Πανέμορφες, ιστορικές, εμβληματικές, με κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής, αυτές είναι οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο.

Από την Κωνσταντίνα Παππά

Οι πιο όμορφοι κήποι σε ολόκληρο τον κόσμο

Το μεσαιωνικό νησί της Γαλλίας Μον Σαιν Μισέλ

Οι πιο εντυπωσιακές μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης – Β΄ Μέρος

Η πλατεία αποτελεί ορόσημο για κάθε πόλη και χωριό. Δώδεκα διάσημες πλατείες όμως ξεχωρίζουν. Άλλες για την ιστορικότητά τους, άλλες για την απαράμιλλη ομορφιά τους και άλλες για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους. Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με τις δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο που αξίζει να επισκεφτείτε, όποτε σας δοθεί η ευκαιρία.

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Ελάτε και εσείς στην παρέα μας στο Facebook, κάνοντας like στη σελίδα μας.

1. Grand Place / Grote Markt, Βρυξέλλες

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Grand Place ή Grote Markt είναι η κεντρική πλατεία των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Αποτελεί μία από τις διασημότερες πλατείες στον κόσμο και μία από τις ωραιότερες πλατείες της Ευρώπης. Χαρακτηρίστηκε το 1998 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πλατεία περιτριγυρίζεται από πολλά ιστορικά κτήρια με πρωταρχικά τα δύο υψηλότερα, το Δημαρχείο και το King’s House. Κάθε δύο χρόνια, τον Αύγουστο, ένα τεράστιο «χαλί λουλουδιών» είναι εγκατεστημένο στο Grand Place για λίγες ημέρες. Ένα εκατομμύριο πολύχρωμες μπιγκόνιες δημιουργούν διάφορα μοτίβα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της πλατείας.

2. Red Square / Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Κόκκινη Πλατεία βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας και είναι ο πρώτος προορισμός για τους περισσότερους επισκέπτες της πόλης. Αποτελεί μία από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Η πλατεία περιβάλλεται από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου, το Μουσείο Κρατικής Ιστορίας, το Μαυσωλείο του Λένιν και ένα από τα μεγάλα τείχη του Κρεμλίνου. Το 1990, το Κρεμλίνο και η Κόκκινη Πλατεία προστέθηκαν στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ήταν από τις πρώτες τοποθεσίες της Ρωσίας που συμπεριλήφθησαν στη λίστα.

3. Plaza de España, Σεβίλλη

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Plaza de España είναι η πιο επιβλητική πλατεία της Σεβίλλης στην Ισπανία. Βρίσκεται στο πάρκο María Luisa και δημιουργήθηκε για την Ιβηροαμερικανική Έκθεση του 1929. Έχει συνολική έκταση 50.000τ.μ. και αποτελεί μία από τις διασημότερες πλατείες της Ισπανίας. Στην Plaza de España βρίσκονται τα κυβερνητικά κτήρια της Σεβίλλης. Στην πλατεία υπάρχει κανάλι και οι τέσσερις όμορφες γέφυρες που το διασχίζουν, αντιπροσωπεύουν τα αρχαία βασίλεια της Ισπανίας.

4. Praça do Comércio, Λισαβόνα

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Praça do Comércio είναι η κεντρική και δημοφιλέστερη πλατεία της Λισαβόνας. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Τάγο και το νότιο άκρο της πλατείας βλέπει προς τα εκεί. Χτίστηκε στο χώρο όπου υπήρχε το παλιό βασιλικό παλάτι, πριν καταστραφεί από το σεισμό του 1755. Στην πλατεία ξεχωρίζουν δύο εμβληματικά μνημεία, η αψίδα Rua Augusta Arch και το χάλκινο άγαλμα του πρώην βασιλιά της Πορτογαλίας, Ιωσήφ, πάνω σε άλογο. Η πλατεία Praça do Comércio έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Μνημείο της Πορτογαλίας από το 1910.

5. Trafalgar Square, Λονδίνο

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Trafalgar Square αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου και ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Επίσης, είναι από τις διασημότερες πλατείες σε όλο τον κόσμο καθώς οι Λονδρέζοι γιορτάζουν εκεί και τον ερχομό της  Πρωτοχρονιάς. Η πλατεία Trafalgar σχεδιάστηκε στη μνήμη του λόρδου Νέλσον, για τη νίκη του κατά του ναυτικού του Ναπολέοντα στη μάχη του Τραφάλγκαρ το 1805. Το κεντρικό μνημείο της πλατείας είναι ένας ψηλός στύλος πάνω στον οποίο βρίσκεται το άγαλμα του Νέλσον. Το μνημείο περιβάλλεται από τέσσερα κολοσσιαία λιοντάρια και μια σειρά από μεγάλες βρύσες.

6. Tiananmen Square, Πεκίνο

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Tiananmen Square βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πεκίνου στην Κίνα και νότια της Απαγορευμένης Πόλης. Θεωρείται η μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την πλατεία καθημερινά για να παρακολουθήσουν την τελετή έπαρσης της σημαίας. Το Μνημείο των Ηρώων του Λαού – χτισμένο το 1952 – στο κέντρο της πλατείας είναι το μεγαλύτερο μνημείο της ιστορίας της Κίνας. Ο Μάο Τσε Τουνγκ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην πλατεία, την 1η Οκτωβρίου 1949

7. Place de la Concorde, Παρίσι

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Place de la Concorde βρίσκεται στο τέλος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Είναι από τις δημοφιλέστερες πλατείες της Γαλλίας και η μεγαλύτερη στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε το 1772 και πήρε την τελική της μορφή μεταξύ 1836 και 1846 από τον αρχιτέκτονα Jacques-Ignace Hittorf, που ξανασχεδίασε την πλατεία για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Τα σημαντικότερα μνημεία της Place de la Concorde είναι τα δύο σιντριβάνια, Fontaine des Mers και Fontaine des Fleuves, αλλά και ο αιγυπτιακός Οβελίσκος του Λούξορ.

8. Plaza de Armas, Κούσκο

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Plaza de Armas είναι η κεντρική πλατεία και ο «πυρήνας» της πόλης Κούσκο στο Περού. Οι ρίζες της εντοπίζονται στην αυτοκρατορία των Ίνκας. Επί Ίνκας, η πλατεία ονομαζόταν Huacaypata ή Aucaypata. Μετά την ισπανική κατάκτηση, η Plaza de Armas πήρε τη σημερινή της μορφή, με καθολικούς ναούς και αρχοντικά στα ερείπια των αρχαίων ανακτόρων των Ίνκας. Η Plaza de Armas είναι ο πρωταρχικός τόπος συνάντησης στην πόλη καθώς κατακλύζεται από πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια.

9. Times Square, Νέα Υόρκη

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η περίφημη Times Square της Νέας Υόρκης, βρίσκεται στη συμβολή της οδού Broadway και της 7ης Λεωφόρου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μέρος γεμάτο με οθόνες, βίντεο, σήματα LED και φώτα που αναβοσβήνουν. Τα φώτα και οι πινακίδες προβάλλονται ανά πάσα στιγμή, αλλά η πιο μαγευτική εμπειρία έρχεται όταν κάποιος επισκέπτεται την Times Square τη νύχτα. Η Times Square είναι επίσης γνωστή για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

10. Piazza del Campo, Σιένα

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Piazza del Campo βρίσκεται στη Σιένα, στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης, παγκοσμίως γνωστή για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική της. Όλη η πόλη της Σιένα χτίστηκε γύρω από την Piazza del Campo. Από τα πιο γνωστά μνημεία της πλατείας είναι το Palazzo Pubblico, το Torre del Mangia και η Cappella di Piazza. Επιπλέον, δύο φορές το χρόνο γίνονται στην πλατεία – εδώ και πολλά χρόνια – ιπποδρομίες.

11. Old Town Square, Πράγα

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Old Town Square βρίσκεται στην Πράγα της Τσεχίας. Τον 11ο αιώνα η πλατεία ονομαζόταν Big Square και ήταν αγορά. Πήρε τη σημερινή της μορφή τον 12ο αιώνα. Θεωρείται η σημαντικότερη πλατεία της Πράγας καθώς εδώ έχουν συμβεί μία σειρά από ιστορικά γεγονότα. Στην πλατεία κυριαρχούν η μπαρόκ εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το παλάτι Rococo Kinský, ο κομψός πύργος του παλιού Δημαρχείου και το μνημείο του Jan Hus.

12. Naqsh-e Jahan Square, Ισφαχάν

Οι δώδεκα διασημότερες πλατείες στον κόσμο

Η Naqshe Jahan Square βρίσκεται στην πόλη Ισφαγάν στο Ιράν. Είναι γνωστή και με την ονομασία Imam Square. Η αρχιτεκτονική αυτής της πανέμορφης πλατείας είναι μοναδική. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πλατείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Περιβάλλεται από εμβληματικά κτήρια, από την εποχή της δυναστείας των Safavid. Η Naqshe Jahan Square είναι ένας σημαντικός ιστορικός τόπος στο Ιράν και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Comments are closed.