγχος και το στρες. Οι μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα είναι ένα ισχυρό «εργαλείο» για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της συνολικής ευεξίας.

Είναι καλό για τις αρθρώσεις

Σε αντίθεση με τις ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης όπως το τρέξιμο ή το άλμα, το περπάτημα είναι απαλό για τις αρθρώσεις. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων. Το περπάτημα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στις αρθρώσεις, να προωθήσει την ευελιξία και την κινητικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Είναι καλό για τα οστά

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς όταν γερνάμε τα οστά μας γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα.

Βοηθάει το πεπτικό σύστημα

Το περπάτημα βοηθάει το πεπτικό μας σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Από την απλή χώνεψη μέχρι την κένωση του εντέρου. Οι περισσότεροι γαστρεντερολόγοι συνηθίζουν να λένε «πώς θα δουλέψει το έντερο αν δεν περπατάς;».

Φυσικά βοηθάει και σε άλλους τομείς όπως σε ρευματοειδής παθήσεις, στις θρομβώσεις, στους πνεύμονες και σε άλλα πολλά. Δεν απαιτεί πολύ χρόνο, είναι οικονομικό και όμως το περπάτημα είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία μας.

Comments are closed.