Οκτώ πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την πιο διάσημη μεγαλούπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Νέα Υόρκη.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Το μαγευτικό Εδιμβούργο της Σκωτίας

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

Το Hitachi Seaside Park της Ιαπωνίας

Η Νέα Υόρκη είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ. Έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα και, ασφαλώς, ως πρωτεύουσα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι επίσης η έδρα των κεντρικών γραφείων των Ηνωμένων Εθνών. Θεωρείται πως επηρεάζει σημαντικά το εμπόριο, την πολιτική, την έρευνα, την τεχνολογία, τον τουρισμό και τον αθλητισμό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Νέα Υόρκη αποτελείται από πέντε δήμους, κάθε ένας από τους οποίους είναι μια κομητεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι πέντε δήμοι – Μανχάταν, Μπρούκλιν, Μπρονξ, Κουίνς και Στάτεν Άιλαντ – ενοποιήθηκαν το 1898. Η πόλη θεωρείται πως κατέχει τη μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, αφού εδώ θα ακούσει κανείς περίπου 800 διαφορετικές γλώσσες.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Οκτώ πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη Νέα Υόρκη

γέφυρα του Μπρούκλιν

Όταν παραδόθηκε στο κοινό, η γέφυρα του Μπρούκλιν δεν ήταν ακόμα πλήρης. Έξι μέρες μετά τα εγκαίνια σημειώθηκε ένα δυστύχημα με τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς. Οι πολίτες της πόλης έγιναν πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με τη σταθερότητα και την ασφάλεια του έργου. Περίπου ένα χρόνο μετά το άνοιγμά της, οι αρχές έδωσαν την άδεια στον P.T. Barnum, γνωστό showman της εποχής, να διασχίσει τη γέφυρα μαζί με 21 ελέφαντες και 17 καμήλες. Αυτό συνέβαλε στη μείωση των αμφιβολιών σχετικά με τη σταθερότητά της.

Το Niagara Falls State Park είναι το πιο παλιό κρατικό πάρκο στις ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε το 1885. Υπολογίζεται ότι πάνω από 3000 τόνοι νερού ρέουν από τους καταρράκτες κάθε δευτερόλεπτο.

Η πρώτη πιτσαρία στις ΗΠΑ άνοιξε στη Νέα Υόρκη το 1905. Πρόκειται για τη Lombardi’s Pizza, η οποία βρίσκεται στην 32 Spring Street, στη γραφική γειτονιά Nolita του Μανχάταν και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στην Oneida της Νέας Υόρκης βρίσκεται η μικρότερη ενδεχομένως εκκλησία του κόσμου, η οποία επιπλέει στη μέση μιας λίμνης. Το Cross Island Chapel είναι ένα μικροσκοπικό, ξύλινο παρεκκλήσι τοποθετημένο σε μια πλωτή προβλήτα, τέτοια σε μέγεθος ώστε να μπορεί να αγκυροβολήσει μόνο μία βάρκα με κουπιά. Το παρεκκλήσι δεν είναι μεγαλύτερο από 2,6 τετραγωνικά μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει δύο άτομα.

Ένα από τα πιο γνωστά δημόσια πάρκα της πόλης, το Washington Square Park, ήταν κατά το παρελθόν νεκροταφείο αλλά και τόπος για δημόσιες εκτελέσεις. Εδώ, στη βορειοδυτική πλευρά του πάρκου βρίσκεται ακόμα η γνωστή φτελιά Hangman’s Elm, στην οποία λέγεται ότι πραγματοποιούνταν οι διάφορες εκτελέσεις.

Οι πλανόδιοι μουσικοί της Νέας Υόρκης, πρέπει να περάσουν από ακρόαση για να έχουν την τιμή να παίζουν μουσική στους υπόγειους σταθμούς του μετρό και του σιδηροδρόμου της πόλης! Από το 1985, η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών διοργανώνει οντισιόν για να δώσει άδειες στους εν λόγω ταλαίπωρους μουσικούς.

Όταν στη Νέα Υόρκη κάποιος χρησιμοποιεί την έκφραση «downtown» ( σ.σ στο κέντρο της πόλης), δεν εννοεί το εμπορικό κέντρο της πόλης όπως όλοι θα φανταζόμασταν. Ειδικά στο Μανχάταν το downtown σημαίνει «προς νότια κατεύθυνση» ή «σε κάποια από τις γειτονιές κάτω από τη 14th street».

Οκτώ πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη Νέα Υόρκη

Τα πεζοδρόμια έχουν κανόνες κυκλοφορίας. Φυσικά δεν μιλάμε για κανόνες που επιφέρουν κάποιο πρόστιμο, αλλά είναι σημαντικοί αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε κάποιον ενοχλημένο ντόπιο. Όταν λοιπόν κινήστε σε ένα πολυσύχναστο πεζοδρόμιο κρατηθείτε στη δεξιά πλευρά, μην σταματάτε απότομα και αν πρέπει να σταματήσετε για φωτογραφίες ή πληροφορίες, απομακρυνθείτε σε ένα σημείο εκτός της πορείας των υπολοίπων.

Πηγές: cntraveler.com, mentalfloss.com, medium.com, en.wikipedia.org

Comments are closed.