Οι πιο δημοφιλείς σος στον κόσμο, που απογειώνουν το φαγητό που συνοδεύουν και τελειοποιούν τις γαστρονομικές μας εμπειρίες.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Η εξειδικευμένη ορολογία σεφ και εστιατορίων

Τι είναι τα ισπανικά τσούρος;

Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα

Η ικανοποίηση του ουρανίσκου δεν είναι μια απλή υπόθεση. Για τον καθένα από εμάς η επιθυμητή γεύση ποικίλει και διαφέρει, αυτό άλλωστε είναι που κάνει το φαγητό τόσο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον – εξαιρώντας φυσικά τον πρωταρχικό του σκοπό που είναι να μας κρατάει ζωντανούς! Τα κοινά αλλά και διαφορετικά προϊόντα από χώρα σε χώρα, οι συνήθειες και ο πολιτισμός του κάθε λαού, μας έχουν χαρίσει ξεχωριστές, αγαπημένες γεύσεις.

Στη λίστα που ακολουθεί θα μάθουμε τις πιο διάσημες και δημοφιλείς σος παγκοσμίως, με βάση τις προτιμήσεις του κόσμου. Εδώ στην Ελλάδα άλλες τις ονομάζουμε σάλτσες και άλλες σος, αναλόγως με τη χρήση ή την πρώτη ύλη τους.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

Οι πιο δημοφιλείς σος στον κόσμο

10. Aïoli

Μία πλούσια σος σκόρδου που έχει παρόμοια υφή με τη μαγιονέζα. Χρησιμοποιείται κυρίως στις κουζίνες της Προβηγκίας στη Γαλλία και της Καταλονίας στην Ισπανία. Στην Προβηγκία αποτελείται από κρόκους αβγών, ελαιόλαδο και σκόρδο, ενώ στην Καταλονία μόνο από σκόρδο, ελαιόλαδο και αλάτι. Συνοδεύει ιδανικά κουνέλι, αβγά με μπεσαμέλ, γαρίδες, μπακαλιάρο και πατάτες bravas.

9. Ολαντέζ

ολαντέζ

Πρόκειται για μία από τις πέντε βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας και μία από τις πιο γνωστές στη δυτική μαγειρική. Αποτελείται από κρόκους αβγών, βούτυρο κλαριφιέ, αλατοπίπερο και μία όξινη νότα, είτε από λίγο χυμό λεμονιού είτε από το συνδυασμό νερού με ξύδι από κρασί. Η ολαντέζ συνοδεύει κυρίως ψάρια και λαχανικά στον ατμό, όπως τα σπαράγγια. Είναι βασικό συστατικό των αβγών Μπενεντίκτ και χρησιμοποιείται ως βάση για πολλές άλλες σος.

8. Τσιμιτσούρι

τσιμιτσούρι
Dominic Lockyer CC BY (httpscreativecommons.orglicensesby2.0)

Ότι είναι για εμάς το τζατζίκι στο σουβλάκι είναι για την Αργεντινή η τσιμιτσούρι στις μπριζόλες. Αυτή η σος είναι ένα αρωματικό μείγμα από μαϊντανό, σκόρδο, ρίγανη, ελαιόλαδο, ξύδι και κομματάκια από καυτερή κόκκινη πιπεριά. Μερικές φορές προστίθενται και άλλα υλικά, όπως ο κόλιανδρος ή η ψιλοκομμένη ντομάτα. Η τσιμιτσούρι συνδυάζεται συνήθως με ψητές μοσχαρίσιες μπριζόλες, αλλά είναι εκπληκτική και με χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί, πάπια και ψάρι.

7. Σαμπάλ

σαμπάλ

Ένα πεντανόστιμο έδεσμα της νοτιοανατολικής Ασίας, που συνήθως φτιάχνεται μόνο με πικάντικες πιπεριές τσίλι και αλάτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να προσθέσουν χυμό λάιμ, κρεμμύδια, ζάχαρη, τζίντζερ, πάστα γαρίδας ή ξύδι. Η σάλτσα χαρακτηρίζεται από την εξαιρετικά δυνατή γεύση της. Το σαμπάλ χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία ασιατικών πιάτων ή σερβίρεται ως συνοδευτικό κρεάτων, θαλασσινών, ρυζιού και λαχανικών.

6. Αματριτσιάνα

αματριτσιάνα

Η περίφημη ιταλική σάλτσα αποτελείται από πέντε συστατικά τα οποία αναμειγνύονται και πετυχαίνουν μια μοναδική γεύση. Το πρώτο είναι το guanciale, ένα είδος μπέικον που προέρχεται από τα μάγουλα του χοιρινού. Το δεύτερο είναι το γευστικότατο τυρί πεκορίνο ρομάνο και ακολουθούν η σάλτσα ντομάτας, το μπούκοβο και αλατοπίπερο. Η αματριτσιάνα είναι, φυσικά, μοναδική και ανεπανάληπτη με ζυμαρικά.

5. Τζατζίκι

Οι πιο δημοφιλείς σος στον κόσμο

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα μας είναι πολύ γνώριμα. Ένα μείγμα από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και ελαιόλαδο, στο οποίο προσθέτουμε πολλές φορές άνηθο, ανάλογα με τα γούστα μας. Σερβίρεται κρύο και είναι πολύ δημοφιλές σαν σος σε σουβλάκι, αλλά συνοδεύει εξαιρετικά πολλά πιάτα με κρέας καθώς και πατάτες τηγανιτές, τηγανιτά κολοκυθάκια κ.ά

4. Μαρινάρα

μαρινάρα

Η αγαπημένη μας και πασίγνωστη κόκκινη σάλτσα. Αποτελείται από ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι και διάφορα μπαχαρικά. Συνδυάζεται επιτυχημένα με πολλών ειδών ζυμαρικά.

3. Πέστο Τζενοβέζε

Οι πιο δημοφιλείς σος στον κόσμο

Μία σάλτσα με προέλευση από τη Γένοβα, η οποία περιέχει βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι, ελαιόλαδο και τυριά όπως η παρμεζάνα Reggiano ή το πεκορίνο. Παραδοσιακά σερβίρεται με ζυμαρικά αλλά μπορεί να συνοδέψει και φέτες ντομάτας, ψωμιού ή βραστές πατάτες.

2. Mole

Το Mole είναι μία σειρά μεξικάνικων σαλτσών και το εθνικό πιάτο της χώρας. Η βάση συνήθως αποτελείται από μεξικάνικες πιπεριές τσίλι χτυπημένες σε γουδί. Τα υπόλοιπα συστατικά ποικίλουν, οπότε η Mole μπορεί να περιέχει μπαχαρικά, λαχανικά, φρούτα, βότανα, ξηρούς καρπούς, ψωμί, ακόμα και σοκολάτα, που προσθέτουν γήινες νότες στα πικάντικα συστατικά. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε μία τέτοια σάλτσα αλέθονται και σιγοβράζουν όλα μαζί μέχρι να δέσουν. Παραδοσιακά η σάλτσα σερβίρεται πάνω σε πουλερικά.

1. Φοντί

φοντί

Το εθνικό πιάτο της Ελβετίας, ένα δοχείο που διατηρείται ζεστό, με βασικό συστατικό το λιωμένο τυρί. Πέρα από αυτό και ανάλογα με την περιοχή μπορεί να βρούμε γευστικές προσθήκες όπως λικέρ κεράσι, λευκό κρασί, σκόρδο ή μοσχοκάρυδο. Μέσα στο μείγμα βουτάμε μπουκίτσες ψωμί και απολαμβάνουμε. Παραδοσιακά το φοντί παρασκευάζεται σε ένα σκεύος ανθεκτικό στη φωτιά που ονομάζεται caquelon.

Πηγές: tasteatlas.com

Comments are closed.