Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων που με την απαράμιλλη ομορφιά τους τις μετατρέπουν σε πίνακα ζωγραφικής, σε μία πανέμορφη καρτ ποστάλ.

Από την Αντιγόνη Στεφανίδου

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο

Επτά από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο

Διάσημα ενεργά ηφαίστεια και οι εκρήξεις τους

Τα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων αποτελούν τα δημοφιλέστερα φυσικά τουριστικά αξιοθέατα. Η επιβλητικότητα και η αίσθηση της επαφής με τη φύση σπάει τη μονοτονία των αστικών τοπίων. Η ξεχωριστή ομορφιά του κάθε ποταμού αφήνει το δικό της στίγμα μέσα στις γκρίζες πόλεις. Οι πόλεις με κάποιο ποτάμι να ρέει ανάμεσά τους, συνήθως εντυπωσιακά «στολισμένο» με περίτεχνες γέφυρες, θυμίζουν προορισμούς βγαλμένους από παραμύθια.

Από τον Βόλγα στον Δούναβη και από τον Σηκουάνα στον Τάμεση και τον Γουαλδαβικίρ… ένα οδοιπορικό στα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων.

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Βόλγας
Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων
φωτο:Bezik [CC BY-SA 4.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0)]

Ο Βόλγας είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης. Θεωρείται ο εθνικός ποταμός της Ρωσίας και συνδέεται στενά με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Ο ποταμός ρέει μέσω της κεντρικής Ρωσίας και συνδέει την Βαλτική με την Κασπία Θάλασσα. Περνάει από έντεκα μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας, της Μόσχας.  

Δούναβης

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

O Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης. Βρίσκεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Διασχίζει δέκα ευρωπαϊκές χώρες – Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία – και χύνεται στη Μαύρη θάλασσα.

Τάμεσης

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

Ο Τάμεσης ρέει από τη νότια Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Είναι ο μακρύτερος ποταμός της Αγγλίας και ο δεύτερος πιο μακρύς στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τον ποταμό Σέβερν. Ο ποταμός, πέρα από το Λονδίνο, περνάει από την Οξφόρδη, το Ρίντινγκ, το Χένλεϊ ον Τέιμς και το Γουίντσορ.

Σηκουάνας

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

Ο «ιερός ποταμός» του Παρισιού (σ.σ. η λέξη Σηκουάνας προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει ιερό ποτάμι) έχει μήκος 777χλμ. Υπάρχουν τριάντα επτά φαντασμαγορικές γέφυρες που διακοσμούν το Σηκουάνα μέσα στην πόλη και δεκάδες ακόμη έξω από το Παρίσι. Ο Σηκουάνας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του Παρισιού.

Λίφι

Ο Λίφι είναι ποταμός της Ιρλανδίας και διασχίζει το κέντρο του Δουβλίνου. Για την ακρίβεια, χωρίζει την νότια από τη βόρεια πλευρά της πόλης. Ο ποταμός προμηθεύει μεγάλο μέρος του νερού του Δουβλίνου και χρησιμοποιείται επίσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Έχει πολλούς παραποτάμους με κυριότερους τον ποταμό King’s, τον ποταμό Dodder, τον ποταμό Poddle και τον ποταμό Camac.

Γουαδαλκιβίρ

Ο ισπανικός ποταμός Γουαδαλκιβίρ είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ποτάμι στην Ιβηρική χερσόνησο και το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ισπανίας. Ο Γουαδαλκιβίρ είναι ο μοναδικός μεγάλος πλωτός ποταμός στην Ισπανία. Σήμερα είναι πλωτός από τον Κόλπο του Κάντιθ στη Σεβίλλη. Στους ρωμαϊκούς χρόνους ήταν πλεύσιμος και στην Κόρδοβα. Έχει μήκος 657 χλμ.  

Άμστελ

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

Ο Άμστελ είναι ένας ποταμός στις Κάτω Χώρες που ρέει από το Nieuwveen στο Άμστερνταμ, όπου συναντά τον κόλπο του IJ. Η πόλη του Άμστερνταμ πήρε το όνομά της από το ποτάμι. Η Amstel Brewery πήρε επίσης το όνομά της από τον ποταμό καθώς η ίδια, όπως και πολλά άλλα ζυθοποιεία που βρίσκονταν κοντά στον Άμστελ, χρησιμοποιούσαν το νερό του για την παραγωγή της μπύρας.  

Ρήνος

Ο Ρήνος είναι ευρωπαϊκό ποτάμι, το οποίο ξεκινάει από την Ελβετία και ρέει κατά το μεγαλύτερο μέρος του προς βόρεια κατεύθυνση, μέσω της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, εκβάλλοντας τελικά στη Βόρεια Θάλασσα. Η μεγαλύτερη πόλη στον Ρήνο είναι η Κολωνία της Γερμανίας. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μετά τον Δούναβη. Μεταξύ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων πόλεων του Ρήνου είναι η Κολωνία, το Ντίσελντορφ, το Ρότερνταμ, το Στρασβούργο και η Βασιλεία.

Τίβερης

Ο Τίβερης είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας, με μήκος πάνω από 400χλμ. Η πόλη της Ρώμης ιδρύθηκε στις ανατολικές όχθες του ποταμού. Οι γέφυρες που κοσμούν τον ποταμό φημίζονται για την αξεπέραστη ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους. Αποτελούν δε από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Ρώμης. Ο Τίβερης χωρίζει την πόλη της Ρώμης από το κρατίδιο του Βατικανού.

Τάγος

Ο Τάγος είναι το μακρύτερο ποτάμι της Ιβηρικής Χερσονήσου. Βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας. Ο ποταμός εκβάλλει στην Πορτογαλία, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Αρκετά φράγματα και εκτροπές παρέχουν πόσιμο νερό σε μέρη της κεντρικής Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ δεκάδες υδροηλεκτρικοί σταθμοί δημιουργούν ενέργεια. Οι κύριες πόλεις από τις οποίες περνάει είναι οι Αράνχουεθ, Τολέδο, Αλκάνταρα, Σανταρέμ και Λισαβόνα.

Πηγές: nationalgeographic.com,en.wikipedia.org

Comments are closed.