Πάνω από πόλεις, μια «ανάσα» πάνω από ποτάμια και από τη θάλασσα, ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά, φαράγγια… Οι οκτώ πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες που σας παρουσιάζουμε, θα σας ταξιδέψουν ευχάριστα.

Τα δημοφιλέστερα ποτάμια των ευρωπαϊκών πόλεων

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά βρίσκεται παντού γύρω μας. Η ευφυΐα και η δημιουργικότητα του ανθρώπου όμως, ξεπερνά πολλές φορές τα όρια του αριστουργηματικού. Για παράδειγμα, έχουμε στο μυαλό μας τη γέφυρα σαν κάτι απλό, που ενώνει τη μία πλευρά ενός σημείου με την απέναντι. Πράγματι, αυτή είναι η χρησιμότητα της γέφυρας, σύγχρονοι δημιουργοί, όμως, μετέτρεψαν κάτι τόσο απλό σε αληθινό έργο τέχνης. Πάμε, λοιπόν, ένα ταξίδι στις οκτώ πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες.

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας

Οι οκτώ πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες

1. Γέφυρα του Μιγιό, Γαλλία

Οι επτά πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες

Η γέφυρα του Μιγιό – γνωστή και ως Millau Viaduct – βρίσκεται στο νομό του Αβερόν, στην περιοχή Μιγιό της Γαλλίας. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό Michel Virlogeux και τον Άγγλο αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ. Τρία χρόνια χρειάστηκαν για την κατασκευή της. Εγκαινιάστηκε επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου του 2004. Είναι επέκταση του αυτοκινητόδρομου Α75, που μειώνει κατά πολύ τη διαδρομή από το Παρίσι έως το Μπεζιέ και το Μονπελιέ. Θεωρείται μία από τις υψηλότερες γέφυρες του κόσμου.

2. Γέφυρα Σιντού, Κίνα

Οι επτά πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες
Glabb [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]
Ανάμεσα στα βουνά του Σιτσουάν, βρίσκεται η γέφυρα του Ποταμού Σιντού στην Κίνα. Το ύψος της γέφυρας ξεπερνάει τα χίλια μέτρα και θεωρείται με τη σειρά της, μία από τις υψηλότερες γέφυρες του κόσμου. Βρίσκεται στην επαρχία του Χουμπέι. Η γέφυρα συνδέει τη Σαγκάη με την Τσινγκντάο και το Τσενγκντού στα δυτικά. Σχεδιάστηκε από την εταιρεία CCCC Second Highway Consultants Co και η κατασκευή της ξεκίνησε το 1989. Εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου του 2009.

3. Γέφυρα Οκτάβιο Φρίας Ντε Ολιβέιρα, Βραζιλία

Οι επτά πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες
Marcosleal [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]
Η γέφυρα Οκτάβιο Φρίας Ντε Ολιβέιρα βρίσκεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Πήρε το όνομά της από το Βραζιλιάνο επιχειρηματία Octavio Frias De Oliveira, ιδρυτή του ομίλου Μ.Μ.Ε. Grupo Folha. Εγκαινιάστηκε στις 10 Μαΐου 2008. Χαρακτηριστικό αυτής της γέφυρας είναι ότι τα δύο επίπεδα κυκλοφορίας διασταυρώνονται μεταξύ τους καθώς περνούν από τον κεντρικό πυλώνα. Στόχος της δημιουργίας της γέφυρας ήταν η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης μέσα στην πόλη, όμως αρκετοί αρχιτέκτονες θεωρούν τη γέφυρα αποτυχία γιατί είναι δύσκολο να λειτουργήσει σε αστική κλίμακα.

4. Γέφυρα Ρόγιαλ Γκορτζ, Η.Π.Α.

Οι επτά πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες

Η γέφυρα Ρόγιαλ Γκόρτζ αποτελεί μέρος του ψυχαγωγικού πάρκου Royal Gorge Bridge & Park. Βρίσκεται στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Διασχίζει το φαράγγι πάνω από τον ποταμό Αρκάνσας. Η γέφυρα χτίστηκε μέσα σε έξι μήνες, μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του 1929, με κόστος 350.000 δολάρια. Η δομή της βάσης της γέφυρας είναι από χάλυβα και καλύπτεται με ξύλινες σανίδες. Αυτό το γεγονός, απαγορεύει να τη διασχίζουν «βαριά» οχήματα. Η γέφυρα Ρόγιαλ Γκόρτζ είναι μία από τις υψηλότερες γέφυρες στον κόσμο.

5. Γέφυρα Χάρμπορ, Αυστραλία

Η γέφυρα Χάρμπορ βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λιμανιού του Σίδνεϋ στην Αυστραλία. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Η γέφυρα ονομάζεται και Coathanger λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της. Ο σχεδιασμός της γέφυρας επηρεάστηκε από τη Γέφυρα της Πύλης Hell στη Νέα Υόρκη. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την κατασκευή της και εγκαινιάστηκε το 1932. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 53.000 τόνοι από χάλυβα. Η γέφυρα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη βρετανική εταιρία Dorman Long and Co Ltd του Middlesbrough.

6. Γέφυρα Βάσκο Ντα Γκάμα, Πορτογαλία

Οι επτά πιο εντυπωσιακές σύγχρονες γέφυρες

Η γέφυρα Βάσκο Ντα Γκάμα εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Τάγο στη Λισαβόνα και συνδέει το ένα τμήμα του ποταμού με το άλλο. Κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1998 ώστε να διευκολύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έχει μήκος πάνω από 17χλμ. Για την κατασκευή της γέφυρας δούλεψαν 3.300 άνθρωποι και χρειάστηκαν δεκαοκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί. Για το κοινό άνοιξε στις 29 Μαρτίου 1998.

7. Γέφυρα του Μπρούκλιν, Η.Π.Α.

Η γέφυρα του Μπρούκλιν συνδέει το Μανχάταν με τον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο της Νέας Υόρκης, το Μπρούκλιν. Δεν είναι τόσο σύγχρονη είναι όμως άκρως εντυπωσιακή. Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και μαγευτικά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης. Χρειάστηκαν δεκατέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Εγκαινιάστηκε στις 24 Μαΐου 1883. Μηχανικός της γέφυρας ήταν ο John Roebling ο οποίος πέθανε από ατύχημα κατά τη διάρκεια κατασκευής της. Το έργο ανέλαβε να συνεχίσει ο γιος του, Washington Roebling.

8. Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου “Χαρίλαος Τρικούπης”, Ελλάδα

Inkey [CC BY-SA 3.0 (httpscreativecommons.orglicensesby-sa3.0)]
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Τα θεμέλιά της βρίσκονται στο βάθος της θάλασσας, μέχρι και τα 65 μέτρα.Η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου στην Ελλάδα κατασκευάστηκε το 2004. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο πρώτος που είχε οραματιστεί μία γέφυρα που θα ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο. Η κατασκευή της γέφυρας όμως δεν ήταν εφικτή μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Η σύμβαση για τη δημιουργία του έργου υπογράφηκε στις 3 Ιανουαρίου 1996 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑΣ Α.Ε.Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου αυτοκινητοδρόμων.

Πηγές: highestbridges.com,brooklynbridgepark.org,sydney.com,royalgorgebridge.com, aviewoncities.com,tourisme-aveyron.com,lisbon.net,atlasobscura.com, gefyra.gr, sites.google.com,en.wikipedia.org

Comments are closed.