Ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, οι οποίες μοιάζουν σαν να μην τις άγγιξε το πέρασμα του χρόνου.

Οι πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης – Α΄ Μέρος

Μονεμβασιά: Η αμφιθεατρικά κτισμένη καστροπολιτεία

Το μεσαιωνικό νησί της Γαλλίας Μον Σαιν Μισέλ

Είναι γεγονός πως η Ευρώπη είναι γεμάτη από μέρη, πόλεις και χωριά, που θυμίζουν την επιβλητική αρχιτεκτονική του μεσαίωνα. Κάποιες από αυτές τις περιοχές κατάφεραν να διατηρήσουν σχεδόν αναλλοίωτη αυτή τη μεσαιωνική – αρχιτεκτονικά πάντα – γοητεία τους, παρά τις διάφορες αναταραχές και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, όμως κατά γενική ομολογία, αυτές είναι οι πιο όμορφες και καλά διατηρημένες ευρωπαϊκές καστροπολιτείες.

Οι πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης

Άβιλα – Ισπανία

Άβιλα, Ισπανία
Άβιλα
Σίγουρα μία από τις καλύτερες πόλεις στην Ισπανία για τους λάτρεις των διατηρητέων μεσαιωνικών οικισμών και των οχυρωμένων πόλεων. Στην Άβιλα θα δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μεσαιωνικά τείχη της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα, έχει εννέα τεράστιες πύλες και ογδόντα δύο ημικυκλικούς πύργους. Το πάχος του τείχους είναι τρία μέτρα, το ύψος του περίπου δώδεκα μέτρα και παραμένει άθικτο μέχρι σήμερα. 

Ντουμπρόβνικ – Κροατία

Οι πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης
Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Το Ντουμπρόβνικ είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Κροατίας, το λεγόμενο «μαργαριτάρι της Αδριατικής». Αυτή η μεγαλοπρεπής, παραθαλάσσια μεσαιωνική πόλη – κάποιοι θα τη θυμάστε από το Game of Thrones, αφού εδώ ήταν το King’s Landing – δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα και το μότο της είναι «η ελευθερία δεν πωλείται ακόμα και για όλο το χρυσάφι του κόσμου». Η Παλιά Πόλη με την πλούσια αρχιτεκτονική είναι εντυπωσιακή και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.
Saint-Émilion – Γαλλία

Οι πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης
Saint-Émilion, Γαλλία
Ένα πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό κοντά στο Μπορντό, με ιστορία πολλών χρόνων, γεμάτο θρύλους, μύθους και μια καλά διατηρημένη κληρονομιά. Και σε αυτή την περίπτωση, η περιοχή είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και προστατεύεται από την Unesco. Ερείπια και κατάλοιπα των μεσαιωνικών χρόνων απλώνονται παντού στο χωριό, ακόμα και στα πιο απόκρημνα και στενά δρομάκια του. Στο Saint-Émilion θα δείτε και πολλά ακόμα σπουδαία μνημεία, εντυπωσιακές ρωμαϊκές εκκλησίες και υπόγειες στοές που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Πόλη του Σαν Μαρίνο – Σαν Μαρίνο

Οι πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης
Σαν Μαρίνο
Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο μεσαιωνικό κράτος στην ιταλική χερσόνησο. Είναι ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο – όπως το Βατικανό και το Μονακό. Η πόλη οικοδομήθηκε στην κορυφή ενός βουνού και τα στοιχεία για την ύπαρξη μιας κοινότητας εδώ χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Χαρακτηριστικά δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στο Σαν Μαρίνο αποτελούν οι τρεις πύργοι του. Ο Guaita, ο Cesta και ο Montale είναι σύμβολα του όρους Titano, αμυντικά προπύργια της ελευθερίας και ιερά για τον λαό του Σαν Μαρίνο. Ο πρώτος κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα, ο δεύτερος τον 13ο και ο τρίτος τον 14ο αιώνα μ.Χ.

Γιορκ – Αγγλία

Οι πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης
Γιορκ, Αγγλία
Το Γιορκ έχει χαρακτηριστεί μία από τις ομορφότερες μεσαιωνικές, οχυρωμένες πόλεις της Ευρώπης. Υπήρξε πατρίδα πολλών πολιτισμών, ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 71μ.Χ. και αργότερα κατοικήθηκε από τους Βίκινγκς. Ειδικά οι επιρροές και τα χαρακτηριστικά αυτών των δύο πολιτισμών είναι σήμερα φανερά σε κτήρια, τείχη και πύλες της πόλης. Το πανέμορφο πέτρινο τείχος του Γιορκ εξακολουθεί να είναι κατά 95% άθικτο, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο διατηρημένο μεσαιωνικό τείχος της Αγγλίας. Αν βρεθείτε στην πόλη, ξεναγηθείτε στα εξήντα γραφικά, μεσαιωνικά σοκάκια – στα οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων – και θαυμάστε τα σπίτια που χρονολογούνται από το 1300-1400μ.Χ.

Comments are closed.